Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για το ανιστόρητο και αλυτρωτικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι μια και μόνο ελληνική»

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Βασι­κό σύν­θη­μα των- υπο­κι­νού­με­νων από φασι­στι­κούς και ακρο­δε­ξιούς κύκλους- κατα­λή­ψε­ων σε ορι­σμέ­να σχο­λεία είναι το γνω­στό «η Μακε­δο­νία είναι μια και ελλη­νι­κή». Πρό­κει­ται για σύν­θη­μα που τα ναζι­στι­κά καθάρ­μα­τα της Χρυ­σής Αυγής και τα διά­φο­ρα ακρο­δε­ξιά γκρου­πού­σκου­λα επι­χει­ρούν να το παρου­σιά­σουν ως δήθεν «πατριω­τι­κό». Με την προ­βιά του «πατριώ­τη» άλλω­στε οι λύκοι του φασι­σμού προ­σπα­θούν να βάλουν χέρι στα σχολεία. 

«Το έθνος πρέ­πει να μάθει να θεω­ρεί εθνι­κό ό,τι είναι αλη­θι­νό» έλε­γε ο Δ. Σολω­μός. Το σύν­θη­μα για τη «μια και μόνο ελλη­νι­κή» Μακε­δο­νία ειναι ανι­στό­ρη­το, αλυ­τρω­τι­κό και γι’ αυτό επι­κίν­δυ­νο. Έχου­με, λοι­πόν, και λέμε.

Πρώ­το: Είναι ψευ­δές ότι η Μακε­δο­νία είμαι «μόνο ελλη­νι­κή». Η Μακε­δο­νία, ως ευρύ­τε­ρη γεω­γρα­φι­κή περιο­χή, δεν «ανή­κει» κατ’ απο­κλει­στι­κό­τη­τα σε κανέ­να έθνος ή κρά­τος. Περιέ­κλειε — και συνε­χί­ζει να περι­κλεί­ει — πολ­λές εθνό­τη­τες, ενώ σήμε­ρα είναι κατα­τε­τμη­μέ­νη σε τέσ­σε­ρα δια­φο­ρε­τι­κά κράτη. 

Η κατά­τμη­ση αυτή απο­τέ­λε­σε προ­ϊ­όν του δεύ­τε­ρου Βαλ­κα­νι­κού Πολέ­μου με τη λήξη του οποί­ου τον Ιού­λη του 1913 (Συν­θή­κη του Βου­κου­ρε­στί­ου) καθο­ρί­στη­καν τελε­σί­δι­κα τα σύνο­ρα των βαλ­κα­νι­κών χωρών. Από το γεω­γρα­φι­κό χώρο της Μακε­δο­νί­ας, η Ελλά­δα πήρε το 51,57%, η Σερ­βία το 38,32% και η Βουλ­γα­ρία το 10,11%. Η περιο­χή που περι­ήλ­θε στην Ελλά­δα ταυ­τι­ζό­ταν περί­που με τα όρια της «ιστο­ρι­κής» Μακε­δο­νί­ας των κλασ­σι­κών χρό­νων, με την εξαί­ρε­ση ότι μια μικρή λωρί­δα παρέ­μει­νε στη σερ­βι­κή και βουλ­γα­ρι­κή περιο­χή.

Είναι, λοι­πόν, η Μακε­δο­νία απο­κλει­στι­κά «μια και ελλη­νι­κή» όπως υπο­στη­ρί­ζει ο εγχώ­ριος εθνι­κι­στι­κός συρ­φε­τός; Προ­φα­νώς και όχι.

Δεύ­τε­ρο: Η επί­κλη­ση στη «μία και μόνο ελλη­νι­κή» Μακε­δο­νία κρύ­βει αλυ­τρω­τι­κές δια­θέ­σεις. Πίσω απ’ το ψευ­δο­πα­τριω­τι­κό προ­σω­πείο τέτοιου είδους συν­θη­μά­των ελο­χεύ­ει ο σωβι­νι­σμός και η έμμε­ση προ­τρο­πή για κατά­λη­ψη ξένων εδαφών.

Βρες τη διαφορά: Στα αριστερά χάρτης της λεγόμενης "Ενωμένης Μακεδονίας" που διακινούν εθνικιστικοί κύκλοι στην ΠΓΔΜ. Στα δεξιά, χάρτης ελληνικών ακροδεξιών ιστοσελίδων που παρουσιάζουν αντίστοιχα ως ελληνική όλη την γεωγραφική επικράτεια της Μακεδονίας.

Βρες τη δια­φο­ρά: Στα αρι­στε­ρά χάρ­της της λεγό­με­νης “Ενω­μέ­νης Μακε­δο­νί­ας” που δια­κι­νούν εθνι­κι­στι­κοί κύκλοι στην ΠΓΔΜ. Στα δεξιά, χάρ­της ελλη­νι­κών ακρο­δε­ξιών ιστο­σε­λί­δων που παρου­σιά­ζουν αντί­στοι­χα ως ελλη­νι­κή όλη την γεω­γρα­φι­κή επι­κρά­τεια της Μακεδονίας.

Καμία δια­φο­ρά δεν έχει ο σωβι­νι­στι­κός μεγα­λοι­δε­α­τι­σμός εθνι­κι­στι­κών κύκλων της ΠΓΔΜ που ονει­ρεύ­ο­νται τη «Μακε­δο­νία του Αιγαί­ου» από τον αντί­στοι­χο σωβι­νι­σμό της «μιας και μόνο ελλη­νι­κής» Μακε­δο­νί­ας που επι­κα­λεί­ται η ναζι­στι­κή-εγκλη­μα­τι­κή Χρυ­σή Αυγή και τα λοι­πά πατρι­δο­κά­πη­λα κοράκια. 

Οι φασί­στες και στις δυο πλευ­ρές των συνό­ρων σκό­πι­μα δεν αρθρώ­νουν κου­βέ­ντα για το ΝΑΤΟ και για τα δολο­φο­νι­κά σχέ­δια των αμε­ρι­κα­νο­ευ­ρω­παί­ων ιμπε­ρια­λι­στών (τα οποία άλλω­στε υπη­ρε­τούν), παρά μονά­χα σπέρ­νουν το μίσος μετα­ξύ των λαών, κραυ­γά­ζουν πολε­μο­χα­ρείς ιαχές και είναι έτοι­μοι να θυσιά­σουν τους εργα­ζό­με­νους και τη νεο­λαία για τα κέρ­δη των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων. 

Χάρτης από την ιστοσελίδα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, με σαφές αλυτρωτικό περιεχόμενο, που παρουσιάζει ως "κατεχόμενες" περιοχές γειτονικών κρατών.

Χάρ­της από την ιστο­σε­λί­δα της ναζι­στι­κής-εγκλη­μα­τι­κής Χρυ­σής Αυγής, με σαφές αλυ­τρω­τι­κό περιε­χό­με­νο, που παρου­σιά­ζει ως “κατε­χό­με­νες” περιο­χές γει­το­νι­κών κρατών.

Τρί­το: Είναι επο­μέ­νως άκρως επι­κίν­δυ­νο το εθνι­κι­στι­κό δηλη­τή­ριο που οι από­γο­νοι του Χίτλερ και των ταγ­μα­τα­σφα­λι­τών επι­χει­ρούν να σπεί­ρουν στα σχο­λεία. Θέλουν τη νεο­λαία, τους μαθη­τές, εύκο­λα χει­ρα­γω­γού­με­νους, χωρίς κρι­τι­κή σκέ­ψη, απο­γυ­μνω­μέ­νους από ταξι­κή συνεί­δη­ση, φορείς εθνι­κι­στι­κού μίσους απέ­να­ντι στους άλλους λαούς. 

Μόνο που ο έλλη­νας μαθη­τής δεν έχει τίπο­τα να χωρί­σει από τον σλα­βο­μα­κε­δό­να, τον αλβα­νό η τον τούρ­κο μαθη­τή. Αντί­θε­τα, έχουν κοι­νό εχθρό το σάπιο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα — αυτό που γεν­νά κρί­σεις, ανερ­γία, φτώ­χεια, πολέ­μους, προ­σφυ­γιά. Κοι­νός εχθρός των νέων ανε­ξαρ­τή­τως εθνι­κό­τη­τας είναι οι ιμπε­ρια­λι­στές φονιά­δες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που μακε­λεύ­ουν λαούς, δια­λύ­ουν χώρες και σπέρ­νουν τους σπό­ρους του εθνικισμού. 

Εχθρός των λαών, των εργα­ζό­με­νων, της νεο­λαί­ας, είναι η ιδε­ο­λο­γία της άρχου­σας τάξης, είτε αυτή εκφρά­ζε­ται μέσω του εθνι­κι­σμού είτε μέσω του κοσμο­πο­λι­τι­σμού. Εχθρι­κή προς το λαό είναι η εμπλο­κή της χώρας στα βάρ­βα­ρα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και η εξά­πλω­ση των αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κών βάσε­ων που η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προ­ω­θεί, με την στή­ρι­ξη της ΝΔ και των λοι­πών αστι­κών κομμάτων. 

Γι’ αυτό και τα συμ­φέ­ρο­ντα των βαλ­κα­νι­κών λαών μπο­ρούν μονά­χα να δια­σφα­λι­στούν με τον κοι­νό αγώ­να για απο­δέ­σμευ­ση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε μετω­πι­κή σύγκρου­ση με την εξου­σία των μονο­πω­λί­ων, ώστε οι μελ­λο­ντι­κές γενιές να ζήσουν νοι­κο­κύ­ρη­δες στον τόπο τους.

Ψέμα­τα και αλή­θειες για το «Μακε­δο­νι­κό ζήτημα»

Δ. Κου­τσού­μπας: Το ΚΚΕ θα κατα­ψη­φί­σει τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών για­τί δε βοη­θά στη στα­θε­ρό­τη­τα και στη φιλία των λαών

Μακε­δο­νι­κό: Η ουσία του ζητή­μα­τος πέρα απ’ την «ονο­μα­το­λο­γία»

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο