Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για το κράτος δολοφόνο Ισραήλ «Δεν υπάρχουν αθώοι στη λωρίδα της Γάζας»

«Δεν υπάρ­χουν αθώ­οι στη λωρί­δα της Γάζας. Όλοι συν­δέ­ο­νται με τη Χαμάς» δήλω­σε ο Ισραη­λι­νός υπουρ­γός Άμυ­νας, κλη­θείς να σχο­λιά­σει τις 30 (πρό­σφα­τες) εν ψυχρώ δολο­φο­νί­ες Παλαι­στι­νί­ων (ανά­με­σά τους και παι­διά) κατά τις μεγά­λες λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις Παλαι­στι­νί­ων  στο πλαί­σιο της «Πορεί­ας της Μεγά­λης Επι­στρο­φής»  για το δικαί­ω­μα επα­να­πα­τρι­σμού των Παλαι­στι­νί­ων προσφύγων.

Ο ακρο­δε­ξιός Αβιγκ­ντορ Λίμπερ­μαν ανα­σκεύ­α­σε τη δήλω­ση έπει­τα από τις έντο­νες αντι­δρά­σεις αντι­κα­θι­στώ­ντας το «αθώ­οι» με το «αφε­λείς». Όμως οι κατά και­ρούς δηλώ­σεις του (Οι Ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες ελεύ­θε­ροι σκο­πευ­τές αξί­ζουν μετάλ­λια για τις δολο­φο­νί­ες Παλαι­στι­νί­ων) είναι απο­κα­λυ­πτι­κές για τις δολο­φο­νι­κές προ­θέ­σεις του Ισρα­ήλ ένα­ντι του αγώ­να των Παλαιστινίων.

Άλλω­στε πλην της κατα­κραυ­γής της κοι­νής γνώ­μης και της έκφρα­σης αλλη­λεγ­γύ­ης που ανα­γκά­ζει σε τέτοιες ανα­σκευ­ές. τίπο­τε δε στα­μα­τά το κρά­τος τρο­μο­κρά­τη. Η κλι­μα­κού­με­νη κατο­χι­κή βία του Ισρα­ήλ ενα­ντί­ον των Παλαι­στι­νί­ων γίνε­ται με τις “πλά­τες” των ΗΠΑ, της ΕΕ και της δολο­φο­νι­κής μηχα­νής του ΝΑΤΟ, αλλά και κυβερ­νή­σε­ων όπως η ελλη­νι­κή. Και τον ΟΗΕ, όταν δεν εξι­σώ­νει το θύμα με το θύτη, να περιο­ρί­ζε­ται σε χλια­ρές αντιδράσεις.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι τις τελευ­ταί­ες 10 ημέ­ρες, ο ισραη­λι­νός στρα­τός σκό­τω­σε 30 Παλαι­στί­νιους, κατά τη διάρ­κεια δια­δη­λώ­σε­ων για τη δημιουρ­γία βιώ­σι­μου παλαι­στι­νια­κού κράτους.

«Αφορ­μή για το νέο μακε­λειό απο­τέ­λε­σαν οι κινη­το­ποι­ή­σεις που έχουν εξαγ­γεί­λει οι παλαι­στι­νια­κές οργα­νώ­σεις, με αίτη­μα την επι­στρο­φή των εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων προ­σφύ­γων στις εστί­ες τους. Οι δια­δη­λώ­σεις θα κορυ­φω­θούν στις 15 Μάη, με τη μέρα μνή­μης για την 70ή επέ­τειο της «Νάκ­μπα» (Κατα­στρο­φή) του 1948, τότε που με τη δημιουρ­γία του κρά­τους του Ισρα­ήλ, εκα­τομ­μύ­ρια Παλαι­στί­νιοι εκδιώ­χθη­καν από τη γη τους. Αναμ­φι­σβή­τη­τα, την οργή των λαϊ­κών ανθρώ­πων έχει προ­κα­λέ­σει η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης Τραμπ στις 6/12/2017 να προ­χω­ρή­σει στην ανα­γνώ­ρι­ση της Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σας του Ισρα­ήλ και το επό­με­νο διά­στη­μα να μετα­φέ­ρει εκεί την πρε­σβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ, αμφι­σβη­τώ­ντας το καθε­στώς της Ανα­το­λι­κής Ιερου­σα­λήμ, που ανέ­κα­θεν οι Παλαι­στί­νιοι διεκ­δι­κού­σαν για πρω­τεύ­ου­σα του δικού τους κρά­τους. Η από­φα­ση αυτή των ΗΠΑ δρα ενι­σχυ­τι­κά στην κλι­μά­κω­ση της επι­θε­τι­κό­τη­τας του Ισρα­ήλ, όχι μόνο απέ­να­ντι στους Παλαι­στί­νιους, αλλά και σε άλλους λαούς της περιο­χής, στο πλαί­σιο της ανα­δια­νο­μής των σφαι­ρών επιρ­ρο­ής που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη ανά­με­σα σε ισχυ­ρά ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα και κρά­τη, για τον έλεγ­χο των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών και των δρό­μων μετα­φο­ράς Ενέρ­γειας και εμπο­ρευ­μά­των. Δεν είναι τυχαίο ότι η από­φα­ση των ΗΠΑ και οι δολο­φο­νί­ες Παλαι­στι­νί­ων τα τελευ­ταία 24ωρα, προ­κά­λε­σαν την έντο­νη αντί­δρα­ση της Τουρ­κί­ας, που θέλει να κατο­χυ­ρω­θεί ως ηγέ­τι­δα δύνα­μη και «προ­στά­της» των μου­σουλ­μά­νων της περιο­χής. Αλλά και οι όποιες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις Γερ­μα­νί­ας, Γαλ­λί­ας και άλλων σε σχέ­ση με την από­φα­ση των ΗΠΑ, οι κατά και­ρούς επι­κρί­σεις για την επέ­κτα­ση των ισραη­λι­νών εποι­κι­σμών, δεν έχουν να κάνουν με την υπε­ρά­σπι­ση των Παλαι­στι­νί­ων, αλλά με την προ­ώ­θη­ση των δικών τους γεω­πο­λι­τι­κών και οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων στην περιο­χή. Κανέ­νας πόνος δεν τους έπια­σε για τα δίκαια αιτή­μα­τα του Παλαι­στι­νια­κού λαού, για την επι­στρο­φή των προ­σφύ­γων, για τη δημιουρ­γία ενός βιώ­σι­μου και κυρί­αρ­χου κρά­τους» (Ριζο­σπά­στης).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο