Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στο χώρο του ΑΠΘ

Ανα­κοί­νω­ση — παρέμ­βα­ση για το πρό­βλη­μα της δια­κί­νη­σης ναρ­κω­τι­κών στο χώρο του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μί­ου εξέ­δω­σαν η Tομε­α­κή Οργά­νω­ση AEI — TEI του ΚΚΕ και η Περι­φε­ρεια­κή Οργά­νω­ση ΑΕΙ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας της ΚΝΕ. Ζητούν συγκε­κρι­μέ­να μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος και καλούν σε αγώ­να ενά­ντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Μετα­ξύ άλλων ανα­φέ­ρουν: «Επα­νέρ­χε­ται το πρό­βλη­μα της δια­κί­νη­σης ναρ­κω­τι­κών μέσα στους χώρους του ΑΠΘ. Είναι γεγο­νός ότι τους τελευ­ταί­ους μήνες η κατά­στα­ση έχει οξυν­θεί, τόσο μέσα στο πανε­πι­στή­μιο όσο και στις περιο­χές γύρω από αυτό (Ροτό­ντα, Καμά­ρα), αφού όπως φαί­νε­ται τα στέ­κια δια­κί­νη­σης έχουν “μετα­φερ­θεί” προς αυτήν την περιο­χή, όπως επί­σης και στην περιο­χή της Αγί­ας Σοφί­ας και της πλα­τεί­ας Αρχαί­ας Αγο­ράς και Αριστοτέλους.

Στο ΑΠΘ εδώ και πολ­λά χρό­νια η φύλα­ξη έχει δοθεί σε εργο­λά­βους, με απο­τέ­λε­σμα να δαπα­νώ­νται τερά­στια ποσά σε εργο­λα­βί­ες φύλα­ξης, οι οποί­ες δεν λύνουν ουσια­στι­κά κανέ­να πρό­βλη­μα. Ταυ­τό­χρο­να, οι ανά­γκες φύλα­ξης του ΑΠΘ δεν καλύ­πτο­νται σε καμιά περί­πτω­ση με το συγκε­κρι­μέ­νο καθεστώς.

Οσοι παρου­σιά­ζουν το πρό­βλη­μα απο­μο­νω­μέ­νο μέσα στο ΑΠΘ και ως λύση μόνο την έντα­ση της αστυ­νό­μευ­σης, όσοι το σχε­τί­ζουν με το πανε­πι­στη­μια­κό άσυ­λο, κρύ­βουν την ουσία του προβλήματος. (…)

Η προ­ώ­θη­ση της ναρ­κω-κουλ­τού­ρας, του δια­χω­ρι­σμού των ουσιών σε σκλη­ρά και μαλα­κά, η προ­ώ­θη­ση της κάν­να­βης ως του φυτού “για κάθε ασθέ­νεια και ανά­πτυ­ξη”, ρίχνουν νερό στο μύλο της χρή­σης και της εξάρ­τη­σης από ουσί­ες, αυξά­νουν τον αριθ­μό των χρη­στών και των εξαρ­τη­μέ­νων. Ηδη δημο­σιεύ­μα­τα γρά­φουν ότι έως το 2019 θα λει­τουρ­γούν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη μέχρι και 100 κατα­στή­μα­τα με προ­ϊ­ό­ντα κάνναβης.

Τερά­στιες είναι οι ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, αφού με την πολι­τι­κή τους δεν αντι­με­τω­πί­ζουν το πρό­βλη­μα της τοξι­κο­ε­ξάρ­τη­σης. Ειδι­κά η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, αντί να οργα­νώ­σει ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο πρό­γραμ­μα πρό­λη­ψης και να στη­ρί­ξει τις δομές απε­ξάρ­τη­σης — επα­νέ­ντα­ξης και τα στε­γνά προ­γράμ­μα­τα για τους εξαρ­τη­μέ­νους, κόβει τη χρη­μα­το­δό­τη­σή τους, τις αφή­νει χωρίς υπο­δο­μές και προ­σω­πι­κό, καλ­λιερ­γεί την ανο­χή στη χρή­ση και την εξάρ­τη­ση. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το γεγο­νός ότι πριν από περί­που ένα μήνα, η έκθε­ση “Salonica Cannabis Expo” έγι­νε με την υπο­στή­ρι­ξη της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας της κυβέρ­νη­σης και τα υπουρ­γεία Υγεί­ας, Οικο­νο­μί­ας και Ανά­πτυ­ξης, και Αγρο­τι­κής Ανάπτυξης!

Καλού­με τους φοι­τη­τές, τους μετα­πτυ­χια­κούς, τους διδά­σκο­ντες και τους εργα­ζό­με­νους του ΑΠΘ να υψώ­σουν τεί­χος απέ­να­ντι σε αυτό που συμ­βαί­νει, διεκδικώντας:

  • Να ενι­σχυ­θούν οι υπη­ρε­σί­ες φύλα­ξης του Ιδρύ­μα­τος με επαρ­κές μόνι­μο προ­σω­πι­κό, στην ευθύ­νη του κρά­τους, χωρίς εργο­λά­βους και security.
  • Επαρ­κή φωτι­σμό σε όλους τους ανοι­χτούς χώρους του Ιδρύ­μα­τος και στους γύρω δρόμους.
  • Ανοι­χτές, ζωντα­νές σχο­λές, ώστε να μπο­ρούν φοι­τη­τές και εργα­ζό­με­νοι μέσα από τους συλ­λό­γους τους και τα σωμα­τεία τους, τις ομά­δες τους, να συζη­τούν, να απο­φα­σί­ζουν, να διεκ­δι­κούν, να διορ­γα­νώ­νουν εκδη­λώ­σεις (πολι­τι­στι­κές, πολι­τι­κές κ.λπ.).
  • Να φύγουν οι ναρ­κέ­μπο­ροι από τα πανε­πι­στή­μια και τις γειτονιές.
  • Η κυβέρ­νη­ση να ενι­σχύ­σει τις δομές πρό­λη­ψης, θερα­πεί­ας και κοι­νω­νι­κής επα­νέ­ντα­ξης των εξαρ­τη­μέ­νων ατό­μων, τα στε­γνά προ­γράμ­μα­τα απε­ξάρ­τη­σης. Να γίνει πλα­τιά ενη­μέ­ρω­ση εντός του ΑΠΘ.

Οργα­νω­μέ­να να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας ενά­ντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο