Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για τρίτη φορά σε αυστηρό λοκντάουν (ενός μήνα) η Γαλλία

Ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν ανα­κοί­νω­σε από­ψε ότι η χώρα μπαί­νει για τρί­τη φορά σε πανε­θνι­κό λοκντά­ουν, για του­λά­χι­στον έναν μήνα, ενώ τα σχο­λεία θα κλεί­σουν για τρεις έως τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες, σε μια προ­σπά­θεια να ανα­χαι­τι­στεί το τρί­το κύμα της παν­δη­μί­ας που απει­λεί με κατάρ­ρευ­ση τα νοσοκομεία.

Με τους νεκρούς από την Covid-19 να πλη­σιά­ζουν τους 100.000, τις μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας στις πιο πλη­γεί­σες περιο­χές να είναι υπερ­πλή­ρεις και τους εμβο­λια­σμούς να συνε­χί­ζο­νται με πιο αργό ρυθ­μό απ’ όσο προ­βλε­πό­ταν, ο Μακρόν ανα­γκά­στη­κε να εγκα­τα­λεί­ψει το στό­χο του, δηλα­δή να κρα­τή­σει ανοι­χτή τη χώρα για να προ­στα­τεύ­σει την οικονομία.

«Θα χάσου­με τον έλεγ­χο αν δεν ενερ­γή­σου­με τώρα», τόνι­σε ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος στο τηλε­ο­πτι­κό διάγ­γελ­μά του προς το έθνος.

Οι απο­φά­σεις που έλα­βε η κυβέρ­νη­ση σημαί­νουν ότι οι περιο­ρι­σμοί στις μετα­κι­νή­σεις που ισχύ­ουν εδώ και μία εβδο­μά­δα στο Παρί­σι και σε ορι­σμέ­νες περι­φέ­ρειες, στα νότια και τα βόρεια, θα επε­κτα­θούν σε όλη τη χώρα, για του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες. Από την Τρί­τη, μετά τις δια­κο­πές του Πάσχα, κατά τις οποί­ες θα επι­τρέ­πο­νται οι μετα­κι­νή­σεις, θα επι­βλη­θεί απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας από τις 7 το από­γευ­μα και θα κλεί­σουν σε όλη τη χώρα ορι­σμέ­να κατα­στή­μα­τα. Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, τα νέα μέτρα σημαί­νουν ότι θα κλεί­σουν περί­που 150.000 επι­χει­ρή­σεις και το κόστος εκτι­μά­ται ότι θα ανέρ­χε­ται στα 11 δισεκ. ευρώ ανά μήνα.

Οι πολί­τες θα επι­τρέ­πε­ται να μετα­κι­νού­νται σε ακτί­να έως 10 χιλιο­μέ­τρων από το σπί­τι τους.

«Κάνου­με αγώ­να ταχύ­τη­τας», είπε ο Μακρόν, καθώς αυξά­νο­νται οι μολύν­σεις και οι νοση­λεί­ες, κυρί­ως λόγω της εξά­πλω­σης των πιο μετα­δο­τι­κών παραλ­λα­γών του νέου κορο­νοϊ­ού. Αυτά τα πιο μολυ­σμα­τι­κά στε­λέ­χη οδή­γη­σαν «στην εμφά­νι­ση μιας επι­δη­μί­ας μέσα στην επι­δη­μία”, πρόσθεσε.

Θα συνε­χί­σει επί­σης να ισχύ­ει η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας μετά τις 7 το βράδυ

Τα σχο­λεία θα κλεί­σουν από την Δευ­τέ­ρα, για τρεις εβδο­μά­δες, στις οποί­ες συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται και οι δύο εβδο­μά­δες των εαρι­νών διακοπών.

«Ο ιός κυκλο­φο­ρεί στα σχο­λι­κά ιδρύ­μα­τα, αλλά όχι περισ­σό­τε­ρο απ’ ότι αλλού», τόνι­σε ο Μακρόν.

Ο Μακρόν ήλπι­ζε ότι θα απέ­φευ­γε ένα τρί­το πανε­θνι­κό λοκντά­ουν, ώστε να δώσει στην οικο­νο­μία της χώρας μια ευκαι­ρία να ανα­κάμ­ψει μετά τη μεγά­λη ύφε­ση της περα­σμέ­νης χρο­νιάς. Όμως οι επι­λο­γές του 43χρονου προ­έ­δρου άρχι­σαν να περιο­ρί­ζο­νται, μετα­ξύ άλλων και λόγω των νέων, πιο μετα­δο­τι­κών παραλ­λα­γών του νέου κορο­νοϊ­ού που εξα­πλώ­θη­καν στη Γαλ­λία και σε μεγά­λο μέρος της Ευρώπης.

Την επό­με­νη εβδο­μά­δα οι μαθη­τές θα παρα­κο­λου­θή­σουν τα μαθή­μα­τα εξ απο­στά­σε­ως και στη συνέ­χεια όλα τα σχο­λεία θα κλεί­σουν για 15 ημέ­ρες. Τα νήπια και οι μαθη­τές του δημο­τι­κού θα επι­στρέ­ψουν κατό­πιν στις τάξεις τους ενώ οι μαθη­τές γυμνα­σί­ων και λυκεί­ων θα συνε­χί­σουν την εξ απο­στά­σε­ως διδα­σκα­λία για μία ακό­μη εβδομάδα.

«Είναι η καλύ­τε­ρη λύση για να επι­βρα­δύ­νου­με τον ιό», είπε ο Μακρόν, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η Γαλ­λία κατά­φε­ρε να κρα­τή­σει ανοι­χτά τα σχο­λεία της για μεγα­λύ­τε­ρο διά­στη­μα σε σύγκρι­ση με πολ­λές γει­το­νι­κές της χώρες.

Από τον Φεβρουά­ριο, τα νέα κρού­σμα­τα που κατα­γρά­φο­νται καθη­με­ρι­νά έχουν διπλα­σια­στεί και φτά­νουν πλέ­ον σχε­δόν τα 40.000 κάθε 24ωρο. Ο αριθ­μός των νοση­λευο­μέ­νων στις ΜΕΘ ξεπέ­ρα­σε τους 5.000.

Η δυνα­μι­κό­τη­τα σε κλί­νες, στις κρί­σι­μες μονά­δες θα αυξη­θεί στις 10.000, δεσμεύ­τη­κε ο πρό­ε­δρος Μακρόν.

Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος είπε επί­σης ότι πρέ­πει να επι­τα­χυν­θούν οι εμβο­λια­σμοί. Μέχρι σήμε­ρα, έχει εμβο­λια­στεί μόνο το 12% του πλη­θυ­σμού. Από τις 16 Απρι­λί­ου θα ξεκι­νή­σουν να εμβο­λιά­ζο­νται οι πολί­τες άνω των 60 ετών ενώ από τις 15 Μαΐ­ου το εμβό­λιο θα είναι δια­θέ­σι­μο και για τους πολί­τες άνω των 50 ετών. Θα ακο­λου­θή­σουν, στα μέσα Ιου­νί­ου, τα άτο­μα κάτω των 50 ετών και «μέχρι το τέλος του καλο­και­ριού, όλοι οι Γάλ­λοι άνω των 18 ετών που το επι­θυ­μούν θα μπο­ρούν να εμβο­λια­στούν», υποσχέθηκε.

«Επι­λέ­γου­με την εμπι­στο­σύ­νη, την υπευ­θυ­νό­τη­τα», είπε ο Μακρόν, ανα­κοι­νώ­νο­ντας επί­σης ότι από τα μέσα Μαΐ­ου θα επα­να­λει­τουρ­γή­σουν, αλλά με αυστη­ρές προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ορι­σμέ­νοι πολι­τι­στι­κοί χώροι και, μέχρι τις αρχές του καλο­και­ριού, θα ξανα­νοί­ξουν στα­δια­κά οι καφε­τέ­ριες, τα εστια­τό­ρια, τα γήπε­δα και οι αίθου­σες ψυχαγωγίας.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο