Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για 125.000 δολάρια πουλήθηκε η πιο αστεία φωτογραφία του Αϊνστάιν

Η πιο χαρι­τω­μέ­νη και ίσως η πιο διά­ση­μη φωτο­γρα­φία τού Αλμπερτ Αϊν­στάιν, στην οποία βγά­ζει έξω τη γλώσ­σα του, που­λή­θη­κε αντί 125.000 δολα­ρί­ων σε δημο­πρα­σία στις ΗΠΑ. Η πρω­τό­τυ­πη εμβλη­μα­τι­κή φωτο­γρα­φία ‑μία από τις πιο αξιο­μνη­μό­νευ­τες για νομπε­λί­στα και γενι­κό­τε­ρα για δια­ση­μό­τη­τα τέτοιου βελη­νε­κούς- δημο­πρα­τή­θη­κε από τον οίκο Nate Sanders του Λος ‘Αντζε­λες και απο­κτή­θη­κε από αγο­ρα­στή που κρά­τη­σε την ανω­νυ­μία του. Η φωτο­γρα­φία είχε τρα­βη­χτεί στις 14 Μαρ­τί­ου 1951, στη διάρ­κεια του πάρ­τι γενε­θλί­ων για τα 72 χρό­νια του μεγά­λου φυσι­κού, το οποίο είχε γίνει στο Πανε­πι­στή­μιο Πρίνστον.

Μια ομά­δα φωτο­γρά­φων προ­σπά­θη­σαν να πεί­σουν τον Αϊν­στάιν να ποζά­ρει για μια φωτο­γρα­φία, καθώς έφευ­γε από το πάρ­τι, και αυτός τους «απο­ζη­μί­ω­σε» με μια αστεία πόζα. Την φωτο­γρα­φία τρά­βη­ξε ο φωτο­γρά­φος ‘Αρθουρ Σας του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων UPI. Ο ίδιος ο Αϊν­στάιν αγα­πού­σε πολύ την αστεία φωτο­γρα­φία του και είχε ζητή­σει από το UPI να του δώσει εννέα αντί­γρα­φά της για να τα χαρί­σει ως κάρ­τες σε φίλους του.

anstain2

Συνή­θως στη φωτο­γρα­φία που ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται μέχρι σήμε­ρα, φαί­νε­ται μόνο το πρό­σω­πο του Αϊν­στάιν, όμως στην πρω­τό­τυ­πη που δημο­πρα­τή­θη­κε (δια­στά­σε­ων επτά επί δέκα ιντσών), ο Αϊν­στάιν συνο­δεύ­ε­ται από τον συνά­δελ­φό του στο Πρίν­στον καθη­γη­τή Φρανκ Έϊντε­λοτ και τη σύζυ­γό του Μαρί Ζανέτ. Η δημο­πρα­τη­μέ­νη φωτο­γρα­φία είναι μάλι­στα υπο­γε­γραμ­μέ­νη από τον Αϊνστάιν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο