Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιγαντιαίο γκράφιτι με τη μορφή του Τσε Γκεβάρα στη Νάπολη

Ενα τερα­στί­ων δια­στά­σε­ων γκρά­φι­τι που απει­κο­νί­ζει τον θρυ­λι­κό κομ­μου­νι­στή επα­να­στά­τη Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα δημιούρ­γη­σε ο ολλαν­δι­κής κατα­γω­γής ναπο­λι­τά­νος Jorit Agoch. Η εντυ­πω­σια­κή τοι­χο­γρα­φία, την οποία ο Agoch  ζωγρά­φι­σε σε δύο πλευ­ρές δύο ξεχω­ρι­στών κτι­ρί­ων με τη μορ­φή του Τσε, βρί­σκε­ται σε εργα­τι­κή φτω­χο­γει­το­νιά της Νάπολης. 

Ο ιτα­λο-ολλαν­δός καλ­λι­τέ­χνης ζωγρά­φι­σε το εν λόγω γκρά­φι­τι μέσα σε 40 ημέ­ρες κατά τη διάρ­κεια του φετι­νού καλο­και­ριού, αλλά­ζο­ντας την όψη των γκρί­ζων πολυ­κα­τοι­κιών της περιο­χής. Άλλω­στε, δεν είναι η πρώ­τη φορά που ο Agoch δημιουρ­γεί εντυ­πω­σια­κές εικό­νες μετα­μορ­φώ­νο­ντας κυριο­λε­κτι­κά κτί­ρια και τοποθεσίες. 

Ένα αντί­στοι­χο έργο του στο Ισρα­ήλ, που απει­κό­νι­ζε την παλαι­στί­νια αγω­νί­στρια Αχέντ Ταμί­μι, τον οδή­γη­σε για τρεις μέρες στη φυλα­κή. “Η ζωή μου έχει αξία μόνο εάν συμ­βά­λει με κάποιον τρό­πο στην πρό­ο­δο της ανθρω­πό­τη­τας”, σημειώ­νει ο ίδιος μιλώ­ντας στο Telesur, προ­σθέ­το­ντας πως τα έργα του απο­τε­λούν μια ελά­χι­στη προ­σφο­ρά στον αγώ­να για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της ανθρω­πό­τη­τας από τα δεσμά του ιμπε­ρια­λι­σμού και της αποικιοκρατίας. 

Το εντυπωσιακό γκράφιτι με τη μορφή του Τσε σε περιοχή της Νάπολης.

Το εντυ­πω­σια­κό γκρά­φι­τι με τη μορ­φή του Τσε σε περιο­χή της Νάπολης.

Γκράφιτι του Agoch με τη μορφή της Αχέντ Ταμίμι.

Γκρά­φι­τι του Agoch με τη μορ­φή της Αχέντ Ταμίμι.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, άλλοτε ποδοσφαιριστής στην ομάδα της Νάπολι.

Ο Ντιέ­γκο Μαρα­ντό­να, άλλο­τε ποδο­σφαι­ρι­στής στην ομά­δα της Νάπολι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο