Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιούνκερ-Τζόνσον: Έχουμε συμφωνία για το Brexit — Η μπάλα στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Έχου­με μια δίκαιη και ισορ­ρο­πη­μέ­νη συμ­φω­νία για το Brexit, δήλω­σε σήμε­ρα ο πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Όπου υπάρ­χει βού­λη­ση, υπάρ­χει συμ­φω­νία — έχου­με μια συμ­φω­νία! Είναι μια δίκαιη και ισορ­ρο­πη­μέ­νη συμ­φω­νία για την ΕΕ και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και μαρ­τυ­ρά τη δέσμευ­σή μας να βρί­σκου­με λύσεις. Συνι­στώ (η σύνο­δος της ΕΕ) να επι­κυ­ρώ­σει αυτή τη συμ­φω­νία», δήλω­σε ο Γιούν­κερ. Σε επι­στο­λή του ο Γιούν­κερ δήλω­σε είναι ώρα να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία δια­ζυ­γί­ου και οι δύο πλευ­ρές να προ­χω­ρή­σουν το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τη μελ­λο­ντι­κή σχέ­ση της ΕΕ με τη Βρετανία.

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον δήλω­σε ότι η Βρε­τα­νία και η ΕΕ κατέ­λη­ξαν σε μια «σπου­δαία» συμ­φω­νία για το Brexit και κάλε­σε τους βου­λευ­τές να την εγκρί­νουν το σαββατοκύριακο.

«Έχου­με μία σπου­δαία νέα συμ­φω­νία που επα­να­φέ­ρει τον έλεγ­χο — τώρα το κοι­νο­βού­λιο θα πρέ­πει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάβ­βα­το ώστε να προ­χω­ρή­σου­με σε άλλες προ­τε­ραιό­τη­τες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνι­κό σύστη­μα υγεί­ας), τα εγκλή­μα­τα και το περι­βάλ­λον» έγρα­ψε σε μήνυ­μά του στο twitter ο Τζόν­σον, μετά τη θετι­κή κατά­λη­ξη στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την ΕΕ για τους όρους μίας συμ­φω­νί­ας για το Brexit.

Ωστό­σο, το Δημο­κρα­τι­κό Ενω­τι­κό Κόμ­μα (DUP) της Βόρειας Ιρλαν­δί­ας, δήλω­σε ότι η ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ότι δεν μπο­ρεί να υπο­στη­ρί­ξει το σχέ­διο συμ­φω­νί­ας ισχύ­ει και μετά την ανα­κοί­νω­ση της επί­τευ­ξης συμφωνίας.

Η στερ­λί­να σημεί­ω­σε άλμα άνω του 1%, με τις βρε­τα­νι­κές μετο­χές να κάνουν ράλι ύστε­ρα από την ανα­κοί­νω­ση για την επί­τευ­ξη συμ­φω­νί­ας. Στις 12:45 ώρα Ελλά­δας, η στερ­λί­να κατέ­γρα­ψε άνο­δο κατά 0,86% ένα­ντι του αμε­ρι­κα­νι­κού νομί­σμα­τος στο 1,2942 δολά­ριο και κατά 0,60% ένα­ντι του ενιαί­ου νομί­σμα­τος στις 86,01 πένες.

Το DUP διατηρεί αμετάβλητη την θέση του για την συμφωνία

Το Δημο­κρα­τι­κό Ενω­τι­κό Κόμ­μα (DUP) της Βόρειας Ιρλαν­δί­ας δηλώ­νει ότι η ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ότι δεν μπο­ρεί να υπο­στη­ρί­ξει το σχέ­διο συμ­φω­νί­ας ισχύ­ει και μετά την ανα­κοί­νω­ση της επί­τευ­ξης συμφωνίας.

Η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι, δηλώνει ο ηγέτης των Εργατικών

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον φαί­νε­ται πως δια­πραγ­μα­τεύ­θη­κε μια ακό­μα χει­ρό­τε­ρη συμ­φω­νία από αυτή της Τερέ­ζα Μέι, η οποία απορ­ρί­φθη­κε με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία, δήλω­σε σήμε­ρα ο ηγέ­της των Εργα­τι­κών Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν ύστε­ρα από την ανα­κοί­νω­ση για επί­τευ­ξη συμ­φω­νί­ας για το Brexit.

«Ο καλύ­τε­ρος τρό­πος για να διευ­θε­τη­θεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελι­κός λόγος στους πολί­τες σε ένα δημο­ψή­φι­σμα», δήλωσε.

Ενθαρ­ρυ­ντι­κή είδη­ση η συμ­φω­νία για το Brexit, δηλώ­νει ο Ολλαν­δός πρωθυπουργός‑Η μπά­λα είναι πάλι στην πλευ­ρά του βρε­τα­νι­κού Κοι­νο­βο­λί­ου, λέει ο Φιν­λαν­δός ομό­λο­γός του

Είναι πολύ ενθαρ­ρυ­ντι­κή είδη­ση ότι υπάρ­χει μια συμ­φω­νία, δήλω­σε ο Ολλαν­δός πρω­θυ­πουρ­γός Μαρκ Ρού­τε ανα­φο­ρι­κά με τη συμ­φω­νία για το Brexit, προ­σερ­χό­με­νος στη σύνο­δο κορυ­φής των Ευρω­παί­ων ηγε­τών. «Τώρα πρέ­πει να μελε­τή­σου­με τις λεπτο­μέ­ρειες. Αλλά από μόνο του είναι πολύ ενθαρ­ρυ­ντι­κό», είπε ο ίδιος.

Από την πλευ­ρά του ο Φιν­λαν­δός πρω­θυ­πουρ­γός Άντι Ρίνε δήλω­σε: «Η μπά­λα είναι και πάλι στην πλευ­ρά του βρε­τα­νι­κού Κοινοβουλίου…Ελπίζω να περά­σει αυτή τη φορά». “Ελπί­ζω ότι είμα­στε τώρα στο τέλος αυτής της δια­δι­κα­σί­ας. Αλλά υπάρ­χουν ακό­μα πολ­λές αμφι­βο­λί­ες –για παρά­δειγ­μα εντός του βρε­τα­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου”, πρό­σθε­σε ο Ρίνε.

Ο Μπαρνιέ παρουσίασε τα κύρια σημεία της συμφωνίας για το Brexit

Ο επι­κε­φα­λής ευρω­παί­ος δια­πραγ­μα­τευ­τής για το Brexit Μισέλ Μπαρ­νιέ δήλω­σε ότι η συμ­φω­νία στην οποία κατέ­λη­ξαν οι «κατά και­ρούς δύσκο­λες» δια­πραγ­μα­τεύ­σεις προ­βλέ­πει ότι οι ρυθ­μί­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης θα εφαρ­μο­σθούν σε όλα τα προ­ϊ­ό­ντα στην Βόρεια Ιρλαν­δία, πράγ­μα που σημαί­νει την εφαρ­μο­γή ελέγ­χων στα σύνορα.

Κατά την διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στις Βρυ­ξέλ­λες, ο ευρω­παί­ος δια­πραγ­μα­τευ­τής διευ­κρί­νι­σε επί­σης ότι η συμ­φω­νία, στην οποία Λον­δί­νο και Βρυ­ξέλ­λες κατέ­λη­ξαν λίγες ώρες πριν από την έναρ­ξη της ευρω­παϊ­κής συνό­δου κορυ­φής, προ­βλέ­πει ότι η Βόρεια Ιρλαν­δία θα παρα­μεί­νει εντός του τελω­νεια­κού χώρου του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου. Κατά συνέ­πεια, θα επω­φε­λεί­ται από την εμπο­ρι­κή πολι­τι­κή του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου. Αλλά θα παρα­μεί­νει σημείο εισό­δου στην ενιαία αγο­ρά. Άρα, οι αρχές του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου θα εφαρ­μό­ζουν τους δασμούς του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου σε προ­ϊ­ό­ντα που θα προ­έρ­χο­νται από τρί­τες χώρες, όσο για τα προ­ϊ­ό­ντα που θα εισέρ­χο­νται στην Βόρεια Ιρλαν­δία δεν θα υπάρ­χει κίν­δυ­νος να εισέλ­θουν στην ενιαία αγο­ρά. Εάν υπάρ­χει αυτός ο κίν­δυ­νος, θα επι­βάλ­λο­νται οι δασμοί της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέ­διο προ­βλέ­πει ότι θα δια­τη­ρη­θεί η ακε­ραιό­τη­τα της ενιαί­ας αγο­ράς, με τον παράλ­λη­λο σεβα­σμό των επι­θυ­μιών του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου για την ψηφια­κή αγο­ρά, δήλω­σε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρ­χει μηχα­νι­σμός συγκα­τά­θε­σης της Βόρειας Ιρλαν­δί­ας, Τέσ­σε­ρα χρό­νια μετά την εφαρ­μο­γή των διευ­θε­τή­σε­ων, το κοι­νο­βού­λιο της Βόρειας Ιρλαν­δί­ας θα απο­φα­σί­σει με απλή πλειο­ψη­φία αν θα παρα­μεί­νουν οι ρυθ­μί­σεις αυτές, κατέ­λη­ξε ο Μισέλ Μπαρ­νιέ, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι η μετα­βα­τι­κή περί­ο­δος θα διαρ­κέ­σει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπο­ρεί να παρα­τα­θεί για άλλο ένα ή δύο χρό­νια, εάν υπάρ­ξει κοι­νή συμφωνία.

Ο επι­κε­φα­λής ευρω­παί­ος δια­πραγ­μα­τευ­τής τόνι­σε ότι η θέση της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις καταρ­τί­σθη­κε από κοι­νού και ήταν ενιαία.

Το κεί­με­νο πρέ­πει να προ­σφέ­ρει «νομι­κή βεβαιό­τη­τα» κυρί­ως για τους πολί­τες δήλω­σε ο Μισέλ Μπαρ­νιέ, αφού οι πολί­τες υπήρ­ξαν πάντο­τε, και θα παρα­μεί­νουν, προ­τε­ραιό­τη­τα της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης.

«Υπάρ­χει επί­σης βεβαιό­τη­τα για φορείς που έπαιρ­ναν χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης. Και αυτό διό­τι οι οικο­νο­μι­κές δεσμεύ­σεις που έγι­ναν από την ΕΕ των 28 θα εκπλη­ρω­θούν από την ΕΕ των 28, τόνι­σε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο