Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιώργος Κούδας: Η συναυλία του ΚΚΕ προς τιμήν του Δ. Μητροπάνου είναι «όλα τα παράσημα του κόσμου»

Άνθρω­ποι της Τέχνης και του Αθλη­τι­σμού μιλούν για τον «δικό τους» Δημή­τρη Μητρο­πά­νο, με αφορ­μή τη συναυ­λία — αφιέ­ρω­μα του ΚΚΕ και της οικο­γέ­νειάς του στον μεγά­λο ερμηνευτή.

Με αφορ­μή την μεγά­λη συναυ­λία του ΚΚΕ και της οικο­γέ­νειας του Δ. Μητρο­πά­νου είχα­με την τιμή να μας μιλή­σει για τον «δικό του» Μητρο­πά­νο ένας παί­κτης-ορό­ση­μο για το ελλη­νι­κό ποδό­σφαι­ρο και παλαί­μα­χος του ΠΑΟΚ, ο Γιώρ­γος Κού­δας. «Το Κόμ­μα τον τιμά­ει με αυτήν τη συναυ­λία. Δεν είναι μικρό πράγ­μα. Είναι όλα τα παρά­ση­μα του κόσμου», σημειώ­νει ο Γιώρ­γος Κούδας.

Η περιπετειώδης γνωριμία με τον Δ. Μητροπάνο

«Έγι­νε την επο­χή 1967–1968. Κάποιοι φίλοι μου από το Πασα­λι­μά­νι, μου λένε “έλα να πάμε στον Ζαμπέ­τα το βρά­δυ, έχει δύο νέα ταλέ­ντα”. Ήμου­να και λάτρης των λαϊ­κών τότε… Ξεκι­νή­σα­με και πήγα­με. Ένας ανα­πο­δο­γυ­ρί­ζει το τρα­πέ­ζι, και όπως είναι το πάλ­κο, μία μικρή πίστα, φεύ­γει το τρα­πέ­ζι και τον χτυ­πά­ει στο πόδι!

Εγώ πετά­γο­μαι σαν λάστι­χο. Φεύ­γω απευ­θεί­ας και πάω στο καμα­ρί­νι και φωνά­ζω στους σερ­βι­τό­ρους “μία πετσέ­τα με παγά­κια σε παρα­κα­λώ”. Εν τω μετα­ξύ ο Μητρο­πά­νος κάθε­ται σε μία καρέ­κλα και βογκά­ει, βρί­ζει. Με πιά­νει από το σαγό­νι του και μου λέει “εσύ είσαι;”. “Ναι, Δημή­τρη μου”, του απα­ντώ. Ξεκι­νά­ει η γνω­ρι­μία μας και η φιλία μας».

«Γαλόνι» η φιλία με τον Ζαμπέτα και τον Μητροπάνο

Ο Γ. Κού­δας περι­γρά­φει με απλές και πηγαί­ες κου­βέ­ντες τη μετέ­πει­τα φιλία που ανέ­πτυ­ξε τόσο με τον Δ. Μητρο­πά­νο, όσο και με τον Γ. Ζαμπέ­τα: «Πηγαί­να­με στην παλιά του γει­το­νιά, σε μία ταβερ­νού­λα, από τις 8–9 ώρα φεύ­γα­με στις 2. Μία από­λαυ­ση να συζη­τάς με τον Δημή­τρη τον Μητρο­πά­νο και μία μεγά­λη χαρά να ακούς το χιού­μορ του Ζαμπέ­τα. Αυτά είναι για εμέ­να στη ζωή μου τα γαλό­νια που πήρα από ανθρώ­πους που εμπι­στεύ­τη­κα, γίνα­νε φίλοι μου και κατα­λά­βαι­να πως πραγ­μα­τι­κά είχα­νε ιδιο­τε­λή αγά­πη και όχι για αυτό που ήμου­να ως Γιώρ­γος Κού­δας στο ποδό­σφαι­ρο, εκεί­να τα χρό­νια. Ήταν φίλος, ένα μεγά­λο αστέ­ρι, αλλά πάντο­τε ήμα­σταν άνθρωποι».

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο