Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γκοντάρ για παρέμβαση Ζελένσκι: Οι Κάννες είναι ένα εργαλείο προπαγάνδας

Την παρέμ­βα­ση του Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι στο φεστι­βάλ κινη­μα­το­γρά­φου των Καν­νών σχο­λί­α­σε σκω­πτι­κά ο μεγά­λος σκη­νο­θέ­της Ζαν Λικ Γκοντάρ.

Ο Ζελέν­σκι είπε μετα­ξύ άλλων ότι «Ο κόσμος χρειά­ζε­ται έναν νέο Τσά­πλιν που θα απο­δεί­ξει σε εμάς ότι το σινε­μά δεν είναι σιω­πη­λό. Χρεια­ζό­μα­στε ένα σινε­μά που θα δεί­ξει ότι κάθε φορά το τέλος θα είναι με την πλευ­ρά της ελευ­θε­ρί­ας», προ­κα­λώ­ντας την αντί­δρα­ση του Γκο­ντάρ, ο οποί­ος δήλωσε:

«Η παρέμ­βα­ση του Ζελέν­σκι στο φεστι­βάλ των Καν­νών είναι προ­φα­νής, αν την εξε­τά­σου­με από την άπο­ψη αυτού που ονο­μά­ζε­ται “σκη­νο­θε­σία”: ένας κακός ηθο­ποιός, ένας επαγ­γελ­μα­τί­ας κωμι­κός υπό το βλέμ­μα άλλων επαγ­γελ­μα­τιών οικεί­ων επαγ­γελ­μά­των. Νομί­ζω ότι έχω πει κάτι ανά­λο­γο πριν από πολύ και­ρό. Χρειά­στη­κε έτσι η σκη­νο­θε­σία του νιο­στού παγκό­σμιου πολέ­μου και η απει­λή μιας ακό­μη κατα­στρο­φής για να μάθει ο κόσμος ότι οι Κάν­νες είναι ένα εργα­λείο προ­πα­γάν­δας, όπως όλα τα άλλα. Προ­πα­γαν­δί­ζουν τη δυτι­κή αισθητική…

Η συνει­δη­το­ποί­η­ση αυτή δεν είναι κάτι σπου­δαίο κι όμως ήδη είναι. Η αλή­θεια των εικό­νων έρχε­ται αργά. Τώρα, φαντα­στεί­τε ότι ο ίδιος ο πόλε­μος είναι αυτή η αισθη­τι­κή που ανα­πτύσ­σε­ται κατά τη διάρ­κεια ενός παγκό­σμιου φεστι­βάλ, του οποί­ου οι ενδια­φε­ρό­με­νοι είναι τα κρά­τη που βρί­σκο­νται σε σύγκρου­ση ή μάλ­λον “συμ­φέ­ρο­ντα”, που μετα­δί­δουν ανα­πα­ρα­στά­σεις των οποί­ων είμα­στε όλοι θεα­τές… εσείς και εγώ. Ακούω συχνά τον όρο “σύγκρου­ση συμ­φε­ρό­ντων”, ο οποί­ος είναι ταυ­το­λο­γία. Υπάρ­χει σύγκρου­ση, μικρή ή μεγά­λη, μόνο αν υπάρ­χει συμφέρον.

Πέραν της μαζι­κο­ποί­η­σης των δολο­φο­νιών, δεν έχουν αλλά­ξει πολ­λά: Βρού­τος, Νέρω­νας, Μπάι­ντεν ή Πού­τιν, Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, Ιράκ ή Ουκρα­νία…».

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο