Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γκρέτα Τούνμπεργκ: “Πράσινο” καπιταλιστικό πυροτέχνημα

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg είναι ολό­κλη­ρο το όνο­μα της μικρής  Σου­η­δής που εδώ και ένα χρό­νο απα­σχο­λεί την δημο­σιό­τη­τα και προ­βά­λε­ται σαν ένας μελ­λο­ντι­κός ηγέτης.

Στις 20 Αύγου­στο του 2018 άρχι­σε την δια­μαρ­τυ­ρία της έξω από το κτή­ριο της Σου­η­δι­κής Βου­λής με ένα πλα­κάτ που έγρα­φε «Σχο­λι­κή απερ­γία για το κλί­μα» που στα αγγλι­κά προ­σαρ­μό­στη­κε σε «Παρα­σκευ­ές για το μέλ­λον». Σκο­πός της ήταν όπως είχε δηλώ­σει να ακο­λου­θή­σουν οι Σου­η­δοί πολι­τι­κοί τους στό­χους που είχε βάλει η Συν­διά­σκε­ψη του Παρι­σιού για το περι­βάλ­λον για μεί­ω­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας με 1,5 βαθ­μούς. Η όλη δρα­στη­ριό­τη­τα της Γκρέ­τα είναι εντός των τει­χών του καπι­τα­λι­σμού δεν δεί­χνει τον ένο­χο και επα­να­λαμ­βά­νει μονό­το­να πως πρέ­πει να εφαρ­μο­στεί η συμ­φω­νία. Έχει τύχει μεγά­λης απο­δο­χής από όλους τους μεγά­λους οργα­νι­σμούς, παίρ­νει βρα­βεία και προ­σκλή­σεις για ομι­λί­ες σε όλο τον κόσμο. Αντι­προ­σω­πεύ­ει την πρά­σι­νη εκδο­χή του καπι­τα­λι­σμού και γίνε­ται δεκτή με ενθου­σια­σμό από το τμή­μα του κεφα­λαί­ου που προ­ω­θεί την “πρά­σι­νη” οικο­νο­μία χωρί­ζο­ντας σε καλούς και κακούς τους καπιταλιστές .

 

greta A

Η μετα­μόρ­φω­σή της μέσα από τις φωτο­γρα­φί­ες μέσα σε ένα χρό­νο είναι εμφανής..

greta10

Ο διευ­θυ­ντής της εται­ρεί­ας δημο­σί­ων σχέ­σε­ων Ingmar Rentzhog την ίδια μέρα τυχαία(!) περ­νά­ει έξω από το κτή­ριο της Βου­λής βγά­ζει φωτο­γρα­φί­ες και σε τρείς ώρες η «ανε­ξάρ­τη­τη» Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή εφη­με­ρί­δα “Αφτον­μπλά­ντετ” κάνει το ρεπορτάζ.

 

greta9

Ο Ingmar Rentzhog είχε προ­λά­βει την ίδια μέρα να ετοι­μά­σει σενά­ριο, δια­φη­μι­στι­κό και υλι­κό καμπά­νιας στα αγγλικά.

Ο Ingmar Rentzhog και η μητέ­ρα της Greta, Malena Ernman ήταν ομι­λη­τές σε ημε­ρί­δα για το περι­βάλ­λον την “Ημέ­ρα για το περι­βάλ­λον” στις 4 Μάη του 2018.

greta8

Γενή­θη­κε το 2003 και ήδη έγρα­ψε δύο βιβλία το « Σκη­νές από καρ­διάς» μαζί με τους γονείς της στα Σου­η­δι­κά και το “No One is too Small to Make a Differense”, κανείς δεν είναι τόσο μικρός για να κάνει την Δια­φο­ρά στα αγγλικά.

greta11

Το φθι­νό­πω­ρο του 2018 η Greta έγι­νε συνέ­ται­ρος της εται­ρεί­ας του Ingmar Rentzhog  ”We Don’t Have Time”.

greta2

Η Greta έχει βρα­βευ­τεί 5 φορές από διά­φο­ρα ιδρύ­μα­τα.  Συνά­ντη­σε τον Σβαρ­τσε­νέ­γκερ στην Βιέννη

gretaD

και την Αλε­ξαν­δρεία Κορ­τέζ   στην Ν.Υόρκη.

greta

Πήγε στην Ν. Υόρ­κη με ιστιο­φό­ρο του πρί­γκη­πα του Μονακό.

gretaB

Η πορεία της Greta είναι ανο­δι­κή και φτά­νει του­λά­χι­στον μέχρι το Νόμπελ Ειρή­νης. Ήδη ανα­γνω­ρί­ζε­ται σαν ηγέ­της της επό­με­νης γενιάς …

greta13

23.000 ανα­φο­ρές στον Σου­η­δι­κό Τύπο την χρο­νιά που μας πέρα­σε. Ο λόγος της στην διά­σκε­ψη του ΟΗΕ για το κλί­μα είχε 950.000 ανα­φο­ρές σε ένα 24ωρο, 11 ανα­φο­ρές το δευ­τε­ρό­λε­πτο. Μετα­ξύ 16–23 Σεπτεμ­βρί­ου οι 29 παρεμ­βά­σεις του Τραμπ είχαν 5,8 εκα­τομ­μύ­ρια ανα­φο­ρές ενώ οι 17 της Greta είχαν 17 εκα­τομ­μύ­ρια αναφορές.

greta12

Το Φεβρουά­ριο του 2019 ο Ingmar Rentzhog ζητά­ει συγνώ­μη από τους γονείς της Greta επει­δή δεν τους είχε ενη­με­ρώ­σει πως η κόρη τους ήταν μέρος της εται­ρεί­ας του.….Ούτε η  Greta τους είχε ενημερώσει..

 

gretaG

Το φαι­νό­με­νο έχει δημιουρ­γη­θεί. Το βεγκα­λι­κό έχει εκτο­ξευ­τεί και θαμπώ­νει και τυφλώ­νει, κλεί­νει τα μάτια για τον καπι­τα­λι­σμό που δια­σκε­δά­ζει και ενι­σχύ­ει την προ­βο­λή. Όλα εντός των τει­χών, ελεγ­μέ­να και νοικοκυρεμένα…

greta3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο