Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΟΝΕΙΣ — ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ «Τέρμα πια στην κοροϊδία, όλα τα παιδιά στα νηπιαγωγεία!»

Κινη­το­ποί­η­ση στο υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, άφα­ντος ο υπουργός

Διεκ­δι­κώ­ντας απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν δίχρο­νη Προ­σχο­λι­κή Αγω­γή για όλα τα παι­διά, όχι στα χαρ­τιά, αλλά στην πρά­ξη, γονείς και εκπαι­δευ­τι­κοί συγκε­ντρώ­θη­καν χτες το από­γευ­μα στο υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, το οποίο καλούν να εξα­σφα­λί­σει τους όρους για την ουσια­στι­κή εφαρ­μο­γή της.

Από το βήμα της χτε­σι­νής συγκέ­ντρω­σης η πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Γονέ­ων Αττι­κής, Στ. Βαλα­βά­νη, κατήγ­γει­λε την υπο­κρι­σία της κυβέρ­νη­σης που θεσμο­θέ­τη­σε τη δίχρο­νη Προ­σχο­λι­κή Αγω­γή χωρίς να παίρ­νο­νται όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα.

«Η δίχρο­νη Προ­σχο­λι­κή Αγω­γή είναι ανα­γκαίο μέτρο, που όμως δεν μπο­ρεί να υλο­ποι­η­θεί χωρίς τη γεν­ναία χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό», τόνι­σε και ανα­φέρ­θη­κε στις συνέ­πειες των κυβερ­νη­τι­κών επι­λο­γών, με παι­διά να στοι­βά­ζο­νται σε αίθου­σες προ­κάτ σε αυλές σχο­λεί­ων, να μετα­κι­νού­νται χιλιό­με­τρα από το σπί­τι τους προς το Νηπιαγωγείο.

Ο πρό­ε­δρος της ΑΣΓΜΕ, Δ. Λάμπρου, σημεί­ω­σε πως για τους γονείς η δίχρο­νη Προ­σχο­λι­κή Αγω­γή απο­τε­λεί κοι­νω­νι­κή και παι­δα­γω­γι­κή ανά­γκη, δηλώ­νο­ντας πως θα συνε­χι­στούν οι διεκ­δι­κή­σεις για την ικα­νο­ποί­η­ση αυτού του δικαιώματος.

Οι εκπρό­σω­ποι των γονιών κατήγ­γει­λαν τη στά­ση του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας καθώς, ενώ είχε ζητη­θεί συνά­ντη­ση με την ηγε­σία του, δεν βρι­σκό­ταν κανέ­νας εκεί να τους δεχτεί και τους μετα­φέρ­θη­κε πως δεν κρί­θη­κε σκό­πι­μο να ενη­με­ρω­θούν για τα ζητή­μα­τα που θέτουν.

Το λόγο πήραν εκπρό­σω­ποι των Συλ­λό­γων Εκπαι­δευ­τι­κών Πρω­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης «Γ. Σεφέ­ρης», «Σωκρά­της» και «Ν. Πλου­μπί­δης», που μετέ­φε­ραν την εμπει­ρία από την εφαρ­μο­γή του μέτρου με τα πολυά­ριθ­μα τμή­μα­τα και τις μετα­κι­νή­σεις νηπί­ων και ανα­φέρ­θη­καν σε όσους με τον έναν ή τον άλλον τρό­πο βιώ­νουν τις συνέ­πειες αυτής της πολι­τι­κής, στους εκπαι­δευ­τι­κούς, στους γονείς που επω­μί­ζο­νται τις ευθύ­νες, στους μικρούς μαθητές.

Στο πλευ­ρό εκπαι­δευ­τι­κών και γονιών βρέ­θη­κε χτες η ΟΓΕ. Η πρό­ε­δρός της, Χρ. Σκα­λού­μπα­κα, σημεί­ω­σε πως η Ομο­σπον­δία απαι­τεί από την κυβέρ­νη­ση να πάρει όλα τα ανα­γκαία μέτρα για την εφαρ­μο­γή της δίχρο­νης Προ­σχο­λι­κής Αγω­γής.

Οι συγκε­ντρω­μέ­νοι παρέ­μει­ναν έξω από το υπουρ­γείο φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα όπως «Τέρ­μα πια στην κοροϊ­δία, όλα τα παι­διά στα Νηπια­γω­γεία», «Νηπια­γω­γεία για όλα τα παι­διά μας, του κρά­τους υπο­χρέ­ω­ση και εμάς δικαί­ω­μά μας», «Τσί­πρα, Μητσο­τά­κη ακού­στε το καλά, Νηπια­γω­γεία για όλα τα παι­διά», ενώ δήλω­σαν πως θα συνε­χί­σουν τον αγώ­να ώστε να δοθούν άμε­σα λύσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ |> Κατά­πτυ­στη προ­σπά­θεια εξω­ραϊ­σμού της κατά­στα­σης και δια­στρέ­βλω­σης του ΚΚΕ

ΚΚΕ

Σχό­λιο του Γρα­φεί­ου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Τη στιγ­μή που πολ­λές οικο­γέ­νειες βρί­σκο­νται σε αδιέ­ξο­δο και δεν ξέρουν πού και με ποιους όρους θα φοι­τή­σουν τα παι­διά τους στο νηπια­γω­γείο, το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας επι­δί­δε­ται σε μία προ­σπά­θεια να δια­στρε­βλώ­σει τις θέσεις και τη στά­ση του ΚΚΕ, χωρίς τελι­κά να λέει κου­βέ­ντα για το πρό­βλη­μα που έχει δημιουργηθεί.

Συγκε­κρι­μέ­να, σε χτε­σι­νό δελ­τίο Τύπου ανα­φέ­ρει: «Τη δίχρο­νη προ­σχο­λι­κή εκπαί­δευ­ση, που καθιέ­ρω­σε η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση ικα­νο­ποιώ­ντας παι­δα­γω­γι­κές ανά­γκες των μαθη­τών αλλά και αίτη­μα 60 ετών της Διδα­σκα­λι­κής Ομο­σπον­δί­ας, βάζουν στο στό­χα­στρο η Κεντρι­κή Ενω­ση Δήμων Ελλά­δος (ΚΕΔΕ) και το ΚΚΕ. Από άλλη αφε­τη­ρία αλλά με την ίδια στό­χευ­ση, η μεν ΚΕΔΕ δια του κ. Γ. Πατού­λη επα­να­λαμ­βά­νει την αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή θέση της για έντα­ξη των νηπια­γω­γεί­ων στους Δήμους, το δε ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει ότι η κυβέρ­νη­ση δεν έχει κάνει τίπο­τα για την εφαρ­μο­γή της».

Επι­χει­ρώ­ντας ούτε λίγο ούτε πολύ να εμφα­νί­σει το ΚΚΕ ενά­ντια στην καθιέ­ρω­ση της δίχρο­νης Προ­σχο­λι­κής Αγω­γής, ανα­φέ­ρει πως «η Νέα Δημο­κρα­τία και το ΚΚΕ δεν ψήφι­σαν το άρθρο 33, ψήφι­σαν “παρών”, για τη δίχρο­νη υπο­χρε­ω­τι­κή προ­σχο­λι­κή εκπαί­δευ­ση». Σημειώ­νε­ται πως το ΚΚΕ είχε ψηφί­σει «παρών» καθώς ήταν από τότε καθα­ρό αυτό που σήμε­ρα επι­βε­βαιώ­νε­ται, δηλα­δή ότι η κυβέρ­νη­ση δεν παίρ­νει τα απα­ραί­τη­τα μέτρα (χρη­μα­το­δό­τη­ση, υπο­δο­μές, μόνι­μους διο­ρι­σμούς κ.λπ.) για ουσια­στι­κή εφαρ­μο­γή του ανα­γκαί­ου μέτρου.

Το υπουρ­γείο απα­ριθ­μεί τα σύνο­λα των δήμων όπου εφαρ­μό­ζε­ται η δίχρο­νη Προ­σχο­λι­κή Αγω­γή και των μαθη­τών που πρό­κει­ται να φοι­τή­σουν στα νηπια­γω­γεία, κάνο­ντας λόγο για 155.000 μαθη­τές το 2019 — 2020, με 16.000 νέες εγγρα­φές προ­νη­πί­ων από την έντα­ξη των 114 δήμων τη νέα σχο­λι­κή χρο­νιά. Σημειώ­νει πως διέ­θε­σε το ποσό των «4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων 85 χιλιά­δων ευρώ για την στή­ρι­ξη σε κτι­ρια­κές υπο­δο­μές και εξο­πλι­σμό», ένα ποσό πολύ πίσω από τις ανά­γκες που διευ­ρύ­νο­νται, και ως «λύση» στο κτι­ρια­κό πρό­βλη­μα παρα­θέ­τει την εγκα­τά­στα­ση 95 αιθου­σών διδα­σκα­λί­ας λυό­με­νης προ­κα­τα­σκευ­ής με χώρους υγιει­νής και τον πλή­ρη εξο­πλι­σμό τους, «ξεχνώ­ντας» να ανα­φέ­ρει πως με νόμο που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση θα μπο­ρούν να τοπο­θε­τού­νται και σε Γυμνά­σια ή Λύκεια, σε βάρος και των νηπί­ων και των υπό­λοι­πων μαθη­τών, και «κάνει γαρ­γά­ρα» το γεγο­νός ότι δεκά­δες έως και εκα­το­ντά­δες νήπια και προ­νή­πια σε κάθε δήμο βγαί­νουν υπε­ρά­ριθ­μα και στέλ­νο­νται να φοι­τή­σουν σε νηπια­γω­γεία μακριά από το σπί­τι τους.

Να λύσει έστω και τώρα τα σοβα­ρά προβλήματα

Σχο­λιά­ζο­ντας τη χτε­σι­νή ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονί­ζει τα εξής: «Αντί να αρα­διά­ζει ψέμα­τα και αριθ­μούς χωρίς αντί­κρι­σμα και αντί να επι­δί­δε­ται σε ένα ακό­μη αντιΚ­ΚΕ παρα­λή­ρη­μα, το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας να λύσει έστω και τώρα τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που δημιούρ­γη­σε η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ, για χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις και υπο­δο­μές εφαρ­μο­γή της δίχρο­νης Προ­σχο­λι­κής Αγω­γής στα νηπιαγωγεία.

Το μόνο που πετυ­χαί­νει το υπουρ­γείο είναι να εκτί­θε­ται ακό­μη περισ­σό­τε­ρο στις χιλιά­δες οικο­γέ­νειες, που είτε δεν ξέρουν σε ποιο νηπια­γω­γείο θα πάει το Σεπτέμ­βρη το παι­δί τους είτε θα ανα­γκα­στούν να το τρέ­χουν από τη μία περιο­χή στην άλλη, και οι οποί­ες γνω­ρί­ζουν τελι­κά την κατά­στα­ση καλύ­τε­ρα από ό,τι τα στε­λέ­χη του ίδιου του υπουρ­γεί­ου Παιδείας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Το ΚΚΕ στο πλευ­ρό γονέ­ων και εκπαιδευτικών

Σε δήλω­σή του, για την απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση με τις εγγρα­φές των νηπί­ων στα νηπια­γω­γεία της χώρας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σημεί­ω­σε:

«Καθη­με­ρι­νά ενη­με­ρω­νό­μα­στε για εκα­το­ντά­δες περι­πτώ­σεις παι­διών τεσ­σά­ρων και πέντε ετών, που οι οικο­γέ­νειές τους δεν ξέρουν ακό­μα σε ποιο νηπια­γω­γείο θα πάνε. Ακό­μα χει­ρό­τε­ρα, πολ­λά παι­διά θα ανα­γκα­στούν να γρα­φτούν σε νηπια­γω­γεία μακριά από την περιο­χή τους. Πρό­κει­ται για μια επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη, ψυχο­φθό­ρα και αντιπαιδαγωγική.

Η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγά­λη ευθύ­νη, που, ενώ ψήφι­σε το μέτρο για την υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα της Προ­σχο­λι­κής Αγω­γής, δεν προ­έ­βλε­ψε καμία επι­πλέ­ον χρη­μα­το­δό­τη­ση, ούτε πήρε κανέ­να μέτρο για τη δημιουρ­γία κτι­ρια­κών υπο­δο­μών, για πρό­σλη­ψη μόνι­μου εκπαι­δευ­τι­κού προσωπικού.

Πρό­σφα­τη, άλλω­στε, είναι η κατά­πτυ­στη από­φα­ση για τοπο­θέ­τη­ση προ­κάτ για νήπια και προ­νή­πια ακό­μα και σε χώρους Γυμνα­σί­ων και Λυκεί­ων. Ομως, έτσι υπο­βαθ­μί­ζει τη δημό­σια εκπαί­δευ­ση, στρώ­νει το έδα­φος για στρο­φή στην ιδιω­τι­κή εκπαί­δευ­ση ακό­μα και για τα νηπιαγωγεία.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στηρίζει τα αιτήματα των οργανώσεων των γονέων, των εκπαιδευτικών, των γυναικών για άμεσο πρόγραμμα ίδρυσης και ανέγερσης νέων σύγχρονων νηπιαγωγείων και για μαζικούς διορισμούς μόνιμων νηπιαγωγών».

 

header Τώρα ξέρεις Το 2019 δεν είναι 2015

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο