Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γουίλιαμ Χόλντεν: Το «Χρυσό Αγόρι» του Χόλιγουντ, το αλκοόλ και η Όντρεϊ Χέμπορν

Μπο­ρεί να μην απέ­κτη­σε ποτέ τη φήμη όπως οι Χάμ­φρεϊ Μπό­γκαρτ, Τζέιμς Στιού­αρτ, Χέν­ρι Φόντα ή Πολ Νιού­μαν, δηλα­δή μεγά­λων σταρ και συνά­μα σπου­δαί­ων ηθο­ποιών, αλλά σίγου­ρα ανή­κει στην κατη­γο­ρία αυτή και μάλι­στα με διάρ­κεια ανά­λο­γη των προ­α­να­φε­ρό­με­νων, καθώς υπήρ­ξε πρω­τα­γω­νι­στής σε πολ­λές κλα­σι­κές αθά­να­τες ται­νί­ες. Ο Γουί­λιαμ Χόλ­ντεν, με την άγρια αρρε­νω­πή γοη­τεία και το αναμ­φι­σβή­τη­το ταλέ­ντο του που απέ­δει­ξε σε απαι­τη­τι­κούς ρόλους, πίσω από την αγέ­ρω­χη μορ­φή του έκρυ­βε μια βασα­νι­σμέ­νη ζωή εξαι­τί­ας του αλκο­ο­λι­σμού, κάτι που είχε χαρα­χτεί βαθιά στο καλο­σμι­λε­μέ­νο πρό­σω­πό του. Άλλω­στε, ο Γουί­λιαμ Χόλ­ντεν, που είχε παί­ξει τα πάντα, από φιλμ νουάρ, δρά­μα­τα και περι­πέ­τειες, μέχρι κωμω­δί­ες, πολε­μι­κά και γου­έ­στερν, από σχε­τι­κά μικρή ηλι­κία είχε τη γοη­τεία τού βασα­νι­σμέ­νου ανθρώ­που, καθώς έμοια­ζε και πολύ μεγαλύτερος.

Ο πρό­ω­ρος και μυστη­ριώ­δης θάνα­τός του, σε ηλι­κία 63 ετών,  στις 12 Νοεμ­βρί­ου του 1981, όταν, για ακό­μη μία φορά μεθυ­σμέ­νος, έπε­σε μέσα στο σπί­τι του και χτύ­πη­σε στο κεφά­λι, μένο­ντας αβο­ή­θη­τος για ώρες, αφού δεν κατά­λα­βε το μέγε­θος του τραυ­μα­τι­σμού του, θα δια­κό­ψει την ώρι­μη πλέ­ον πορεία του για ένα αξιό­λο­γο καλ­λι­τε­χνι­κό φινά­λε. Η σορός του βρέ­θη­κε μετά από τέσ­σε­ρις μέρες…

Ραδιόφωνο και γοητεία

Ο Γουί­λιαμ Χόλ­ντεν γεν­νή­θη­κε στις 17 Απρι­λί­ου του 1918, σε ένα προ­ά­στιο του Σαιντ Λού­ις. Ήταν ο πρω­τό­το­κος γιος του χημι­κού Γουί­λιαμ Φράν­κλιν Μπι­ντλ και της καθη­γή­τριας Μπλανς Μπολ, που είχαν κατα­γω­γή από την Αγγλία και είχαν μετα­να­στεύ­σει στη Νότια Πασα­ντί­να της Καλι­φόρ­νια, όταν ο μικρός Γουί­λιαμ ήταν τριών χρό­νων. Μετά το λύκειο, γρά­φτη­κε στο κολέ­γιο της Πασα­ντί­να, όπου συμ­με­τεί­χε σε ραδιο­φω­νι­κές θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις. Χωρίς να έχει κάνει κάτι ιδιαί­τε­ρο στο θέα­τρο, θα τον ανα­κα­λύ­ψει ένας κυνη­γός ταλέ­ντων της Paramount, ξεχω­ρί­ζο­ντας τη σπά­νια γοη­τεία του και το 1938 θα παί­ξει ένα ρολά­κι στην ται­νία “Prison Farm”.

Golden Boy

Ο πρώ­τος του σημα­ντι­κός ρόλος θα έρθει το 1939, όταν θα υπο­δυ­θεί έναν βιο­λι­στή που θέλει να γίνει πυγ­μά­χος, στην ται­νία του Ρού­μπεν Μαμού­λιαν “Golden Boy”. Οι παρα­γω­γοί της ται­νί­ας αρχι­κά ήταν δυσα­ρε­στη­μέ­νοι με την ερμη­νεία του και ήθε­λαν να τον απο­λύ­σουν, αλλά τον έσω­σε η παρέμ­βα­ση της τότε σταρ και συμπρω­τα­γω­νί­στριάς του Μπάρ­μπα­ρα Στάν­γουικ, της οποί­ας έκο­βε το μάτι. Η ται­νία έκα­νε τερά­στια επι­τυ­χία και η φήμη του Χόλ­ντεν εκτο­ξεύ­θη­κε στα ύψη, απο­κτώ­ντας και τον χαρα­κτη­ρι­σμό του “Χρυ­σού Αγο­ριού”. Στη συνέ­χεια θα συμ­με­τά­σχει στο θεα­τρι­κό έργο του Θόρ­ντον Γουάιλ­ντερ “Η Μικρή μας Πόλη”, αλλά ξαφ­νι­κά θα βρε­θεί στα πολύ κάτω του, όταν η Columbia αγό­ρα­σε το συμ­βό­λαιό του και ανα­γκά­στη­κε να παί­ζει σε αδιά­φο­ρες ται­νί­ες. Ο Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος θα στα­μα­τή­σει την πτώ­ση αυτή, καθώς κατα­τά­χθη­κε στην αερο­πο­ρία, όπου έλα­βε και τον βαθ­μό του υπολοχαγού.

Η Λεωφόρος της Δόξας

Έτσι, λίγα χρό­νια μετά τη λήξη του Πολέ­μου, ένας άλλος Γουάιλ­ντερ, ο Μπί­λι, θα του ανοί­ξει και πάλι τον δρό­μο προς τη δόξα, με τη “Λεω­φό­ρο της Δύσης”, του αρι­στουρ­γη­μα­τι­κού φιλμ νουάρ που θα τον επα­να­φέ­ρει στους σταρ πρώ­της τάξης. Τι είχε συμ­βεί; Ο τερά­στιος Μπιλ Γουάιλ­ντερ είχε ξεκι­νή­σει τις προ­ε­τοι­μα­σί­ες για τα γυρί­σμα­τα της περί­φη­μης “Λεω­φό­ρου της Δύσης” και είχε γρά­ψει τον ρόλο του ζιγκο­λό Τζο Γκί­λις για τον Μοντ­γκό­με­ρι Κλιφτ, ο οποί­ος τελευ­ταία στιγ­μή υπα­να­χώ­ρη­σε, δίνο­ντας την ευκαι­ρία στον Χόλ­ντεν να αρπά­ξει τον ρόλο που θα του χαρί­σει το 1951 την πρώ­τη υπο­ψη­φιό­τη­τα για το Όσκαρ, δίπλα στην συμπρω­τα­γω­νί­στρια Γκλό­ρια Σβάν­σον. Έτσι, σε μια ται­νία μαχαι­ριά για τον απα­τη­λό και αδυ­σώ­πη­το κόσμο του Χόλι­γουντ, ο Χόλ­ντεν θα απο­δεί­ξει το βάθος του υπο­κρι­τι­κού του μεγα­λεί­ου, ενώ η ραδιο­φω­νι­κή του εμπει­ρία, θα απο­δει­χθεί χρυ­σά­φι, καθώς έδω­σε άλλη διά­στα­ση στο voice over, ως αφη­γη­τής της ιστο­ρί­ας.

Όσκαρ

Το 1953 θα είναι μία σημα­δια­κή χρο­νιά για τον Χόλ­ντεν, καθώς θα πάρει και το Όσκαρ Πρώ­του Ρόλου, επι­κρα­τώ­ντας των Μπαρτ Λάν­κα­στερ και Μοντ­γκό­με­ρι Κλιφτ, που πρω­τα­γω­νι­στού­σαν στο κλα­σι­κό “Όσο Υπάρ­χουν Άνθρω­ποι”, για το αντι­πο­λε­μι­κό δια­μά­ντι “Ο Κατα­δό­της του Θαλά­μου 17” και πάλι φυσι­κά σε σκη­νο­θε­σία Μπί­λι Γουάιλ­ντερ. Μεγά­λη ται­νία, αξε­πέ­ρα­στη ερμη­νεία από τον Χόλ­ντεν. Την ίδια χρο­νιά θα πρω­τα­γω­νι­στή­σει σε έναν εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κό ρόλο, στη ρομα­ντι­κή κομε­ντί “Το Γαλά­ζιο Φεγ­γά­ρι” του Ότο Πρέ­μι­γκε­ερ, έχο­ντας δίπλα του την πρω­τό­βγαλ­τη Μάγκι ΜακΝα­μά­ρα και τον Ντέι­βιντ Λιν.

Γλυκιά μου… Όντρεϊ

Τον επό­με­νο χρό­νο θα έρθει και η ώρα της κλα­σι­κής κομε­ντί “Γλυ­κιά μου Σαμπρί­να” και πάλι του Μπί­λι Γουάιλ­ντερ, με τον Χόλ­ντεν, που είναι μόλις 36 χρό­νων, να κάνει τον πλέι μπόι αδερ­φό του Μπό­γκαρτ, που ήταν 20 χρό­νια μεγα­λύ­τε­ρος, χωρίς αυτό φυσι­κά να φαί­νε­ται. Δυο αδέρ­φια που ποθούν την Όντρεϊ Χέμπορν και τελι­κά την κερ­δί­ζει ο Μπό­γκι. Κινη­μα­το­γρα­φι­κά, για­τί στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η νεα­ρά Όντρεϊ θα μαγευ­τεί από τον Χόλ­ντεν και θα φτά­σουν μέχρι τον γάμο, που θα σχο­λά­σει πριν την τελε­τή, λόγω ενός προ­βλή­μα­τος που εμπό­δι­ζε τον Χόλ­ντεν να απο­κτή­σει παιδιά.

Κλασικά γουέστερν και Ντέιβιντ Λιν

Ο Χόλ­ντεν θα γυρί­σει ται­νί­ες, ρομα­ντι­κά δρά­μα­τα, κομε­ντί, περι­πέ­τειες και κλα­σι­κά γου­έ­στερν, μαζί με τον Τζον Γου­έιν και άλλους σημα­ντι­κούς ηθο­ποιούς, σε σκη­νο­θε­σία Τζον Φορντ, Έντουαρντ Ντμί­τρικ, Τζον Στάρ­τζες κ.ά. Το 1957 θα πρω­τα­γω­νι­στή­σει, στην αθά­να­τη πολε­μι­κή περι­πέ­τεια “Η Γέφυ­ρα του Ποτα­μού Κβάι”, σε σκη­νο­θε­σία του Ντέι­βιντ Λιν. Δίπλα του, θα έχει στον ρόλο του στρα­το­κρά­τη άτεγ­κτου Εγγλέ­ζου αξιω­μα­τι­κού τον Άλεκ Γκί­νες, ενώ αυτός κρα­τά τον ρόλο του κυνι­κού αλλά πολύ πιο ανθρώ­πι­νου και συναι­σθη­μα­τι­κού Αμε­ρι­κα­νού αξιω­μα­τι­κού, που θα δια­κιν­δυ­νεύ­σει τη ζωή του για να σώσει δεκά­δες Βρε­τα­νούς αιχ­μα­λώ­τους των Ιαπώνων.

Άγρια Συμμορία

Θα πρέ­πει να περά­σουν δέκα χρό­νια, για να κρα­τή­σει έναν εμβλη­μα­τι­κό ρόλο, σε ένα από τα καλύ­τε­ρα γου­έ­στερν όλων των επο­χών, το ανα­τρε­πτι­κό και συνά­μα κλα­σι­κό φιλμ του αιρε­τι­κού αν μη τι άλλο, Σαμ Πέκιν­πα, “Άγρια Συμ­μο­ρία”. Ένα βίαιο γου­έ­στερν, απο­χαι­ρε­τι­σμός σε μια γενιά που είχε τους δικούς της κώδι­κες αξιών, ένα πεσι­μι­στι­κό έπος, που στο φορ­τω­μέ­νο πρό­σω­πο του Χόλ­ντεν θα βρει τον ιδα­νι­κό πρω­τα­γω­νι­στή. Μία αμεί­λι­κτη ανδρι­κή ται­νία, με γερο­πα­ρά­νο­μους και ένα καστ λατρε­μέ­νο. Εκτός από τον Χόλ­ντεν, παί­ζουν και οι αξιο­λά­τρευ­τοι Μπεν Τζόν­σον, Έρνεστ Μπορ­γκνάιν, Γουό­ρεν Όουτς, Ρόμπερτ Ράιαν, Έντμοντ Ο’Μπράιεν, Στρά­δερν Μάρτιν.…

Ο Γουί­λιαμ Χόλ­ντεν θα συνε­χί­σει να γυρί­ζει ται­νί­ες, μερι­κές αρκε­τά αξιό­λο­γες (“Το Δίκτυο”, “Φαι­δώ­ρα” κλπ) μέχρι που θα έρθει το ανα­πά­ντε­χο τέλος. Ωστό­σο, η μορ­φή του γερα­σμέ­νου παρά­νο­μου, στην “Άγρια Συμ­μο­ρία”, που βλέ­πει ότι ο νέος κόσμος δεν τον χωρά, αλλά ούτε ο ίδιος μπο­ρεί να ανε­χτεί και προ­τι­μά να πέσει περή­φα­να όρθιος από τον καται­γι­σμό των όπλων, σε μια κατα­δι­κα­σμέ­νη ανα­μέ­τρη­ση, θα μας συντρο­φεύ­ει για πάντα.

Πηγή ΑΠΕ: Χάρης Αναγνωστάκης

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο