Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γράμμος: Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ αποκατέστησαν τιμητική πλάκα για τον Νίκο Μπελογιάννη

Τιμή στον Νίκο Μπε­λο­γιάν­νη απέ­τι­σαν ομά­δα μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις ΟΠ Ηπεί­ρου — Κέρ­κυ­ρας — Λευ­κά­δας και Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας σήμε­ρα το πρωί όπου αντι­κα­τέ­στη­σαν την κατε­στραμ­μέ­νη τιμη­τι­κή πλά­κα που υπήρ­χε στο ύψω­μα Γκό­λιο στο Γράμ­μο σε υψό­με­τρο 1.919 μέτρα.

Εκεί που το καλο­καί­ρι του 1948, τραυ­μα­τί­στη­κε ο Νίκος Μπε­λο­γιάν­νης. Το 1952, και μετά την εκτέ­λε­σή του, η ΚΕ του ΚΚΕ, πήρε την από­φα­ση πως, όταν στην Ελλά­δα γίνει λαϊ­κή εξου­σία, τότε η κορυ­φή Γκό­λιο, θα μετο­νο­μα­στεί σε «Νίκος Μπε­λο­γιάν­νης», προς τιμή του ήρωα κομ­μου­νι­στή. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η αρχι­κή τιμη­τι­κή πλά­κα είχε τοπο­θε­τη­θεί το 2009 από ομά­δα μελών του ΚΚΕ και της ΚΝ στο πλαί­σιο του 18ου Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού Διη­μέ­ρου της ΚΝΕ, στο Νεστόριο.

Από τα ξημε­ρώ­μα­τα, μια ομά­δα από την Πυρ­σό­γιαν­νη περ­πα­τώ­ντας ώρες μέσα απ’ τα μονο­πά­τια των βου­νών και μέχρι τη «γυμνή κορ­φή» (σ.σ.: Γκό­λιο σημαί­νει γυμνή κορ­φή), έφτα­σε στο πιο ψηλό σημείο και συνά­ντη­σε μια δεύ­τε­ρη ομά­δα που προ­σέγ­γι­σε το σημείο από τον Αμά­ρα­ντο. Εκεί με το βλέμ­μα να ατε­νί­ζει την γραμ­μή του μετώ­που Κάμε­νικ Γκο­λιο Καρδάρι.

Στο σημείο ξεκί­νη­σαν οι εργα­σί­ες τοπο­θέ­τη­σης μιας μαρ­μά­ρι­νης πλά­κας που κοσμεί­ται από το σκί­τσο του Μπε­λο­γιάν­νη που είχε φτιά­ξει ο Π. Πικά­σο, στη διάρ­κεια της δίκης του και γρά­φει: «Κορυ­φή Νίκος Μπε­λο­γιάν­νης (Γκό­λιο) υψομ. 1919. Εδώ τραυ­μα­τί­στη­κε ο Νίκος Μπε­λο­γιάν­νης στη μεγά­λη μάχη του Γράμ­μου το καλο­καί­ρι του 1948. Αύγου­στος 2022 ΚΚΕ, ΚΝΕ». Δίπλα στην πλά­κα τοπο­θε­τή­θη­κε ένα μπου­κέ­το λουλούδια.

Η απο­στο­λή οργα­νώ­θη­κε στο πλαί­σιο της εκδή­λω­σης των ΟΠ Ηπεί­ρου — Κέρ­κυ­ρας — Λευ­κά­δας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σήμε­ρα Κυρια­κή στις 7 μ.μ. στον προ­αύ­λιο χώρο του Μου­σεί­ου του ΔΣΕ στη Θεο­τό­κο Κόνι­τσας. Η εκδή­λω­ση είναι αφιε­ρω­μέ­νη στις υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες του ΔΣΕ. Θα μιλή­σει η Όλυ Τσου­μά­νη, μέλος της Επι­τρο­πής Περιο­χής Ηπεί­ρου — Κέρ­κυ­ρας — Λευ­κά­δας του ΚΚΕ, και θα ακο­λου­θή­σει μου­σι­κό πρό­γραμ­μα από το συγκρό­τη­μα του Δυτι­κού Τομέα Αττι­κής του Κόμματος.

Θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί επί­σης το μεση­μέ­ρι ιστο­ρι­κός περί­πα­τος στο Νοσο­κο­μείο του ΔΣΕ στον Γράμ­μο, το οποίο απο­κα­λύ­φθη­κε πρόσφατα.

902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο