Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ: «Κοράκια, κάτω τα χέρια από εργαζόμενους και λαϊκή κατοικία»

Κινη­το­ποί­η­ση στα κεντρι­κά γρα­φεία της Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς στη Θεσ­σα­λο­νί­κη πραγ­μα­το­ποί­η­σε  η Γραμ­μα­τεία Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΠΑΜΕ και η Επι­τρο­πή Δανειο­λη­πτών, η οποία λει­τουρ­γεί στο πλαί­σιο των Λαϊ­κών Επιτροπών.

Στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων βρέ­θη­κε ο Σωτή­ρης Ζαρια­νό­που­λος, ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ, υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» και υπάλ­λη­λος στην Τρά­πε­ζα Πειραιώς. 

Αιτία της κινη­το­ποί­η­σης είναι οι σχε­δια­σμοί για από­σχι­ση του RBU και συνε­πώς οι μαζι­κές απο­λύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων που απα­σχο­λού­νται σ’ αυτό. Πανελ­λα­δι­κά στο τμή­μα αυτό απα­σχο­λού­νται περί­που 1.200 εργα­ζό­με­νοι, οι οποί­οι ακού­νε διευ­θυ­ντι­κά στε­λέ­χη να ανα­κοι­νώ­νουν ότι είτε θα απο­λυ­θούν είτε θα μετα­φερ­θούν σε ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες που θα ανα­λά­βουν να δια­χει­ρι­στούν τα πακέ­τα των «κόκ­κι­νων» δανεί­ων. Αντί­στοι­χο προ­βλέ­πε­ται το μέλ­λον και για τους εργα­ζό­με­νους των άλλων τραπεζών.

Σε ανα­κοί­νω­σή της η Γραμ­μα­τεία Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«“Κορά­κια, ακού­στε το καλά. Κάτω τα χέρια από εργα­ζό­με­νους και λαϊ­κή κατοικία”

Εργα­ζό­με­νοι στις τράπεζες,

Μετά τις εξε­λί­ξεις στην Τρά­πε­ζα Πει­ραιώς, ΤΡΑΠΕΖΑ για την πώλη­ση “κόκ­κι­νων” δανεί­ων στα κερ­δο­σκο­πι­κά funds και την απαλ­λα­γή των τρα­πε­ζών από χιλιά­δες τρα­πε­ζο­ϋ­πάλ­λη­λους στα επό­με­να 2 χρό­νια, ανα­ρω­τιέ­ται ακό­μα κανείς αν βγή­κα­με από τα μνη­μό­νια, όπως πανη­γυ­ρί­ζει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μνη­μό­νια συνε­χί­ζο­νται, γίνο­νται διαρ­κεί­ας, ακό­μα πιο βάρβαρα.

Η πώλη­ση “κόκ­κι­νων” δανεί­ων στα funds είναι γρα­πτή δέσμευ­ση της κυβέρ­νη­σης στους “θεσμούς”. Είναι απαί­τη­ση των “μεγά­λων”, του Συν­δέ­σμου Βιο­μη­χά­νων να φύγουν τα “βαρί­δια”, για να δοθούν σ’ αυτούς νέα δάνεια και κέρ­δη. Όχι βέβαια στους “μικρούς” που κλεί­νουν, αυξά­νο­ντας τις “επι­σφά­λειες”.

Οι απο­λύ­σεις χιλιά­δων τρα­πε­ζο­ϋ­παλ­λή­λων είναι “δέσμευ­ση” τριών μνη­μο­νί­ων όλων των κυβερ­νή­σε­ων (10.000 έως το 2021, ανα­φέ­ρουν δημοσιεύματα).

Πάλι οι τρά­πε­ζες ανα­κε­φα­λαιο­ποιού­νται με “αίμα” εργα­ζο­μέ­νων και λαού. Θυσιά­ζο­νται χιλιά­δες τρα­πε­ζο­ϋ­πάλ­λη­λοι, χιλιά­δες κατα­σχε­μέ­να σπί­τια. Αν αυτό δεν είναι ένα ακό­μα μνη­μό­νιο, τότε τι είναι;

“Αυτουρ­γοί του εγκλή­μα­τος” είναι εξί­σου: Τρα­πε­ζί­τες — βιο­μή­χα­νοι — κυβέρνηση.

Όποιος εστιά­ζει μόνο σε έναν, απο­σιω­πώ­ντας τους άλλους, υπη­ρε­τώ­ντας την κυβέρ­νη­ση που στή­νει το σκη­νι­κό, βάζο­ντας δίλημ­μα “θυσία τρα­πε­ζο­ϋ­παλ­λή­λων και δανειο­λη­πτών ή 4ο μνημόνιο”…

Όποιος καθη­συ­χά­ζει “τίπο­τα δεν συμ­βαί­νει, είναι συνη­θι­σμέ­νο παι­χνί­δι των τρα­πε­ζι­τών”, παρα­πέ­μπει στο “να δού­με”, σε δικη­γό­ρους, στη “γνω­στή” ΟΤΟΕ, σε παζά­ρια που δήθεν θα εξα­σφα­λί­ζουν “ασφα­λείς ρυθ­μί­σεις” για τους συνα­δέλ­φους στις νέες εταιρείες-“κοράκια”, όταν όλες οι “προ­τά­σεις” έχουν μία κατά­λη­ξη: Εκβια­σμός για “εθε­λού­σιες” ή “μετα­βί­βα­ση” υπαλ­λή­λων στα νέα κάτερ­γα και πολύ σύντο­μα από­λυ­σή τους.

Όποιος δια­σπά σε 6 δια­φο­ρε­τι­κούς συλ­λό­γους συνα­δέλ­φους διπλα­νών γρα­φεί­ων με ίδιο αφε­ντι­κό, ίδιο κίν­δυ­νο απόλυσης …

Παί­ζει επι­κίν­δυ­νο — στη­μέ­νο — βρώ­μι­κο παι­χνί­δι για την κυβέρ­νη­ση (σημε­ρι­νή ή επό­με­νη) και το κοι­νό τους αφε­ντι­κό, τους τραπεζίτες.

Η “επι­βί­ω­ση” των τρα­πε­ζών, η “ανά­πτυ­ξή τους” προ­ϋ­πο­θέ­τει το τσά­κι­σμα των εργαζομένων.

Καμία υπο­γρα­φή ατο­μι­κής σύμ­βα­σης ή μεταβίβασης.

Μόνι­μη στα­θε­ρή δου­λειά με δικαιώματα.

Όχι άλλο “αίμα” για τις τρά­πε­ζες και τις κυβερ­νή­σεις τους. Να νική­σουν οι εργα­ζό­με­νοι».

Ανά­λο­γες κινη­το­ποι­ή­σεις έλα­βαν χώρα στην Αθή­να, τη Λάρι­σα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο