Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γ. Καμίνης: Η Χρυσή Αυγή είναι «εγκληματική οργάνωση» που «αποπνέει αέρα υποκόσμου»

«Η ανά­λη­ψη πολι­τι­κής ευθύ­νης για μία δολο­φο­νία συμπί­πτει με την ποι­νι­κή ευθύ­νη» κατέ­θε­σε στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής ο Γιώρ­γος Καμί­νης και χαρα­κτή­ρι­σε τη Χρυ­σή Αυγή εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση που «απο­πνέ­ει αέρα υποκόσμου».

Ο δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων σωστά χαρα­κτη­ρί­ζει τη ναζι­στι­κή Χρυ­σή Αυγή ως «εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση» που «απο­πνέ­ει αέρα υπο­κό­σμου». Να θυμί­σου­με, ωστό­σο, ότι ήταν η δημο­τι­κή αρχή του κ. Καμί­νη που ένα χρό­νο πριν, το Μάιο του 2016, είχε παρα­χω­ρή­σει το Άλσος Χωρο­φυ­λα­κής στη Χρυ­σή Αυγή για τη διορ­γά­νω­ση εκδή­λω­σης, νομι­μο­ποιώ­ντας έτσι την εγκλη­μα­τι­κή της δρα­στη­ριό­τη­τα. Αυτό για να μην ξεχνιό­μα­στε και επει­δή ο λόγος πρέ­πει να υπο­στη­ρί­ζε­ται από τις πράξεις.

«Όταν ανα­λαμ­βά­νεις την πολι­τι­κή ευθύ­νη για μία δολο­φο­νία, η πολι­τι­κή ευθύ­νη συμπί­πτει με την ποι­νι­κή ευθύ­νη. Αγγί­ζει τα όρια του ηθι­κού αυτουρ­γού. Σημαί­νει εμείς ως Χρυ­σή Αυγή έχου­με προ­κα­λέ­σει την πρά­ξη». Αυτήν την εκτί­μη­ση έδω­σε κατα­θέ­το­ντας στην δίκη της Χρυ­σής Αυγής ο δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων Γιώρ­γος Καμί­νης, σχο­λιά­ζο­ντας τη δήλω­ση του Νίκου Μιχα­λο­λιά­κου περί ανά­λη­ψης πολι­τι­κής ευθύ­νης για την δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσσα.

Ο κ. Καμί­νης κατέ­θε­σε στο Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των τόσο τη δική του εμπει­ρία από βίαιες ενέρ­γειες της οργά­νω­σης όσο και από συμ­βά­ντα και συμπε­ρι­φο­ρές που είδε στην τηλε­ό­ρα­ση ή πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε. Ο μάρ­τυ­ρας δήλω­σε απε­ρί­φρα­στα στο δικα­στή­ριο ότι η Χρυ­σή Αυγή είναι εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, «με οργα­νω­μέ­νη δομή», η οποία «έχει τον αρχη­γό και έχει και μέλη». Όπως κατέ­θε­σε ο δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων, «το βαθύ­τε­ρο της κίνη­τρο είναι η κατά­λη­ψη της εξου­σί­ας», ενώ τόνι­σε πως η ιδε­ο­λο­γία της, που είναι ναζιστική/φασιστική, έχει κυρί­αρ­χο συστα­τι­κό της τη βία και το μίσος απέ­να­ντι στο δια­φο­ρε­τι­κό: «Αν ήταν στο χέρι της Χρυ­σής Αυγής, θα έπνι­γε όλους τους μετα­νά­στες στο Αιγαίο».

Στην κατά­θε­ση του ο κ. Καμί­νης ανα­φέρ­θη­κε εκτε­νώς στο περι­στα­τι­κό που είχε συμ­βεί με τον βου­λευ­τή Γερ­με­νή, ο οποί­ος οπλο­φο­ρού­σε, την Μεγά­λη Πέμ­πτη του 2013 στον κόμ­βο Αλλη­λο­βο­ή­θειας του Δήμου: «Καθώς έδι­να μια λαμπά­δα κι ένα αυγό σε ένα κορι­τσά­κι, ξαφ­νι­κά κάτι αισθάν­θη­κα, άκου­σα κι ένα θόρυ­βο. Ήταν ο βου­λευ­τής της Χρυ­σής Αυγής Γιώρ­γος Γερ­με­νής. Τον τρα­βού­σαν οι άνδρες ασφα­λεί­ας μου, καθώς ετοι­μα­ζό­ταν να μου επι­τε­θεί. Ερχό­ταν πίσω από το παι­δί, με απο­τέ­λε­σμα η γρο­θιά του να χτυ­πή­σει τελι­κά το κορι­τσά­κι. Οπλο­φο­ρού­σε. Πήγε να τρα­βή­ξει όπλο, αλλά τον απο­μά­κρυ­ναν. Ο Γερ­με­νής δεν είχε έλθει μόνος του. Αν θυμά­μαι καλά, εκτός από τον θόρυ­βο, άκου­σα ύβρεις. Χυδαί­ες ύβρεις. Δεν τις θυμά­μαι ακρι­βώς, έχουν περά­σει και τέσ­σε­ρα χρόνια».

Ο μάρ­τυ­ρας τόνι­σε πως είναι πεπει­σμέ­νος ότι η επί­θε­ση ενα­ντί­ον του ήταν σε γνώ­ση της ηγε­σί­ας του κόμ­μα­τος, η οποία όχι μόνο δεν κατα­δί­κα­σε αλλά: «Ύστε­ρα από τα επει­σό­δια που σας περι­γρά­φω, ο γραμ­μα­τέ­ας της Νίκος Μιχα­λο­λιά­κος με δηλώ­σεις του μου “μήνυ­σε” να προ­σέ­χω πάρα πολύ όταν κυκλο­φο­ρώ εφε­ξής στην Αθή­να. Υπήρ­χε σαφής απει­λή, και έμμε­σο μήνυ­μα προς κάποιους, να μου επιτεθούν».

Κατέ­θε­σε επί­σης και την από­φα­ση του για απα­γό­ρευ­ση δια­νο­μής “συσ­σι­τί­ου μόνο για Έλλη­νες” της Χρυ­σής Αυγής στο Σύνταγ­μα. «Όταν παρα­χω­ρείς δημό­σιο χώρο, πρέ­πει να τον παρα­χω­ρείς με βάση το Σύνταγ­μα, δεν μπο­ρείς να δια­νεί­μεις τρό­φι­μα με βάση την εθνι­κό­τη­τα», επισήμανε.

Στην κατά­θε­ση του, ο κ. Καμί­νης ανα­φέρ­θη­κε πολ­λές φορές στα περι­στα­τι­κά βίας που έχουν κατα­γρα­φεί κυρί­ως στον Άγιο Παντε­λε­ή­μο­να, κάνο­ντας μάλι­στα αυτο­κρι­τι­κή για το γεγο­νός ότι δεν κινη­το­ποι­ή­θη­κε περισ­σό­τε­ρο. «Έπρε­πε με το θέμα των επι­θέ­σε­ων να έχω κινη­το­ποι­η­θεί περισ­σό­τε­ρο, να έχω κινη­το­ποι­ή­σει, να έχω πιέ­σει την αστυ­νο­μία. Λυπά­μαι που δεν το έκα­να», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. ενώ σε άλλο σημείο της κατά­θε­σης του τόνι­σε πως το Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα της περιο­χής επέ­δει­ξε «αθέ­μι­τη ανο­χή» στις ενέρ­γειες της Χρυ­σής Αυγής και δήθεν «αγα­να­κτι­σμέ­νων πολι­τών», ενώ έκα­νε λόγο για «υπο­ψία οργα­νω­μέ­νων θυλά­κων» της Χρυ­σής Αυγής στην Αστυνομία.

Κατά τον κ. Καμί­νη η εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση ταυ­τί­ζε­ται με το κόμ­μα, «και τον Χίτλερ οι πολί­τες τον ψήφι­σαν», ενώ τόνι­σε πως έχει στην διά­θε­ση της «ανθρώ­πους βιτρί­νες» οι οποί­οι «δηλώ­νουν μη μέλη αλλά απο­τε­λούν προ­με­τω­πί­δα αδή­λω­τη της Χρυ­σής Αυγής».

Ανα­φε­ρό­με­νος στις κοι­νω­νι­κές παρο­χές του Δήμου σε άπο­ρους αλλά και μετα­νά­στες, ώστε «να έχουν ένα πιά­το φαγη­τό», ο κ. Καμί­νης ρωτή­θη­κε από την πρό­ε­δρο Μαρία Λεπε­νιώ­τη και για το θέμα της ταφής των μεταναστών

Πρό­ε­δρος: Δεν θα έπρε­πε να είναι κοι­νω­νι­κή παρο­χή και για τους μετα­νά­στες που πεθαί­νουν; Χωρίς να ζητά­ει χρή­μα­τα ο Δήμος;

Μάρ­τυ­ρας: Δεν θα μεί­νει άτα­φος ο μετα­νά­στης. Δεν έχει απε­ριό­ρι­στο χώρο ο Δήμος, ζητά­με χρή­μα­τα για­τί μας το υπα­γο­ρεύ­ει η νομο­θε­σία. Πρέ­πει να φυλά­ξει χρή­μα­τα ο Δήμος για να δώσει τρο­φή στους μετανάστες.

Πρό­ε­δρος: Το λέω για­τί όπως είναι τα συσ­σί­τια για τη ζωή είναι και ο εντα­φια­σμός για τον θάνατο.

Ο δήμαρ­χος επέ­μει­νε, ερω­τώ­με­νος, σε παλαιό­τε­ρη φρά­ση του ότι τα μέλη της Χρυ­σής Αυγής «απο­πνέ­ουν αέρα υπο­κό­σμου», ενώ έκα­νε λόγο για «χυδαιό­τη­τα και ύφος υπό­κο­σμου», λέγο­ντας μετα­ξύ άλλων: «Όταν βλέ­πω τον Κασι­διά­ρη, την ημέ­ρα που απω­θεί­το από την Αστυ­νο­μία για το συσ­σί­τιο, να απει­λεί αστυ­νο­μι­κό … αυτός που εκφέ­ρει την απει­λή, και δη προς ένα όργα­νο της τάξης, έχει τη βεβαιό­τη­τα ότι θα μπο­ρέ­σει να την υλο­ποι­ή­σει, ή ότι έχει τη δύνα­μη, την εξου­σία να τον φοβί­σει. Απο­πνέ­ει μια εξαι­ρε­τι­κή βιαιό­τη­τα η σκη­νή. Δεν μπο­ρεί να πιστεύ­ει κανείς ότι πρό­κει­ται για στιγ­μή απλής παρα­φο­ράς … απο­πνέ­ει τη βία που εκφρά­ζει η οργά­νω­σή τους».

Μάλι­στα όπως τόνι­σε ανα­φε­ρό­με­νος στον βου­λευ­τή της Χρυ­σής Αυγής: “Όπο­τε μιλά­ει στο δημο­τι­κό συμ­βού­λιο ο Ηλί­ας Κασι­διά­ρης, ως εκπρό­σω­πος της Χρυ­σής Αυγής, βγαί­νω συστη­μα­τι­κά έξω από την αίθου­σα. Είναι τέτοιο το ύφος και το περιε­χό­με­νο του λόγου του, που θεω­ρώ ότι πρέ­πει να δεί­ξω την απα­ξί­ω­ση μου. Δεν θέλω να νομι­μο­ποιώ με την παρου­σία μου αυτά που λέει».

Τέλος ο κ. Καμί­νης εξέ­φρα­σε την άπο­ψη ότι μετά τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα η Χρυ­σή Αυγή «συνει­δη­τά έχει υπο­στεί­λει τη δρά­ση της».

Η κατά­θε­ση του δήμαρ­χου Αθη­ναί­ων θα συνε­χι­στεί στην επό­με­νη συνε­δρί­α­ση του δικαστηρίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο