Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Δέον να αποδίδεται ο οφειλόμενος χαιρετισμός εις τους αξιωματικούς του γερμανικού στρατού» (Ντοκουμέντο δωσιλογισμού)

Επι­μέ­λεια: Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Λίγες μέρες από την εισβο­λή των γερ­μα­νών στη χώρα μας και η δωσι­λο­γι­κή κυβέρ­νη­ση Τσο­λά­κο­γλου, δεί­χνει το πραγ­μα­τι­κό της πρό­σω­πο και σε επί­πε­δο… αξιο­πρέ­πειας και σεβα­σμού στους ηρω­ϊ­κούς ενό­πλους (οπλί­τες και αξιω­μα­τι­κούς) της χώρας μας που αντι­με­τώ­πι­σαν τα λίγο και­ρό νωρί­τε­ρα τις πάνο­πλες δυνά­μεις του άξο­να (ιτα­λούς και γερμανούς).

Πρό­κει­ται για ανα­κοί­νω­ση του αντι­στρά­τη­γου (και στε­νού συνερ­γά­τη του Τσο­λά­κο­γλου) Ν. Ραγκα­βή που είχε ανα­λά­βει τα καθή­κο­ντα του «Γενι­κού Διοι­κη­τή Μακε­δο­νί­ας». Με την ανα­κοί­νω­ση αφε­νός καθα­γιά­ζε­ται ο στρα­τός των κατα­κτη­τών και αφε­τέ­ρου επι­βάλ­λο­νται κανό­νες συμπε­ρι­φο­ράς (!) σε οπλί­τες και αξιω­μα­τι­κούς. (Η ανα­κοί­νω­ση βρί­σκε­ται πρω­το­σέ­λι­δα στο φύλο της 2ης Μαϊ­ου 1941 στην δωσι­λο­γι­κή εφη­με­ρί­δα με έδρα στη Θεσ/νικη «ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ»)

Το ντο­κου­μέ­ντο αναφέρει:

«Αι ενταύ­θα Γερ­μα­νι­καί Στρα­τιω­τι­καί Αρχαί και προ­σφο­ρι­κώς και εγγρά­φως επα­νει­λημ­μέ­νως διε­τύ­πω­σαν παρά­πο­να διό­τι Ελλη­νες αξιω­μα­τι­κοί και οπλί­ται φέρο­ντες στο­λήν δεν απο­δί­δου­σιν τον οφει­λό­με­νον χαι­ρε­τι­σμόν εις τους Γερ­μα­νούς αξιωματικούς.

Παρε­τη­ρή­θη επί­σης ότι η στρα­τιω­τι­κή στο­λή φέρε­ται υπό των Ελλή­νων Στρα­τιω­τι­κών ατη­με­λή­τως, παρου­σια­ζό­ντων ούτω θέα­μα ουχί ευάρεστον.

Κατό­πιν των ανω­τέ­ρω εντέ­λο­μαι όπως άπα­ντες οι αξιω­μα­τι­κοί και οπλί­ται περι­βλη­θώ­σιν πολι­τι­κήν περι­βο­λήν, οι δε στε­ρού­με­νοι τοιαύ­της να μην κυκλο­φο­ρώ­σιν εις την πόλιν ει μη μόνον δια λόγους εξαι­ρε­τι­κής ανά­γκης, οι δε εν στο­λή αξιω­μα­τι­κοί και οπλί­ται να απο­νέ­μω­σιν απα­ραι­τή­τως τον οφει­λό­με­νον και κεκα­νο­νι­σμέ­νον χαι­ρε­τι­σμόν εις τους Γερ­μα­νούς αξιωματικούς.

Κατό­πιν της υπό του Φύρερ Αρχη­γού του Ράιχ επι­δει­χθεί­σης μεγά­λης ευμε­νεί­ας προς τας στρα­τιω­τι­κάς δυνά­μεις της χώρας μας και των ομοί­ων δια­θέ­σε­ων των Γερ­μα­νι­κών Αρχών ένα­ντι του Ελλη­νι­κού Στρα­τού επι­βάλ­λε­ται η αυθόρ­μη­τος συμ­μόρ­φω­σις των Ελλή­νων Αξιω­μα­τι­κών και οπλι­τών προς τας ανω­τέ­ρω υπο­χρε­ώ­σεις και εντολές.

Εν Θεσ/νικη 11 Μαϊ­ου 1941

Αντι­στρά­τη­γος

Ν. ΡΑΓΚΑΒΗΣ»

 

29 στιγ­μές, του Αλέ­κου Χατζηκώστα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο