Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και τις προτάσεις του ΚΚΕ (VIDEO)

Για τα νέα μέτρα της κυβέρ­νη­σης που επι­βά­λουν καθο­λι­κό lockdown σε όλη τη χώρα και τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ, σε δήλω­σή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας τόνι­σε:

«Βρι­σκό­μα­στε μπρο­στά σε έκτα­κτες και κρί­σι­μες στιγ­μές, μπρο­στά στην κατάρ­ρευ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, με κλει­στές πάλι τις πόλεις μας, με εργα­ζό­με­νους και επαγ­γελ­μα­τί­ες στο χεί­λος του γκρε­μού και πάνω από όλα με μεγά­λες απώ­λειες σε ανθρώ­πι­νες ζωές.

Οι έκτα­κτες συν­θή­κες απαι­τούν και έκτα­κτα μέτρα.
Μέτρα που η κυβέρ­νη­ση δεν πήρε όταν έπρε­πε, αφή­νο­ντας αθω­ρά­κι­στο το λαό και τη χώρα μπρο­στά στο ανα­με­νό­με­νο δεύ­τε­ρο κύμα της πανδημίας.
Μέτρα που επα­νει­λημ­μέ­να πρό­τει­ναν οι επι­στή­μο­νες, οι υγειο­νο­μι­κοί, τα σωμα­τεία, άλλοι μαζι­κοί φορείς και τα οποία από την πρώ­τη στιγ­μή στή­ρι­ξε το ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει αυτά τα μέτρα, εγκλημάτησε απέναντι στο λαό μας.

Όλο αυτό το διά­στη­μα πορεύ­θη­κε απο­κλει­στι­κά με την επί­κλη­ση της ατο­μι­κής ευθύ­νης.
Έβα­λε πάνω από όλα τις λεγό­με­νες αντο­χές της οικο­νο­μί­ας, που δεν είναι τίπο­τε άλλο παρά οι απαι­τή­σεις και τα πρω­τό­κολ­λα του κεφα­λαί­ου σε μια σει­ρά κλά­δους, όπως για παρά­δειγ­μα ο Του­ρι­σμός.

Το ίδιο έκα­ναν και οι κυβερ­νή­σεις σε όλη την ΕΕ ‑ανε­ξαρ­τή­τως πολι­τι­κής απόχρωσης‑, ενώ την ίδια στιγ­μή φρό­ντι­σαν να εξα­σφα­λί­σουν μέσω του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης εκα­το­ντά­δες δισ. για τους μεγά­λους ομίλους.
Το απο­τέ­λε­σμα;
Εκα­τόμ­βες θυμά­των, τρα­γι­κά, αλλά και κυνι­κά διλήμ­μα­τα για το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ αντι­με­τώ­πι­σε την παν­δη­μία ως μια χρυ­σή ευκαι­ρία για να εφαρ­μό­σει νέα αντι­δρα­στι­κά μέτρα και για να περά­σει στην κυριο­λε­ξία τις ανα­τρο­πές του αιώ­να, με στό­χο να πλη­ρώ­σουν την κρί­ση πάλι οι εργαζόμενοι.

10ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, κατάσχεση λαϊκής περιουσίας, απαγορεύσεις σε πορείες και απεργίες, ένα σωρό από αντιλαϊκά τερατουργήματα, που εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθούν και να καταργηθούν.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα που απαιτούνται είναι συγκεκριμένες:

  • Πρώ­τον, επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και Πρό­νοιας, για να εξα­σφα­λι­στούν οι ανα­γκαί­ες ΜΕΘ, τα μαζι­κά δωρε­άν τεστ, ο δημό­σιος έλεγ­χος σε κρί­σι­μους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγη­ρί­ας. Αλλά και για να ικα­νο­ποι­η­θούν και οι άλλες ανά­γκες που υπάρ­χουν και να μη γίνει το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, σύστη­μα της μιας νόσου.
    Και όταν λέμε επί­τα­ξη, εννο­ού­με επί­τα­ξη, δηλα­δή έντα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα στον κρα­τι­κό σχε­δια­σμό και όχι αγο­ρά υπη­ρε­σιών, δηλα­δή τάι­σμα των κλι­νι­καρ­χών, όπως προ­τεί­νουν άλλα κόμματα.
    Τα προη­γού­με­να χρό­νια, όλες οι κυβερ­νή­σεις έκλει­σαν νοσο­κο­μεία και κατάρ­γη­σαν περί­που 10.000 κλί­νες. Αυτά πρέ­πει να ξανα­νοί­ξουν αμέσως.
  • Δεύ­τε­ρον, μαζι­κές προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κών, για­τρών, νοση­λευ­τών.
  • Τρί­τον, ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς και στα σχο­λεία, με 15 παι­διά ανά τάξη, προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών και εξα­σφά­λι­ση του εξο­πλι­σμού που απαι­τεί­ται για την εξ απο­στά­σε­ως εκπαί­δευ­ση γι’ αυτές τις εβδομάδες.
  • Τέταρ­τον, απο­συμ­φό­ρη­ση των Μέσων Μετα­φο­ράς, με προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού και με επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών λεω­φο­ρεί­ων, που σήμε­ρα βρί­σκο­νται σε απρα­ξία. 2.000 του­ρι­στι­κά λεω­φο­ρεία “σκου­ριά­ζουν”, ενώ μπο­ρούν να εντα­χθούν στο κεντρι­κό σχέ­διο για τη βελ­τί­ω­ση των συγκοινωνιών.
  • Πέμ­πτον, κανέ­νας εργα­ζό­με­νος, άνερ­γος, επαγ­γελ­μα­τί­ας, δεν πρέ­πει να μεί­νει χωρίς αξιο­πρε­πές εισό­δη­μα, για­τί πλέ­ον δεν βρι­σκό­μα­στε ούτε καν στο Μάρ­τη, αλλά σε συν­θή­κες που έχουν συσ­σω­ρευ­τεί βάρη, συνέ­πειες της προη­γού­με­νης περιόδου.
    Το έκτα­κτο επί­δο­μα πρέ­πει να αφο­ρά όλους τους ανέρ­γους χωρίς προϋποθέσεις.

Και εννο­εί­ται ότι εδώ και τώρα πρέ­πει να απο­συρ­θεί το νέο αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα, που η κυβέρ­νη­ση έδω­σε ήδη στη δημοσιότητα.

Ο ιός κάποια στιγ­μή θα νικη­θεί.
Αυτή η στιγ­μή πρέ­πει να βρει το λαό μας όμως όρθιο και δυνατό.
Για­τί ακό­μη και τότε θα έχει να αντι­με­τω­πί­σει τα αδιέ­ξο­δα ενός σάπιου συστή­μα­τος, που δεν μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει το στοι­χειώ­δες, το δικαί­ω­μα στην υγεία δηλα­δή, το δικαί­ω­μα στη ζωή, στη δουλειά.

Γι’ αυτό και ο αγώ­νας για τα άμε­σα, τα απο­λύ­τως ανα­γκαία και αυτο­νό­η­τα αιτή­μα­τα πρέ­πει να βλέ­πει μπρο­στά, να πολε­μά την αιτία του κακού και να θέτει στο επί­κε­ντρο τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες, που μπο­ρούν να ικα­νο­ποι­η­θούν, με βάση τα σημε­ρι­νά επι­τεύγ­μα­τα της επι­στή­μης, της τεχνο­λο­γί­ας, της ανθρώ­πι­νης εργα­σί­ας, στα πλαί­σια μιας ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κής, νέας, κοι­νω­νι­κής οργάνωσης.

Ο ελληνικός λαός μπορεί να φοράει μάσκα προστασίας, δεν μένει όμως ‑ούτε θα μείνει- σιωπηλός. Θα βάλει οριστικό “lockdown” στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο