Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήλωση του Γιάννη Γκιόκα για το επιβεβαιωμένο κρούσμα στη δομή της Μαλακάσας

Σε δήλω­σή του ο Γιάν­νης Γκιό­κας, βου­λευ­τής Αν. Αττι­κής του ΚΚΕ, για το επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα στην προ­σφυ­γι­κή δομή της Μαλα­κά­σας, σημειώνει:

«Μετά τη Ριτσώ­να, το πρώ­το επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα, αυτή τη φορά στην παλιά προ­σφυ­γι­κή δομή της Μαλα­κά­σας, όπου δια­βιούν 2.500 πρό­σφυ­γες, δημιουρ­γεί τερά­στια ανη­συ­χία και μεγά­λο κίν­δυ­νο, τόσο για τους πρό­σφυ­γες, όσο και για τους εργα­ζό­με­νους, σε έναν χώρο όπου εκ των πραγ­μά­των υπάρ­χουν συν­θή­κες μεγά­λου συγ­χρω­τι­σμού και ελλι­πή μέτρα υγιει­νής και προστασίας.

Το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή τόνι­σε την ανά­γκη να ληφθούν συγκε­κρι­μέ­να μέτρα στις προ­σφυ­γι­κές δομές για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας. Η κυβέρ­νη­ση έχει καθυ­στε­ρή­σει αδι­καιο­λό­γη­τα. Έχει ακέ­ραιη την ευθύ­νη για να πάρει τώρα όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα όπως:

-Να εντα­τι­κο­ποι­η­θούν οι έλεγ­χοι και να υπάρ­χει ακρι­βή εικό­να του αριθ­μού των κρου­σμά­των. Να τηρη­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα που λαμ­βά­νο­νται σε αντί­στοι­χες περι­πτώ­σεις επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των. Για όσους ήπια νοσού­ντες επι­λε­γεί να παρα­μεί­νουν στη δομή, χρειά­ζε­ται να προ­βλε­φθεί ειδι­κός χώρος, καθώς η απο­μό­νω­σή τους δεν είναι δυνα­τόν να γίνει μέσα στα μικρά οική­μα­τα που διαμένουν.

-Να παρ­θούν τα κατάλ­λη­λα μέτρα υγιει­νής, να γίνε­ται συχνή απο­λύ­μαν­ση των χώρων, να χορη­γη­θούν δωρε­άν όλα τα υλι­κά ατο­μι­κής υγιεινής.

-Να εξο­πλι­στεί και να ενι­σχυ­θεί το ιατρείο με το απαι­τού­με­νο ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό και να εξα­σφα­λί­ζε­ται η μετα­φο­ρά των προ­σφύ­γων σε κατάλ­λη­λες δομές Υγεί­ας εφό­σον χρειάζεται.

-Για το διά­στη­μα του υγειο­νο­μι­κού περιο­ρι­σμού στη δομή φιλο­ξε­νί­ας να εξα­σφα­λι­στούν για όλους τα είδη πρώ­της ανά­γκης, τα τρό­φι­μα και τα φάρ­μα­κα, συνο­λι­κά όλα τα απα­ραί­τη­τα εφό­δια για τη δια­βί­ω­ση των προσφύγων.

-Να επι­δει­χθεί ιδιαί­τε­ρη φρο­ντί­δα για τα περί­που 500 παιδιά.

-Οι εργα­ζό­με­νοι είναι η καρ­διά της λει­τουρ­γί­ας της δομής και είναι ανά­γκη να ληφθούν πρό­σθε­τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης και προ­στα­σί­ας, να εξα­σφα­λι­στούν στα­θε­ρές εργα­σια­κές σχέ­σεις και δικαιώματα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο