Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήλωση του Γ. Πρωτούλη για τη φωτιά στη χωματερή της Φυλής και σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο

Να μπει ένα ορι­στι­κό τέλος στην πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων και περι­φε­ρεια­κών αρχών για τη δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των που βάζει σε κίν­δυ­νο τη δημό­σια υγεία, το περι­βάλ­λον και συνο­λι­κά τη ζωή του λαού, επι­ση­μαί­νει σε δήλω­σή του, ο Γιάν­νης Πρω­τού­λης μέλος του ΠΓ της ΚΕ και επι­κε­φα­λής της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» Αττι­κής, με αφορ­μή τις πυρ­κα­γιές που εκδη­λώ­θη­καν αργά χθες το βρά­δυ στη χωμα­τε­ρή της Φυλής και σε εργο­στά­σιο ανα­κύ­κλω­σης στη Ν. Ζωή στον Ασπρό­πυρ­γο, εκλύ­ο­ντας τοξι­κούς καπνούς που “έπνι­ξαν” ολό­κλη­ρη τη Δυτι­κή Αθή­να και την ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Συγκε­κρι­μέ­να, στη δήλω­σή του ο Γ. Πρω­τού­λης αναφέρει:

«Χθες το βρά­δυ οι κάτοι­κοι της ευρύ­τε­ρης περιο­χής της Δυτι­κής Αττι­κής και Δυτι­κής Αθή­νας έλα­βαν ένα μήνυ­μα από την πολι­τι­κή προ­στα­σία, να κλει­στούν στο σπί­τι, να κλεί­σουν πόρ­τες και παρά­θυ­ρα για να μην εισπνεύ­σουν επι­κίν­δυ­νους τοξι­κούς ρύπους από την πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε για ακό­μα μία φορά στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Η ενη­μέ­ρω­ση που είχα­με σήμε­ρα το πρωί είναι ότι η πυρ­κα­γιά έχει σβή­σει και αυτή την ώρα γίνε­ται επι­χω­μά­τω­ση για να περιο­ρι­στούν και οι ρύποι και να μην υπάρ­ξει κίν­δυ­νος για τη συνέ­χι­ση της.

Χθες, ταυ­τό­χρο­να πήρε φωτιά εργο­στά­σιο ανα­κύ­κλω­σης στη Νέα Ζωή, η 14η πυρ­κα­γιά σε εργο­στά­σιο ανα­κύ­κλω­σης τους τελευ­ταί­ους 20 μήνες. Είναι ένα σοβα­ρό θέμα που πρέ­πει να απα­σχο­λή­σει τις αρχές. Κανέ­νας λογι­κός άνθρω­πος δεν πιστεύ­ει ότι αυτό είναι συμ­πτω­μα­τι­κό ή τυχαίο. Επι­τέ­λους πρέ­πει να ανοί­ξει στα σοβα­ρά ο αγώ­νας και η συζή­τη­ση μέσα στους εργα­ζό­με­νους για να μπει ένα ορι­στι­κό τέλος στο αίσχος της χωματερής.

Όσοι παρά­γο­ντες και υψη­λά ιστά­με­νοι είχαν έρθει εδώ, στη χωμα­τε­ρή των Άνω Λιο­σί­ων, την είχαν βαφτί­σει ως ένα μνη­μείο περι­βαλ­λο­ντι­κού χάους, αρρώ­στιας και ανθρώ­πι­νου πόνου.

Αυτό όχι μόνο παρα­μέ­νει αλλά με τις τελευ­ταί­ες απο­φά­σεις που από κοι­νού πέρα­σαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλε­κτοί τους στην περι­φέ­ρεια και στους δήμους της περιο­χής, σχε­διά­ζουν να επε­κτεί­νουν αυτό το μνη­μείο περι­βαλ­λο­ντι­κού χάους, αρρώ­στιας και ανθρώ­πι­νου πόνου, φτιά­χνο­ντας μία νέα ακό­μα χωμα­τε­ρή, δίπλα στη σημε­ρι­νή. Εδώ πρέ­πει να μπει ένα ορι­στι­κό τέλος στη δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των που βάζει σε κίν­δυ­νο τη δημό­σια υγεία, το περι­βάλ­λον και συνο­λι­κά τη ζωή του λαού μας, σε μια ευρύ­τε­ρη περιο­χή όπου κατοι­κούν πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο άνθρωποι.

Θα συνε­χί­σου­με τον αγώ­να και καλού­με κυβέρ­νη­ση και περι­φέ­ρεια να εντεί­νουν τα μέτρα και τους ελέγ­χους ιδιαί­τε­ρα αυτή την περί­ο­δο, πολύ περισ­σό­τε­ρο που με το νέο σχέ­διο για τη δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των που ψήφι­σαν σαν τον κλέ­φτη μέσα στο καλο­καί­ρι, αρχί­ζουν να εμφα­νί­ζο­νται και επι­κίν­δυ­να φαι­νό­με­να όπως οι φωτιές στη χωμα­τε­ρή και τα εργο­στά­σια ανα­κύ­κλω­σης και κατά κύριο λόγο τις νυχτε­ρι­νές ώρες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο