Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τα γεγονότα στις ΗΠΑ

Τα γεγο­νό­τα στην Ουά­σινγ­κτον, με την σχε­δια­σμέ­νη εισβο­λή ακρο­δε­ξιών αντι­δρα­στι­κών δυνά­με­ων στο Καπι­τώ­λιο, δεν μπο­ρούν να εξη­γη­θούν μόνο με την ιδιο­τρο­πία του Τραμπ. Είναι ο καθρέ­φτης μιας κοι­νω­νί­ας σε βαθιά παρακ­μή, ενός κόσμου τερά­στιων αντα­γω­νι­σμών, ανα­κα­τα­τά­ξε­ων στο συσχε­τι­σμό δύνα­μης, κρί­σε­ων κι αδιε­ξό­δων, τις συνέ­πειες των οποί­ων τις πλη­ρώ­νουν οι λαοί και που πλέ­ον γίνο­νται πιο εμφα­νή ακό­μη και στην πιο ισχυ­ρή καπι­τα­λι­στι­κή χώρα του πλανήτη.

Όσοι πέφτουν απ’ τα σύν­νε­φα μπρο­στά στη χρε­ο­κο­πία της “αμε­ρι­κα­νι­κής δημο­κρα­τί­ας”, ίσως ξεχνούν ότι ήταν αυτή που έχει προ­κα­λέ­σει δεκά­δες πολέ­μους, κατα­στρο­φές χωρών, πρα­ξι­κο­πή­μα­τα, ανα­τρο­πές εκλεγ­μέ­νων κυβερ­νή­σε­ων και αιμα­το­χυ­σί­ες λαών, τόσο με κυβερ­νή­σεις Ρεπου­μπλι­κά­νων, όσο και με κυβερ­νή­σεις Δημο­κρα­τι­κών. Η άλλη όψη του ίδιου νομί­σμα­τος είναι η εκμε­τάλ­λευ­ση, η φτώ­χεια, η ανερ­γία, η κατα­στο­λή, ο ρατσι­σμός, τα χρό­νια προ­βλή­μα­τα του ίδιου του αμε­ρι­κά­νι­κου λαού.

Γι’ αυτό και η “επι­στρο­φή στην ομα­λό­τη­τα” δεν πρό­κει­ται να αντι­με­τω­πί­σει αυτά τα αδιέ­ξο­δα και τις μεγά­λες αντι­θέ­σεις. Οι λαοί σε όλο τον κόσμο και φυσι­κά ο ίδιος ο αμε­ρι­κά­νι­κος λαός, πρέ­πει να είναι σε εγρή­γορ­ση, προ­κει­μέ­νου να εμπο­δί­σουν αυτή η κρί­ση στις ΗΠΑ να γίνει αφε­τη­ρία ή αφορ­μή για ένα νέο γύρο όξυν­σης της επι­θε­τι­κό­τη­τας του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπεριαλισμού.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο