Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για την πορεία εμβολιασμού και τον «πόλεμο των εμβολίων»

Πριν λίγες ημέ­ρες ξεκί­νη­σε η δια­δι­κα­σία του εμβο­λια­σμού, μέσα σ’ ένα κλί­μα εφη­συ­χα­σμού κι υπέρ­με­τρης αισιο­δο­ξί­ας, που καλ­λιερ­γού­σε η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ εξαρ­χής είχε πει ότι αυτή η δια­δι­κα­σία θα είναι μακρο­χρό­νια και δε θα πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει άλλο­θι για να μην προ­χω­ρή­σουν η ανα­γκαία θωρά­κι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας και τα μέτρα προ­στα­σί­ας σε κρί­σι­μους χώρους, εργα­σί­ας, εκπαί­δευ­σης, μέσα μετα­φο­ράς κλπ. Τα εμβό­λια, όσο κι αν είναι ανα­γκαία για την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού από την παν­δη­μία, δεν μπο­ρούν να υπο­κα­τα­στή­σουν τις τερά­στιες ελλεί­ψεις στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας και στα μέτρα πρό­λη­ψης, πολύ περισ­σό­τε­ρο σε συν­θή­κες ανα­μο­νής του 3ου κύμα­τος της παν­δη­μί­ας. Ήδη νέες περιο­χές της χώρας βρί­σκο­νται “στο κόκ­κι­νο”, με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης που δεν πήρε κανέ­να μέτρο για να εξα­σφα­λί­σει την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού.

Είχα­με πει, επί­σης, ότι η Ελλά­δα δε θα πρέ­πει να εξαρ­τά­ται απ’ τις συμ­φω­νί­ες της ΕΕ με κάποιες φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες, που υπη­ρε­τούν κι άλλες σκο­πι­μό­τη­τες και ότι θα πρέ­πει να υπάρ­χει πρό­σβα­ση σε όλα τα δια­θέ­σι­μα εμβό­λια που κρί­νο­νται ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά, προ­κει­μέ­νου να υπάρ­χει επάρ­κεια εμβο­λί­ων, για να επι­τευ­χθεί έγκαι­ρα ο μαζι­κός εμβο­λια­σμός του πλη­θυ­σμού. Ζητή­σα­με να δοθούν στη δημο­σιό­τη­τα τα συμ­βό­λαια που έχει υπο­γρά­ψει η ΕΕ με τις συγκε­κρι­μέ­νες εταιρίες.

Η πορεία των εξε­λί­ξε­ων ήρθε να επι­βε­βαιώ­σει με τρα­γι­κό τρό­πο, τις εκτι­μή­σεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Οι μεγά­λες καθυ­στε­ρή­σεις στις παρα­δό­σεις, οι εμπο­ρι­κοί πόλε­μοι και οι γεω­πο­λι­τι­κοί αντα­γω­νι­σμοί, η προ­νο­μια­κή μετα­χεί­ρι­ση ισχυ­ρών κρα­τών σε βάρος πιο αδύ­να­μων, απο­δει­κνύ­ουν του λόγου το αληθές.

Επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι όλα αυτά απορ­ρέ­ουν από το γεγο­νός ότι τα εμβό­λια και τα φάρ­μα­κα απο­τε­λούν χρυ­σο­φό­ρα εμπο­ρεύ­μα­τα, των οποί­ων η έρευ­να, παρα­γω­γή και δια­νο­μή υπο­τάσ­σε­ται στα κέρ­δη και τους αντα­γω­νι­σμούς των μεγά­λων ομί­λων και των καπι­τα­λι­στι­κών κρατών.

Και ενώ η κατά­στα­ση αυτή απει­λεί την υγεία και τη ζωή των λαών, η κυβέρ­νη­ση προ­βάλ­λει τα “πιστο­ποι­η­τι­κά εμβο­λια­σμού”, που εξυ­πη­ρε­τούν βασι­κά τα συμ­φέ­ρο­ντα των του­ρι­στι­κών και μετα­φο­ρι­κών εται­ρειών, ενώ μπο­ρούν να αξιο­ποι­η­θούν για να γίνουν νέες εκπτώ­σεις στα ανα­γκαία μέσα προ­στα­σί­ας. Το απο­τέ­λε­σμα από το ανε­ξέ­λεγ­κτο άνοιγ­μα του του­ρι­σμού, το περα­σμέ­νο καλο­καί­ρι, χωρίς προ­λη­πτι­κά μέσα, όπως τέστ, υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος να επα­να­λη­φθεί. Δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται, όμως και με τα ευχο­λό­για για την “εξα­γο­ρά της πατέ­ντας” που ανοί­γουν ένα νέο φαύ­λο κύκλο παζα­ριών και συμ­φω­νιών με τις φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες. Η “πατέ­ντα”, που συν­δέ­ε­ται άμε­σα με την καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία, πρέ­πει να καταρ­γη­θεί. Ανα­δει­κνύ­ε­ται η ανά­γκη της κρα­τι­κής κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­νης βιο­μη­χα­νί­ας φαρ­μά­κου, της διε­θνούς συνερ­γα­σί­ας για την προ­α­γω­γή της έρευ­νας, της μελέ­της, της παρα­γω­γής εμβο­λί­ων και φαρμάκων.

Αυτή η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα φέρ­νει για άλλη μια φορά στο προ­σκή­νιο την κραυ­γα­λέα αντί­φα­ση της επο­χής μας: Απ’ τη μία μεριά τα τερά­στια άλμα­τα και επι­τεύγ­μα­τα της επι­στή­μης, της τεχνο­λο­γί­ας, της συλ­λο­γι­κής ανθρώ­πι­νης εργα­σί­ας και απ’ την άλλη την ιδιο­ποί­η­ση αυτών των επι­τευγ­μά­των για να αυξά­νουν τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων σε βάρος των λαϊ­κών ανα­γκών, ακό­μη και για την υγεία και τη ζωή. Αυτός είναι ο καπι­τα­λι­σμός, ο ορα­τός εχθρός που μπαί­νει εμπό­διο στην κοι­νω­νι­κή πρό­ο­δο και ευημερία.

Σκέ­ψεις γυναι­κών, της Μαρί­ας Παπαϊωαννίδου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο