Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήλωση του Ηλία Σιώρα για τους εμβολιασμούς

Η επίσημη απαξίωση των «ηρώων» του ΕΣΥ και μετά… τι;

 Ξεκί­νη­σε χτες (27/12/20) ο εμβο­λια­σμός, με κάθε επι­ση­μό­τη­τα και πολ­λή δημο­σιό­τη­τα αλλά και με πολ­λές … εκπτώ­σεις, ως προς τον αριθ­μό των εμβο­λί­ων και πολ­λές …επι­μη­κύν­σεις ως προς την επο­χή ανο­σί­ας του πληθυσμού.

Ανα­γκαί­ος οπωσ­δή­πο­τε, σίγου­ρα ένα από τα βασι­κά βέλη της υγειο­νο­μι­κής φαρέ­τρας, παρά τις επι­φυ­λά­ξεις μέρους του πλη­θυ­σμού. Ασφα­λώς και ανα­πτε­ρώ­νει σε όλους μας την ελπί­δα, δεν παύ­ει όμως να είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ από τα όπλα μας.

Για τα υπό­λοι­πα ΟΠΛΑ έχου­με μιλή­σει πολ­λές φορές και το 2009 με αφορ­μή τη γρί­πη (Η1Ν1) και πολύ νωρί­τε­ρα, χωρίς καν συν­θή­κες παν­δη­μί­ας. Αντι­γρά­φου­με ακρι­βώς αυτά που λέγα­με το 2009 στο Δώμα του Ευαγ­γε­λι­σμού στην τότε Υπουρ­γό Υγείας.

  • Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προσωπικού
  • Ανά­πτυ­ξη ΠΦΥ για να απο­συμ­φο­ρη­θούν τα νοσοκομεία
  • Νέες κλί­νες ΜΕΘ, ΜΕΝ, ΜΑΦ
  • ΕΠΙΤΑΞΗ ιδιω­τι­κών δομών Υγείας
  • Καμιά από­λυ­ση εργαζομένου
  • Δωρε­άν test και εμβό­λια
  • Χρη­μα­το­δό­τη­ση των Νοσοκομείων
  • Αγώ­νας για απο­κλει­στι­κά Δημό­σιο & Δωρε­άν Σύστη­μα Υγείας

(κι όποιος το αμφι­σβη­τεί ας ρίξει μια ματιά στον ημε­ρή­σιο τύπο της Τρί­της 17 Νοεμ­βρί­ου 2009). 

Σήμε­ρα, έπει­τα κι από μια δεκα­ε­τία βάρ­βα­ρης λιτό­τη­τας, μετά από τρία φαρ­μα­κε­ρά μνη­μό­νια των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) – ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΣΥ είναι πιο απο­ψι­λω­μέ­νο, πιο διά­τρη­το από ποτέ, πιο εξαρ­τη­μέ­νο από ιδιώ­τες (ως προς την ίδια τη λει­τουρ­γία του) κι από «δωρη­τές» για τις εκ των ουκ άνευ  ανα­γκαί­ων  υπο­δο­μών του.

Σήμε­ρα, που γρά­φο­νται αυτές οι γραμ­μές, ήδη θρη­νού­με δεκά­δες συνα­δέλ­φους μας  νεκρούς,  μετρά­με  εκα­το­ντά­δες νοση­λευ­θέ­ντες και χιλιά­δες μολυ­σμέ­νους από κορω­νοιό. Μόνο τις τελευ­ταί­ες 5 μέρες στον Ευαγ­γε­λι­σμό μετρά­με σχε­δόν 50 δια­πι­στω­μέ­να θετι­κούς (2 απ’αυτούς στη ΜΕΘ) κι ακό­μη, περισ­σό­τε­ρους σε καρα­ντί­να. Μετρά­με τη δυσλει­τουρ­γία τμη­μά­των του νοσο­κο­μεί­ου — όχι μόνο νοση­λευ­τι­κών, αλλά και διοι­κη­τι­κών, τεχνι­κών κλπ. Μετρά­με και την από­γνω­ση των αξιό­λο­γων συνα­δέλ­φων που από αυτή την όχι ανε­ξή­γη­τη δυσλει­τουρ­γία, αδυ­να­τούν να προ­σφέ­ρουν στους ασθε­νείς τους, όλες τις ασφα­λείς και ποιο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας που μπορούν!

Σήμε­ρα, πιο έντο­να παρά ποτέ επα­νέρ­χε­ται το αυτα­πό­δει­κτα δίκαιο αίτη­μα των υγειο­νο­μι­κών για έντα­ξη στα ΒΑΕ και επα­να­φο­ρά του 13ου και 14ου μισθού (αρχής γενο­μέ­νης από το φετι­νό δώρο εορτών).

Αυτά τα αιτή­μα­τα διεκ­δι­κεί κάθε υγειο­νο­μι­κός, ανε­ξάρ­τη­τα από ειδι­κό­τη­τα, χώρο που εργά­ζε­ται, εργα­σια­κή σχέ­ση, κ.λπ. Είναι μια ομο­βρο­ντία από χιλιά­δες στό­μα­τα αγω­νι­ζό­με­νων υγειο­νο­μι­κών, ανε­ξαρ­τή­τως πολι­τι­κής τοποθέτησης.

ΑΥΤΑ, ΔΙΑΤΥΠΩΣΑΜΕ άλλη μια φορά ΣΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς την ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ αλλά και τους υπό­λοι­πους της πολι­τι­κής και πολι­τεια­κής ηγε­σί­ας. Αυτά που μαζί με τα ανα­γκαία μέσα & μέτρα προ­στα­σί­ας δεν είναι ….συντε­χνια­σμός δικός μας, αλλά επί της ουσί­ας ασπί­δα που περι­φρου­ρεί την υγεία όλου του λαού μας.

ΟΜΩΣ, πάλι υπήρ­ξαν και αυτοί που προ­σπα­θούν να επι­βά­λουν σιγή νεκρο­τα­φεί­ου. Κυβερ­νη­τι­κοί και διοι­κη­τι­κοί παρά­γο­ντες, με ιδιαί­τε­ρα προ­κλη­τι­κό, έως και απει­λη­τι­κό τρό­πο που ήθε­λαν να εξα­φα­νί­σουν από τα πλά­να τους υγειο­νο­μι­κούς, που τηρώ­ντας πάντα όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας, κρα­τού­σαν τις γνω­στές, ηρω­ι­κές θα έλε­γα πικέ­τες με τα αιτή­μα­τά μας. Αυτές τις πικέ­τες που οι φωτο­γρα­φί­ες τους ταξί­δε­ψαν σε όλο τον κόσμο από την αρχή της παν­δη­μί­ας και έδω­σαν θάρ­ρος τόσο σε μαχό­με­νους συνα­δέλ­φους υγειο­νο­μι­κούς, όσο και στους ασθε­νείς μας που ξέρουν καλά σε ποιον θα ακου­μπή­σουν την ώρα της ανάγκης.

Σε αυτό το σχέ­διο συγκά­λυ­ψης και σιγής, είχαν τη συμ­βο­λή τους και αρκε­τά (τα μεγα­λύ­τε­ρα) ΜΜΕ που σκό­πι­μα απο­σιώ­πη­σαν μια συμ­βο­λι­κή πρά­ξη ανά­δει­ξης των όσων απαι­τού­νται για την παρο­χή ασφα­λών υπη­ρε­σιών υγεί­ας σε όλους μας. Καλά τα πλά­να του εμβο­λια­σμού, ωστό­σο η θεο­ποί­η­ση του εμβο­λί­ου (από όλους αυτούς) ως πανά­κεια για την έξο­δο από την «υγειο­νο­μι­κή κρί­ση», εκτός από την μη υλο­ποί­η­ση στοι­χειω­δών όρων λει­τουρ­γί­ας κι επι­βί­ω­σης των υγειο­νο­μι­κών, θα απο­κα­λύ­ψει άλλη μια φορά τη «γύμνια του Βασιλιά».

Σε πεί­σμα όλων αυτών, απλός κόσμος και συνά­δελ­φοι μας έσφι­ξαν το χέρι. Ακό­μη και η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας μας δέχτη­κε και παρέ­λα­βε το υπό­μνη­μα, αμέ­σως μετά τον εμβο­λια­σμό της με θετι­κή προς εμάς διάθεση.

Και ανα­ρω­τιό­μα­στε: αν δεν υπάρ­χει ντρο­πή, υπάρ­χει η ελά­χι­στη συναί­σθη­ση της κατά­στα­σης;; Είναι σαφές πως αρκε­τοί από αυτούς δεν σέβο­νται ούτε τον καθη­με­ρι­νό αγώ­να μας με την ίδια την παν­δη­μία. Θεω­ρούν μήπως ότι εξαι­ρού­νται από τους κιν­δύ­νους που εγκυμονεί;

Ποιος ο λόγος, 9 μήνες τώρα, αντί να συστη­μα­το­ποι­ή­σουν τους προ­λη­πτι­κούς ελέγ­χους των υγειο­νο­μι­κών (και όχι μόνο), την καθα­ριό­τη­τα, τις απο­λυ­μάν­σεις, την προ­λη­πτι­κή καρα­ντί­να και την ενδε­λε­χή ιχνη­λά­τη­ση σε χώρους με αθρόα κρού­σμα­τα, να απει­λού­νται ακό­μη και προϊ­στά­με­νοι τμη­μά­των (πόσω μάλ­λον οι υφι­στά­με­νοι) για απρο­σε­ξία που προ­ξε­νεί διασπορά;;!!

Το έργο της απα­ξί­ω­σης – από κυβερ­νώ­ντες και διοι­κού­ντες — το έχου­με πια βαρε­θεί. Ωστό­σο, αξί­ζει σχο­λια­σμού η προ­σβλη­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά του Υπουρ­γού Υγεί­ας σήμε­ρα 28/12 όταν μετά τον εμβο­λια­σμό του αντι­προ­σω­πεία του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου του μεγα­λύ­τε­ρου νοσο­κο­μεί­ου ανα­φο­ράς, του επέ­δω­σε το υπό­μνη­μα. Θα περί­με­νε κανείς να πει (στα ψέμα­τα έστω) ότι θα το εξε­τά­σει ή  ότι προ­σπα­θεί στα μέτρα του δυνα­τού κάτι να επι­λύ­σει. Αντί για αυτό, μας παρέ­πεμ­ψε σε …κάποια συζή­τη­ση που θα γίνει …κάπο­τε στο γρα­φείο του!!!

Κι αυτό όταν, από τότε που κάθι­σε στην υπουρ­γι­κή καρέ­κλα, δεν δέχε­ται καν να συζη­τή­σει με αντι­προ­σω­πεία των μεγά­λων ομο­σπον­διών της υγεί­ας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ) ή μεγά­λων σωμα­τεί­ων (όπως η ΕΙΝΑΠ κι ο Ευαγ­γε­λι­σμός). Μάλι­στα, στο «γρα­φείο του» εκκρε­μούν ήδη δυο αιτή­μα­τα για συνά­ντη­ση και συζή­τη­ση των εκρη­κτι­κών προ­βλη­μά­των  από το Σωμα­τείο μας (το τελευ­ταίο το Μάρτη)!

Κατά συνέ­πεια, έχου­με κάθε δικαί­ω­μα να μετα­φρά­σου­με το «ελά­τε στο γρα­φείο μου» σε «παρα­τά­τε με». Κι αυτό είναι ασφα­λώς συμ­βα­τό με όσα ζού­με 9 μήνες τώρα!

Περιτ­τεύ­ει ο σχο­λια­σμός και για τη «συμπά­θεια» που επέ­δει­ξε λίγο πριν από τον υπουρ­γό, ο αρχη­γός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης. Περίσ­σε­ψε η ανα­γνώ­ρι­ση για το «πόσο δίκιο έχου­με», αφού δεν συνο­δεύ­τη­κε ούτε από ψήγ­μα ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ για την κατά­στα­ση που περι­ήλ­θε το δημό­σιο Σύστη­μα Υγεί­ας στα 5 χρό­νια που αυτός κυβέρνησε.

Η απα­ξί­ω­ση των «ηρώ­ων» υγειο­νο­μι­κών από την  πλευ­ρά της Κυβέρ­νη­σης, σε συν­δυα­σμό με τα ραγδαία άλλα βάρ­βα­ρα μέτρα σε εργα­σια­κά — ασφα­λι­στι­κά, στις δημο­κρα­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες (πήρα­με μια γερή γεύ­ση στις 17 και 26 Νοέμ­βρη όπως κι οι μαθη­τές νωρί­τε­ρα) προ­μη­νύ­ουν το νέο σκη­νι­κό που θα κυριαρ­χή­σει στο χώρο της Υγείας.

Μετά τι; Όπως φαί­νε­ται προ­ε­τοι­μά­ζουν μια νέα κατά­στα­ση που θα συν­θλί­ψει τα ενα­πο­μεί­να­ντα δικαιώ­μα­τα και κατα­κτή­σεις, όχι απλά των υγειο­νο­μι­κών, αλλά και κάθε λαϊ­κής οικογένειας.

Κρα­τά­με ξεκά­θα­ρη στά­ση με την καθη­με­ρι­νή συνει­σφο­ρά μας ταυ­τό­χρο­να και στα δυο πεδία: αυτό της παν­δη­μί­ας κι αυτό της διεκ­δί­κη­σης των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας.

Εξάλ­λου, πάντα στην προ­σπά­θεια του αντι­πά­λου να σε στή­σει στον τοί­χο, καθέ­νας ανα­λο­γί­ζε­ται αν θα δια­λέ­ξει ανά­με­σα στην υπο­τα­γή ή τον ανυ­πο­χώ­ρη­το αγώνα.

Εμείς, δια­λέ­γου­με το ΔΕΥΤΕΡΟ!

Αθή­να, 28/12/2020

Ηλί­ας Σιώρας

Πρό­ε­δρος ΔΣ του ΣΕΝΕ

Γεν.Γραμματέας ΕΙΝΑΠ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο