Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήλωση του Μάκη Αραβανή, μέλους του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, με αφορμή τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Την Παρα­σκευή 4/6/2021 επι­σκέ­φθη­κε το Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Αγρι­νί­ου ο βου­λευ­τής της ΝΔ Μ. Σαλ­μάς. Μετά τη συνά­ντη­ση με τον διοι­κη­τή, προ­έ­βη σε δηλώ­σεις σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση του νοσο­κο­μεί­ου, τα ποσο­στά θνη­τό­τη­τας της ΜΕΘ COVID αλλά και της κλι­νι­κής COVID. Μετα­ξύ άλλων αφού δήλω­σε υπο­κρι­τι­κά ότι «σέβο­μαι και εκτι­μώ την προ­σπά­θεια του ιατρι­κού, νοση­λευ­τι­κού και λοι­πού προ­σω­πι­κού», κατέ­λη­ξε ότι «τα απο­τε­λέ­σμα­τα δεν ήταν ικα­νο­ποι­η­τι­κά, δεν ήταν υπέρ του κόσμου αλλά ενα­ντί­ον του κόσμου»!

Στο μετα­ξύ, μετά τη δημο­σιό­τη­τα που έλα­βε το θέμα της υψη­λής θνη­σι­μό­τη­τας στην κλι­νι­κή ΜΕΘ του ιδρύ­μα­τος, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Υγεί­ας Β. Κοντο­ζα­μά­νης ζήτη­σε την παραί­τη­ση του διοι­κη­τή του νοσο­κο­μεί­ου και ανα­κοί­νω­σε ότι την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα, θα μετα­βεί στην περιο­χή κλι­μά­κιο του υπουρ­γεί­ου για την διε­ρεύ­νη­ση της υπό­θε­σης. Ο διοι­κη­τής του νοσο­κο­μεί­ου Αγρι­νί­ου κ. Τσό­λης, υπέ­βα­λε την παραί­τη­σή του, ανα­φέ­ρο­ντας σε επι­στο­λή του ότι «λόγοι επαγ­γελ­μα­τι­κής συνεί­δη­σης και αξιο­πρέ­πειας, η οποία βάναυ­σα ποδο­πα­τή­θη­κε από τον τηλε-κανι­βα­λι­σμό των τελευ­ταί­ων ημε­ρών, μην απο­δε­χό­με­νος την αναί­τια προ­σπά­θεια κατα­λο­γι­σμού ευθυ­νών ενα­ντί­ον μου, παραι­τού­μαι και επι­φυ­λάσ­σο­μαι παντός νομί­μου δικαιώ­μα­τός μου».

Με αφορ­μή τα παρα­πά­νω, ο Μάκης Αρα­βα­νής, παθο­λό­γος στο ΓΝ Αγρι­νί­ου και μέλος του Γενι­κού Συμ­βου­λί­ου της Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας, σε δήλω­σή του σημειώνει:

«Δηλα­δή ο κ. Σαλ­μάς 14 μήνες μετά από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας επι­σκέ­φθη­κε το νοσο­κο­μείο και επι­χεί­ρη­σε να στο­χο­ποι­ή­σει για τη θνη­σι­μό­τη­τα, τους ιατρούς και το υπό­λοι­πο υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό. Αυτούς που από την πρώ­τη στιγ­μή ήταν και είναι στην πρώ­τη γραμ­μή, δίνο­ντας καθη­με­ρι­νά και νυχθη­με­ρόν τη μάχη δίπλα στους ασθε­νείς, θέτο­ντας σε κίν­δυ­νο την ίδια τους τη ζωή. Να του θυμή­σου­με ότι ήταν δεκά­δες οι νοση­λευ­τές που νόση­σαν όπως επί­σης και σχε­δόν οι μισοί ιατροί της κλι­νι­κής COVID, ένας εκ των οποί­ων νοση­λεύ­θη­κε στη ΜΕΘ για πάνω από ένα μήνα, ευτυ­χώς με αίσιο τέλος και έχει επι­στρέ­ψει στα καθή­κο­ντά του.

Επι­χεί­ρη­σε έτσι να συγκα­λύ­ψει τις δικές τους εγκλη­μα­τι­κές κυβερ­νη­τι­κές ευθύ­νες για τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας και τα μέτρα ενί­σχυ­σης που δεν πήραν για το ΓΝ Αγρι­νί­ου, δηλώ­νο­ντας ουσια­στι­κά άγνοια και έκπληξη!

Δεν πρό­κει­ται να τους επι­τρέ­ψου­με να μετα­κυ­λή­σουν τις δικές τους ευθύ­νες στους υγειο­νο­μι­κούς τη στιγ­μή που:

Για πάνω από ένα χρό­νο σε όλους τους τόνους, σε όλες τις κατευ­θύν­σεις και σε όλους τους αρμό­διους ανα­δεί­ξα­με τις τερά­στιες ελλεί­ψεις σε ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, ότι πρέ­πει να εξα­σφα­λι­στεί όλο το ανα­γκαίο προ­σω­πι­κό και να υπάρ­ξει πλή­ρης δια­χω­ρι­σμός του προ­σω­πι­κού που θα απα­σχο­λεί­ται στην κλι­νι­κή COVID από τα άλλα τμή­μα­τα (Παθο­λο­γι­κή, ΤΕΠ).

Όταν σε μια νύχτα ορί­στη­κε το ΓΝ Αγρι­νί­ου σε νοσο­κο­μείο ανα­φο­ράς COVID χωρίς να πλη­ροί τις στοι­χειώ­δεις προ­ϋ­πο­θέ­σεις στε­λέ­χω­σης, χωρίς να δια­θέ­τει καν το ίδιο μορια­κό ανα­λυ­τή για του­λά­χι­στον 10 μήνες με ότι συνέ­πειες είχε αυτό στην καθυ­στέ­ρη­ση των απο­τε­λε­σμά­των, στη δια­σπο­ρά στην παθο­λο­γι­κή κλι­νι­κή πέρ­συ κ.λπ.

Όταν είχε ζητη­θεί ήδη από το πρώ­το κύμα της παν­δη­μί­ας να προ­κη­ρυ­χθούν και να προ­σλη­φθούν άμε­σα 4 παθο­λό­γοι και 2 πνευ­μο­νο­λό­γοι για την κλι­νι­κή COVID για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας και δεν έκα­ναν τίποτα.

Όταν μέσα από συνε­χείς ανα­φο­ρές των ιατρών, παρεμ­βά­σεις, ενη­με­ρώ­σεις, ανα­κοι­νώ­σεις προς όλους τους αρμό­διους τονί­ζα­με και επι­ση­μαί­να­με ότι δεν μπο­ρεί ένας εφη­με­ρεύ­ων ειδι­κευ­μέ­νος παθο­λό­γος να καλύ­ψει ταυ­τό­χρο­να τις ανά­γκες της κλι­νι­κής COVID, της Παθο­λο­γι­κής κλι­νι­κής, του ΤΕΠ COVID και του Παθο­λο­γι­κού ΤΕΠ και μας αγνο­ού­σαν επι­δει­κτι­κά… και ο κατά­λο­γος των αιτη­μά­των είναι μακρύς!

Κυβέρ­νη­ση, υπουρ­γείο, 6η ΥΠΕ, διοί­κη­ση ΓΝ Αγρι­νί­ου γνώ­ρι­ζαν καθη­με­ρι­νά για την πλη­ρό­τη­τα της κλι­νι­κής, τη θνη­σι­μό­τη­τα, την υπο­στε­λέ­χω­ση και τις αντί­ξο­ες συν­θή­κες κάτω από τις οποί­ες δου­λεύ­ει το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό και αγνο­ού­σαν τα αιτή­μα­τά μας, τις επι­ση­μάν­σεις μας!

Όλα τα παρα­πά­νω και άλλα τόσα τα θέσα­με εκ νέου στην έκτα­κτη σύσκε­ψη που έγι­νε στις 9 Μάη στο νοσο­κο­μείο με την παρου­σία του διοι­κη­τή της 6ης ΥΠΕ και του διοι­κη­τή του Νοσο­κο­μεί­ου, τονί­ζο­ντας άμε­σα ότι πρέ­πει να εξα­σφα­λι­στούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις πλή­ρους στε­λέ­χω­σης της κλι­νι­κής COVID, με πλή­ρη δια­χω­ρι­σμό από τα άλλα τμή­μα­τα, προ­τεί­να­με συγκε­κρι­μέ­να να προ­κη­ρύ­ξουν με κατε­πεί­γου­σες δια­δι­κα­σί­ες τις 2 μόνι­μες θέσεις επι­με­λη­τών β’ παθο­λό­γων (1 στο ΤΕΠ, 1 στην κλι­νι­κή), δεν έκα­ναν τίποτα!

Ως εδώ! Υπουρ­γείο, 6η ΥΠΕ, διοί­κη­ση νοσο­κο­μεί­ου είναι υπό­λο­γοι! Έχουν την απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη για τα απο­τε­λέ­σμα­τα της πολι­τι­κής που ακο­λού­θη­σαν και ακο­λου­θούν. Δεν θα επι­τρέ­ψου­με να γίνου­με εμείς τα εξι­λα­στή­ρια θύματα.

Οι ιατροί, οι νοση­λευ­τές και το υπό­λοι­πο προ­σω­πι­κό θα συνε­χί­σου­με στην πρώ­τη γραμ­μή, με αυτα­πάρ­νη­ση να δίνου­με τη μάχη στο πλάι των ασθε­νών μας όπως το κάνα­με 14 μήνες τώρα, αλλά και πριν την παν­δη­μία. Θα συνε­χί­σου­με να ανα­δει­κνύ­ου­με τα προ­βλή­μα­τα και τις ελλεί­ψεις. Πίσω από τις μάσκες έχου­με φωνή η οποία πρέ­πει να ακου­στεί και θα ακουστεί».

Πηγή: 902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο