Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήμος Αθηναίων: Εκτός πραγματικότητας τα τέλη που επιβάλλει σε δημότες και επαγγελματίες!

Στη συνε­δρί­α­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του Δήμου Αθη­ναί­ων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την  Παρα­σκευή 30 Οκτώ­βρη 2020, απο­φα­σί­στη­καν οι συντε­λε­στές των δημο­τι­κών τελών για το 2021, για κατοί­κους και τους επαγ­γελ­μα­τί­ες της Αθήνας.

Η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Αθή­νας, «δια­τη­ρώ­ντας συνε­πή στά­ση απέ­να­ντι στη συνε­χι­ζό­με­νη αντι­λαϊ­κή φορο­μπη­χτι­κή πολι­τι­κή του Δήμου Αθηναίων:

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ την πρό­τα­ση της δημο­τι­κής Αρχής με την οποία δια­τη­ρού­νται για τα νοι­κο­κυ­ριά στα περ­σι­νά υψη­λά επί­πε­δα ο “οικια­κός συντε­λε­στής τελών καθα­ριό­τη­τας και φωτι­σμού” και ο “συντε­λε­στής χρέ­ω­σης φόρου των ηλε­κτρο­δο­τού­με­νων χώρων”.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ την πρό­τα­ση της δημο­τι­κής αρχής με την οποία δια­τη­ρού­νται για τα μαγα­ζιά και τους επαγ­γελ­μα­τί­ες της Αθή­νας στα περ­σι­νά υψη­λά επίπεδα:

οι “συντε­λε­στές τελών καθα­ριό­τη­τας και φωτι­σμού επαγ­γελ­μα­τι­κών χώρων”

οι “συντε­λε­στές τελών χρή­σης κοι­νό­χρη­στου χώρου για εμπο­ρεύ­μα­τα, προ­θή­κες κλπ.”

οι “συντε­λε­στές τελών χρή­σης κοι­νό­χρη­στων χώρων για πρα­τή­ρια καυσίμων”

οι “συντε­λε­στές τελών χρή­σης κοι­νό­χρη­στων χώρων για τα περίπτερα”

οι “συντε­λε­στές τελών χρή­σης κοι­νό­χρη­στου χώρου για την τοπο­θέ­τη­ση τρα­πε­ζο­κα­θι­σμά­των σε 3.356 οδούς, πεζο­δρό­μους, πλα­τεί­ες κλπ.”».

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ, συνε­χί­ζει, «τα τερά­στια ειδι­κά πρό­στι­μα που επι­βάλ­λο­νται στους επαγ­γελ­μα­τί­ες σε περί­πτω­ση αφαί­ρε­σης και κατά­σχε­σης αντι­κει­μέ­νων, τα οποία φτά­νουν τα 450 ευρώ ανά κυβι­κό μέτρο. Πρέ­πει να υπάρ­χει ένα αντί­τι­μο για τη μετα­κί­νη­ση και φύλα­ξη των κατα­σχε­θέ­ντων σε απο­θή­κες που νοι­κιά­ζει ο δήμος, αλλά στα συγκε­κρι­μέ­να δυσβά­στα­χτα ποσά δεν μπο­ρεί να αντα­πο­κρι­θεί κανένας».

ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΥΠΕΡ, υπο­γραμ­μί­ζει, «στην καθιέ­ρω­ση μειω­μέ­νου “συντε­λε­στή για ακί­νη­τα που χρη­σι­μο­ποιού­νται για κοι­νω­φε­λείς, μη κερ­δο­σκο­πι­κούς και φιλαν­θρω­πι­κούς σκο­πούς” και τονί­σα­με ότι θα πρέ­πει να συμπε­ρι­λη­φθούν και τα ακί­νη­τα που χρη­σι­μο­ποιού­νται ως έδρες συν­δι­κά­των, εξω­ραϊ­στι­κών συλ­λό­γων κλπ. διό­τι πλήτ­το­νται και αυτοί αφού τα ποσά που πλη­ρώ­νουν μέχρι σήμε­ρα ως επαγ­γελ­μα­τι­κή στέ­γη είναι τεράστια».

ΑΝΑΔΕΙΞΑΜΕ, σημειώ­νει, «ότι υπάρ­χει επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να γίνουν μειώ­σεις στα δημο­τι­κά τέλη από την πλευ­ρά του δήμου ώστε να ανα­κου­φι­στούν τα ευρύ­τε­ρα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, τη στιγ­μή που μεγά­λα τμή­μα­τα του πλη­θυ­σμού βρί­σκο­νται σε πολύ δει­νή θέση, για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα πολ­λές επι­χει­ρή­σεις μένουν κλει­στές, λει­τουρ­γούν με μειω­μέ­νη χωρη­τι­κό­τη­τα και ωρά­ριο λει­τουρ­γί­ας και κανείς δεν γνω­ρί­ζει πόσο θα διαρ­κέ­σει αυτή η κατά­στα­ση και οι νέοι περιο­ρι­σμοί των δραστηριοτήτων».

ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΜΕ, προ­σθέ­τει, «ότι με ευθύ­νη του δήμου δεν εφαρ­μό­στη­καν στην πρά­ξη τα μέτρα που πήρε ο Δήμος Αθη­ναί­ων την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας. Τέτοια ήταν μέτρα για τη μεί­ω­ση των τελών του έτους 2020, μέτρα που είχε προ­τεί­νει και στη­ρί­ξει και η “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση”. Τα μέτρα αυτά δεν εφαρ­μό­στη­καν κυρί­ως για δύο λόγους: Επει­δή ο κόσμος δεν γνω­ρί­ζει γι’ αυτά ώστε να κάνει τις κατάλ­λη­λες ενέρ­γειες και επει­δή η αίτη­ση για τις μειώ­σεις αυτές απο­τε­λεί μια ιδιαί­τε­ρα γρα­φειο­κρα­τι­κή δια­δι­κα­σία. Επί­σης, για πολ­λούς που έχουν κάνει αίτη­ση για τη μεί­ω­ση των αντα­πο­δο­τι­κών τελών, δεν εμφα­νί­ζε­ται ακό­μα μεί­ω­ση στο λογα­ρια­σμό του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, για­τί δεν έχουν γίνει οι απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες από το ΔΕΔΔΗΕ».

ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ, κατα­λή­γει, «να λάβει ο Δήμος Αθη­ναί­ων εκ των προ­τέ­ρων από­φα­ση για μεί­ω­ση 50% των τελών, χωρίς να χρειά­ζε­ται να μπαί­νουν οι κάτοι­κοι και οι επαγ­γελ­μα­τί­ες σε μια νέα γρα­φειο­κρα­τι­κή δοκι­μα­σία για να λάβουν 50% έκπτω­ση (για τους κοι­νό­χρη­στους χώρους, τα αντα­πο­δο­τι­κά τέλη κλπ.). Η συγκε­κρι­μέ­νη πρό­τα­ση δεν ελή­φθη υπόψη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο