Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: «Κοροϊδεύει» τους εργαζόμενους των ΚΔΑΠ η διοίκηση του δήμου

Για «εντε­λώς κυνι­κό και απα­ρά­δε­κτο τρό­πο» αντι­με­τώ­πι­σης των δίκαιων αιτη­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων στα ΚΔΑΠ από τη διοί­κη­ση του δήμου κάνει λόγο η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Νεά­πο­λης — Συκεών.

Οι εργα­ζό­με­νοι αφού παρου­σί­α­σαν με στοι­χεία την αντι­κει­με­νι­κή ανά­γκη να συνε­χι­στούν τα προ­γράμ­μα­τα δημιουρ­γι­κής απα­σχό­λη­σης για όλα τα παι­διά που το επι­θυ­μούν και ανε­ξάρ­τη­τα από τα vouchers (που έτσι και αλλιώς είναι ελά­χι­στα σε αριθ­μό), ειδι­κά σε μια περί­ο­δο που η ακρί­βεια και η φτώ­χεια τσα­κί­ζει τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, απαί­τη­σαν από τη δημο­τι­κή αρχή να συνε­χι­στούν απρό­σκο­πτα όλα τα προ­γράμ­μα­τα δημιουρ­γι­κής απα­σχό­λη­σης χωρίς περι­κο­πές ωρών και μισθού — που έτσι και αλλιώς βρί­σκο­νται στα πιο χαμη­λά επίπεδα.

Μάλι­στα, η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» επι­ση­μαί­νει πως «εργα­ζό­με­νη στα ΚΔΑΠ μας εκμυ­στη­ρεύ­τη­κε: “Σήμε­ρα δεν υπάρ­χει η παρα­μι­κρή δυνα­τό­τη­τα σε λαϊ­κές οικο­γέ­νειες να πλη­ρώ­σουν και την πιο ελά­χι­στη συμ­με­το­χή. Συνα­ντή­σα­με παι­διά που ενώ ήθε­λαν να συμ­με­τά­σχουν σε τμή­μα­τα, οι οικο­γέ­νειές τους δεν μπο­ρού­σαν να δώσουν ούτε 20 ευρώ”».

Παράλ­λη­λα η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» τονί­ζει ότι «όλα αυτά τα χρό­νια οι εργα­ζό­με­νοι στα προ­γράμ­μα­τα δημιουρ­γι­κής απα­σχό­λη­σης προ­σέ­φε­ραν τις υπη­ρε­σί­ες τους όχι μονά­χα στα παι­διά των ΚΔΑΠ αλλά και σε πολ­λά τμή­μα­τα ενη­λί­κων», με τη διοί­κη­ση του δήμου να παρα­δέ­χε­ται πως «πάνω από 4.500 πολί­τες εξυ­πη­ρε­τού­νταν κάθε χρό­νο στα διά­φο­ρα τμή­μα­τα πολι­τι­σμού και αθλητισμού».

«Τους ίδιους εργα­ζό­με­νους, που τότε έπλε­καν το εγκώ­μιο, σήμε­ρα θέλουν να πετά­ξουν σαν στυμ­μέ­νες λεμο­νό­κου­πες στην ανερ­γία» ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά και προ­σθέ­τει πως «με από­λυ­τα κυνι­κό τρό­πο μάλι­στα έφτα­σαν να ρίχνουν την ευθύ­νη για τη μεί­ω­ση του αριθ­μού των παι­διών στους ίδιους τους εργα­ζό­με­νους (!) “αξιο­λο­γώ­ντας” τους σε αυτούς που “κρά­τη­σαν” παι­διά στα τμή­μα­τά τους, ένα­ντι αυτών που “έχα­σαν”». Συμπλη­ρώ­νει ότι ο δήμαρ­χος «δεί­χνο­ντας το πόσο αδιά­φο­ρος στέ­κε­ται στα προ­βλή­μα­τα εργα­ζο­μέ­νων και λαϊ­κών οικο­γε­νειών, δήλω­σε πως οι εργα­ζό­με­νοι στα ΚΔΑΠ “δεν καλύ­πτουν πάγιες και διαρ­κείς ανά­γκες”, μιας και ο αριθ­μός των παι­διών σήμε­ρα είναι μικρός. Με άλλα λόγια ‑σύμ­φω­να με τον κ. δήμαρ­χο- για το μικρό αριθ­μό συμ­με­το­χής δεν ευθύ­νο­νται τα ελά­χι­στα vouchers που δόθη­καν ούτε η τερά­στια φτω­χο­ποί­η­ση των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών που δεν μπο­ρούν να δια­θέ­σουν ούτε 20 ευρώ για τα παι­διά τους».

Έτσι, «σύμ­φω­να με την πολι­τι­κή σκέ­ψη (των εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νων κοι­νω­νι­κών παρο­χών) της δημο­τι­κής αρχής, τα κοι­νω­νι­κά προ­γράμ­μα­τα αθλη­τι­σμού, πολι­τι­σμού κλπ. δεν καλύ­πτουν πάγιες και διαρ­κείς ανά­γκες για όλο το λαό, αλλά πρέ­πει να δίνο­νται μόνο εάν υπάρ­ξουν ειδι­κά κον­δύ­λια από προ­γράμ­μα­τα τύπου ΕΣΠΑ (που πάλι από τη λαϊ­κή φορο­λο­γία προ­έρ­χο­νται) ή αν βγαί­νουν ‑γι’ ακό­μη μια φορά- από την τσέ­πη των συμ­με­τε­χό­ντων. Αυτή την πολι­τι­κή της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης εξάλ­λου ακο­λού­θη­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις της τελευ­ταί­ας δεκα­ε­τί­ας ‑ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- που οδή­γη­σαν τελι­κά τέτοιου είδους κοι­νω­νι­κά προ­γράμ­μα­τα στα χέρια επι­χει­ρη­μα­τιών, ώστε σήμε­ρα από το σύνο­λο των αντί­στοι­χων δομών ΚΔΑΠ, οι 1.800 να είναι ιδιω­τι­κές και μόλις 416 δημο­τι­κές» σημειώ­νει η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» ρίχνο­ντας επί­σης ευθύ­νες και σε όλες τις δημο­τι­κές αρχές που κινού­νται σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση που λογα­ριά­ζει τα πάντα με τη λογι­κή κόστους — οφέλους.

Υπο­γραμ­μί­ζει ακό­μα ότι «οι εργα­ζό­με­νοι με τις κινη­το­ποι­ή­σεις τους και με την πεί­ρα που απο­κτούν αντι­λαμ­βά­νο­νται πως μόνο με τους δικούς τους αγώ­νες μπο­ρούν να βελ­τιώ­σουν τις συν­θή­κες ζωής και επι­βί­ω­σής τους. Κατα­νο­ούν ότι το δικό τους πρό­βλη­μα είναι πρό­βλη­μα και χιλιά­δων άλλων εργα­ζο­μέ­νων όπως και εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων λαϊ­κών οικο­γε­νειών» και επι­ση­μαί­νει πως «νιώ­θουν τη λαϊ­κή — εργα­τι­κή αλλη­λεγ­γύη, με την παρου­σία και τη στή­ρι­ξη που είχαν, από Συλ­λό­γους Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων, από το “Δημο­κρα­τι­κό Σύλ­λο­γο Γυναι­κών Συκε­ών”, από συνα­δέλ­φους τους εργα­ζό­με­νους στην καθα­ριό­τη­τα που βρί­σκο­νται άνερ­γοι (παρό­λο που δικαιώ­θη­καν από τα δικα­στή­ρια), από εργα­τι­κά σωμα­τεία και φορείς. Συνει­δη­το­ποιούν πως δεν υπάρ­χει άλλος δρό­μος παρά μονά­χα ο δρό­μος της πάλης ‑μαζι­κά, συλ­λο­γι­κά, οργα­νω­μέ­να μέσα στα ταξι­κά τους συν­δι­κά­τα- για να ανα­τρα­πεί αυτή η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Για μια κοι­νω­νία που οι λαϊ­κές ανά­γκες θα μπουν στο προ­σκή­νιο και όχι τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά κέρδη».

Κατα­λή­γο­ντας ανα­φέ­ρει ότι «τώρα είναι η ώρα να δυνα­μώ­σει η λαϊ­κή αλλη­λεγ­γύη στον δίκαιο αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων και να κινη­το­ποι­η­θεί όλος ο λαός της περιο­χής μας διεκ­δι­κώ­ντας σύγ­χρο­νες, δωρε­άν και επαρ­κώς στε­λε­χω­μέ­νες δομές πολι­τι­σμού και αθλη­τι­σμού για όλα τα παιδιά».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο