Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Συνυπεύθυνοι δημοτική αρχή και κυβέρνηση για το κλείσιμο νηπιαγωγείων και την ταλαιπωρία μαθητών-γονιών

Τις τερά­στιες ευθύ­νες Δήμου και της κυβέρ­νη­σης για το κλεί­σι­μο νηπια­γω­γεί­ων στην περιο­χή και την ταλαι­πω­ρία που υφί­στα­νται μαθη­τές και γονείς οι οποί­οι ανα­γκά­ζο­νται να μετα­κι­νη­θούν ακό­μα και πέντε χιλιό­με­τρα μακριά από τα σπί­τια τους ώστε να φοι­τή­σουν στις εγκα­τα­στά­σεις του δημο­τι­κού παι­δι­κού σταθ­μού Πανο­ρά­μα­τος, καταγ­γέλ­λει με ανα­κοί­νω­σή της η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Πυλαί­ας — Χορ­τιά­τη.

Συγκε­κρι­μέ­να, τονί­ζει πως «το πρό­βλη­μα της έλλει­ψης χώρων για νηπια­γω­γεία είναι γνω­στό ήδη από πέρυ­σι» και αντί να παρ­θούν μέτρα «υπήρ­χε εφη­συ­χα­σμός και ωραιο­ποί­η­ση της κατά­στα­σης ενώ μόλις προ­χθές βγή­κε ο δήμαρ­χος να καταγ­γεί­λει το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας αφού πρώ­τα δόθη­κε δημο­σιό­τη­τα στο πρό­βλη­μα». Επί­σης καταγ­γέλ­λει τη Δημο­τι­κή Αρχή του Ιγνά­τιου Καϊ­τε­ζί­δη για ρεβαν­σι­σμό που στα­μά­τη­σε «τη μετα­κί­νη­ση των μαθη­τών με λεω­φο­ρεία του Δήμου μετά τα δημο­σιεύ­μα­τα και τις καταγ­γε­λί­ες των γονέ­ων για την τοπο­θέ­τη­ση των μαθη­τών μακριά από τις κατοι­κί­ες τους και την άσχη­μη κατά­στα­ση των λεω­φο­ρεί­ων που τους μετέφεραν».

«Το στε­γα­στι­κό πρό­βλη­μα των σχο­λεί­ων της ΔΕ Πυλαί­ας πρέ­πει να λυθεί άμε­σα» ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά και συμπλη­ρώ­νει την ανά­γκη απαί­τη­σης «από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας και την κυβέρ­νη­ση να ανα­λά­βουν την ευθύ­νη τους, να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα οι δια­δι­κα­σί­ες ώστε του­λά­χι­στον από την επό­με­νη χρο­νιά να υπάρ­χουν χώροι για όλα τα παι­διά της περιο­χής σε όλες τις βαθ­μί­δες εκπαί­δευ­σης. Να λυθεί άμε­σα το ζήτη­μα της ασφα­λούς μετα­φο­ράς των μαθη­τών, χωρίς καμία οικο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση των γονιών, όσο ανα­γκά­ζο­νται να φοι­τούν μακριά από το χώρο κατοι­κί­ας τους».

Ανα­λυ­τι­κά η ανα­κοί­νω­ση της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης Πυλαί­ας — Χορτιάτη:

«Και στο Δήμο μας καταρ­ρέ­ει η προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να παρου­σιά­σει ιδα­νι­κές συν­θή­κες στο χώρο της Παιδείας.

Για άλλη μια χρο­νιά τα σχο­λεία της ΔΕ Πυλαί­ας δεν χωρά­νε τους μαθη­τές που κατοι­κούν στην περιο­χή. Φέτος την “πλη­ρώ­νουν” οι μαθη­τές των νηπια­γω­γεί­ων που με βάση από­φα­ση της Δημο­τι­κής Αρχής στέλ­νο­νται να φοι­τή­σουν στις εγκα­τα­στά­σεις του πρώ­ην δημο­τι­κού παι­δι­κού σταθ­μού Πανο­ρά­μα­τος σε από­στα­ση που φτά­νει ακό­μα και τα 5 χιλιό­με­τρα μακριά από τις οικί­ες τους!

Οι ευθύ­νες της Δημο­τι­κής Αρχής είναι τερά­στιες. Το πρό­βλη­μα της έλλει­ψης χώρων για νηπια­γω­γεία είναι γνω­στό ήδη από πέρυ­σι. Όχι μόνο δεν πάρ­θη­καν μέτρα για να αντι­με­τω­πι­στεί, αλλά αντί­θε­τα υπήρ­χε εφη­συ­χα­σμός και ωραιο­ποί­η­ση της κατά­στα­σης ενώ μόλις προ­χθές βγή­κε ο δήμαρ­χος να καταγ­γεί­λει το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας αφού πρώ­τα δόθη­κε δημο­σιό­τη­τα στο πρόβλημα.

Είναι τερά­στιες οι ευθύ­νες της Δημο­τι­κής Αρχής για­τί ακό­μα δεν έδω­σε λύση στη μετα­φο­ρά των μαθη­τών από και προς το νηπια­γω­γείο. Η συζή­τη­ση από το Δήμο αλλά και την Περι­φέ­ρεια περί δια­γω­νι­σμών είναι προ­σχη­μα­τι­κή. Ιδιαί­τε­ρα αν ανα­λο­γι­στού­με το πόσα πράγ­μα­τα έχουν περά­σει όλο αυτό το διά­στη­μα και λόγω της παν­δη­μί­ας με απευ­θεί­ας αναθέσεις.

Είναι απα­ρά­δε­κτη και ρεβαν­σι­στι­κή η από­φα­ση της Δημο­τι­κής Αρχής να στα­μα­τή­σει τη μετα­κί­νη­ση των μαθη­τών με λεω­φο­ρεία του Δήμου μετά τα δημο­σιεύ­μα­τα και τις καταγ­γε­λί­ες των γονέ­ων για την τοπο­θέ­τη­ση των μαθη­τών μακριά από τις κατοι­κί­ες τους και την άσχη­μη κατά­στα­ση των λεω­φο­ρεί­ων που τους μετέφεραν.

Το στε­γα­στι­κό πρό­βλη­μα των σχο­λεί­ων της ΔΕ Πυλαί­ας πρέ­πει να λυθεί άμε­σα. Δεν απο­τε­λεί λύση η μετα­φο­ρά των μαθη­τών σε σχο­λεία χιλιό­με­τρα μακριά από το χώρο κατοι­κί­ας (πρά­σι­να φανά­ρια, Πανό­ρα­μα). Λύση είναι μόνο η ανέ­γερ­ση νέων σχο­λι­κών μονά­δων στην περιοχή.

Η Δημο­τι­κή Αρχή έχει επι­βάλ­λει ειδι­κό τέλος 0.20 ευρώ/τετραγωνικό για την ανέ­γερ­ση και την απο­πε­ρά­τω­ση των σχο­λεί­ων από το 2011. Τα χρή­μα­τα αυτά να δοθούν πίσω με την ανέ­γερ­ση άμε­σα νέων σχο­λεί­ων. Να αξιο­ποι­η­θούν οι χώροι που είναι χαρα­κτη­ρι­σμέ­νοι χώροι σχο­λεί­ων στην περιο­χή, να στα­μα­τή­σουν άμε­σα οι απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμοί. Να απαι­τή­σου­με τώρα από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας και την κυβέρ­νη­ση να ανα­λά­βουν την ευθύ­νη τους, να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα οι δια­δι­κα­σί­ες ώστε του­λά­χι­στον από την επό­με­νη χρο­νιά να υπάρ­χουν χώροι για όλα τα παι­διά της περιο­χής σε όλες τις βαθ­μί­δες εκπαίδευσης.

Να λυθεί άμε­σα το ζήτη­μα της ασφα­λούς μετα­φο­ράς των μαθη­τών, χωρίς καμία οικο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση των γονιών, όσο ανα­γκά­ζο­νται να φοι­τούν μακριά από το χώρο κατοι­κί­ας τους.

Τα πολ­λά λόγια της Δημο­τι­κής Αρχής είναι φτώ­χεια. Να αφή­σει λοι­πόν τους λεο­ντα­ρι­σμούς και να προ­χω­ρή­σει στην άμε­ση επί­λυ­ση του προβλήματος».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο