Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για λιντσάρισμα Ζακ Κωστόπουλου: «Οι αστυνομικοί λειτούργησαν ενδεδειγμένα»!!!

Την απο­βο­λή δημο­σιο­γρά­φου από το ακρο­α­τή­ριο ζήτη­σε από το Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης στη δίκη για τον απο­τρό­παιο θάνα­το του Ζακ Κωστό­που­λου, αίτη­μα που απέρ­ρι­ψε το δικα­στή­ριο επι­κα­λού­με­νο την ελευ­θε­ρία του Τύπου.

Με την έναρ­ξη της σημε­ρι­νής, 5ης ημέ­ρας, δια­δι­κα­σίας ο συνή­γο­ρος του κοσμη­μα­το­πώ­λη υπέ­βα­λε στο δικα­στή­ριο αίτη­μα να απο­βλη­θεί από την παρα­κο­λού­θη­ση της δίκης συγκε­κρι­μέ­νος δημο­σιο­γρά­φος, επει­δή χρη­σι­μο­ποί­η­σε στο Μέσο που εργά­ζε­ται «απα­ξιω­τι­κούς χαρα­κτη­ρι­σμούς κατά παρα­γό­ντων της δίκης» , «παρα­βί­α­σε το τεκ­μή­ριο αθω­ό­τη­τας» και προ­έ­βη «σε συκο­φα­ντι­κό δημο­σί­ευ­μα». Παράλ­λη­λα, ο συνή­γο­ρος ζήτη­σε από το δικα­στή­ριο «να υπο­μνή­σει ότι ο ρόλος των δημο­σιο­γρά­φων είναι η ενη­μέ­ρω­ση και ότι δεν μπο­ρούν να δια­στρε­βλώ­νουν τα γεγο­νό­τα». Το αίτη­μά του ο συνή­γο­ρος το στή­ρι­ξε, όπως είπε, σε διά­τα­ξη του Κώδι­κα Ποι­νι­κής Δικο­νο­μί­ας που αφο­ρά απο­βο­λή από το ακρο­α­τη­ρί­ου υπαι­τί­ου για θόρυ­βο ή ανυ­πα­κοή σε μέτρα του δικαστηρίου.

Το δικα­στή­ριο, αφού άκου­σε τον δημο­σιο­γρά­φο, ο οποί­ος τόνι­σε πως το αίτη­μα δεν αφο­ρά πρά­ξεις του εντός του δικα­στη­ρί­ου, και με ανά­λο­γη εισή­γη­ση του Εισαγ­γε­λέα Έδρας, απέρ­ρι­ψε το αίτη­μα του συνη­γό­ρου επι­κα­λού­με­νο την ελευ­θε­ρί­ου του Τύπου. Όπως τόνι­σε ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός «τα εγκλή­μα­τα της εξύ­βρι­σης και της συκο­φα­ντι­κής δυσφή­μι­σης είναι κατ’ έγκλη­ση διωκόμενα».

Με την ανα­κοί­νω­ση της από­φα­σης του δικα­στη­ρί­ου η πρό­ε­δρος τόνι­σε «Ευχό­με­θα να μην παρα­βιά­ζο­νται τα όρια για να γίνει η δίκη ομα­λά, και να μην δια­κό­πτου­με τη δίκη με αιτήματα».

Στο δικα­στή­ριο κατέ­θε­σε, αμέ­σως μετά, αστυ­νο­μι­κός, διοι­κη­τής κατη­γο­ρου­μέ­νων αστυ­νο­μι­κών της ΔΙΑΣ, ο οποί­ος ανέ­φε­ρε πως οι κατη­γο­ρού­με­νοι που έσπευ­σαν στο σημείο του περι­στα­τι­κού, λει­τούρ­γη­σαν επαγ­γελ­μα­τι­κά και χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ηπιό­τε­ρα από τα ενδει­κνυό­με­να μέτρα, τονί­ζο­ντας πως το σήμα που είχαν λάβει οι υφι­στά­με­νοι του ήταν για «ληστεία, κατά την οποία ο δρά­στης κρα­τά­ει μαχαίρι».

Όπως κατέ­θε­σε ο μάρ­τυ­ρας «αυτή ήταν η αρχι­κή ενη­μέ­ρω­ση και οι αστυ­νο­μι­κοί αντί­κρι­σαν, όπως είδα στο βίντεο, έναν άνθρω­πο σε κατά­στα­ση αμόκ που κρα­τού­σε ένα κομ­μά­τι γυα­λί… Κανείς δεν ήθε­λε αυτή την εξέ­λι­ξη. Οι αστυ­νο­μι­κοί λει­τούρ­γη­σαν ενδε­δειγ­μέ­να και χρη­σι­μο­ποί­η­σαν ηπιό­τε­ρα μέσα από αυτά που μπο­ρού­σαν, όπως η αστυ­νο­μι­κή ράβδος. Οι αστυ­νο­μι­κοί χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τα χέρια τους για να τον αφο­πλί­σουν, έκα­ναν το καθή­κον τους. Αυτή ήταν η πρό­θε­σή τους, να τον αφο­πλί­σουν και να τον χει­ρο­πε­δή­σουν απα­ραι­τή­τως, όπως όφει­λαν. Δεν υπήρ­χε άλλη επι­λο­γή. Δεν μπο­ρεί τέσ­σε­ρις αστυ­νο­μι­κοί να παλεύ­ουν πάνω από τον άνθρω­πο και να μην μπορούν…Λογικά ασκού­σε δύνα­μη, σθε­να­ρή αντί­στα­ση… Στο βίντεο φαί­νε­ται ότι είχα­με να κάνου­με με επι­κίν­δυ­νο κακο­ποιό. Για­τί κρα­τού­σε μαχαί­ρι, ήταν σε αμόκ και δεν ήξε­ρε τί έκα­νε. Οι αστυ­νο­μι­κοί χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τα ηπιό­τε­ρα μέσα».

   ‑Πολι­τι­κή Αγω­γή: Γνω­ρί­ζε­τε ότι παρα­δό­θη­κε στον δια­σώ­στη του ΕΚΑΒ με μηδε­νι­κές ζωτι­κές λει­τουρ­γί­ες; Τί αντί­στα­ση έχει ένας άνθρω­πος που πεθαίνει;

   ‑Μάρ­τυ­ρας: Στο βίντεο φαί­νε­ται ότι αντι­στέ­κε­ται σθε­να­ρά. Οι αστυ­νο­μι­κοί είναι καλά εκπαι­δευ­μέ­νοι και αν είχαν να κάνουν με έναν άνθρω­πο ημι­θα­νή θα μπο­ρού­σαν να του φέρουν τα χέρια πίσω να τον χειροπεδήσουν.

   ‑Πολ. Αγω­γή: ‘Αρα λέτε ότι δεν είναι ημι­θα­νής, αν και πέθα­νε λίγο μετά.

   ‑Μάρ­τυ­ρας: Όχι, εκεί­νη τη στιγ­μή δεν πρέ­πει να ήταν.

   ‑Πρό­ε­δρος: βλέ­πουν έναν άνθρω­πο με αίμα­τα στο κεφά­λι. Ερευ­νούν οι αστυ­νο­μι­κοί τι έχει γίνει;

   ‑Μάρ­τυ­ρας: Εκπαι­δεύ­ο­νται να αφο­πλί­σουν εκεί­νη τη στιγ­μή. Μετά θα συλ­λε­χθούν οι μαρτυρίες.

Σε κατά­θε­ση που ακο­λού­θη­σε, άλλος αστυ­νο­μι­κός ανέ­φε­ρε πως εφό­σον η πλη­ρο­φο­ρία που είχαν ήταν πως «έχου­με άνθρω­πο με μαχαί­ρι» το περι­στα­τι­κό θεω­ρεί­ται πολύ σοβαρό.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο