Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι: Ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις — Ίσως και σήμερα η απόφαση

Πιο κοντά στην τιμω­ρία του εγκλή­μα­τος που έχει ομο­λο­γή­σει, είναι πλέ­ον η 37χρονη κατη­γο­ρου­μέ­νη για την επί­θε­ση με βιτριό­λι. Ταυ­τό­χρο­να πιο κοντά στην δικαί­ω­ση που ζητά είναι και το θύμα αυτής της υπό­θε­σης που συγκλό­νι­σε χιλιά­δες ανθρώπους .

Ο χρό­νος για την ανα­κοί­νω­ση της κρί­σης των επτά μελών του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου για την υπό­θε­ση της επί­θε­σης που δέχθη­κε τον Μάιο του 2020 η Ιωάν­να Παλιο­σπύ­ρου από την 37χρονη Έφη Κακα­ράν­τζου­λα, αρχί­ζει από σήμε­ρα το πρωί να μετρά αντίστροφα.

Η δια­δι­κα­σία κατά την σημε­ρι­νή έβδο­μη ημέ­ρα της δίκης, ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει με την ολο­κλή­ρω­ση των αγο­ρεύ­σε­ων των συνη­γό­ρων υπε­ρά­σπι­σης της κατη­γο­ρού­με­νης βιτριο­λί­στριας που θα επι­χει­ρή­σουν να μετα­βά­λουν το κλί­μα που άφη­σε η εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση για την κατη­γο­ρού­με­νη. Η υπε­ρά­σπι­ση θα επι­διώ­ξει σε αυτήν την “τελευ­ταία μάχη” να πεί­σει δικα­στές και ενόρ­κους να αντι­με­τω­πί­σουν την δρά­στι­δα της επί­θε­σης με πιο ευνοϊ­κό ποι­νι­κό χαρα­κτη­ρι­σμό της πρά­ξης της .

Είναι πολύ πιθα­νό σήμε­ρα μετά το μεση­μέ­ρι το δικα­στή­ριο να δώσει την απά­ντη­σή του, την ετυ­μη­γο­ρία του για την υπό­θε­ση, οπό­τε και η κατη­γο­ρου­μέ­νη αλλά και η παθού­σα θα ακού­σουν την ανα­κοί­νω­ση της από­φα­σης των επτά μελών του Μικτού Ορκω­τού Δικαστηρίου.

Η δίκη για την υπό­θε­ση ξεκί­νη­σε στις 15 Σεπτεμ­βρί­ου με την Ιωάν­να να εμφα­νί­ζε­ται στο δικα­στή­ριο με ειδι­κή μάσκα, καπέ­λο και γυα­λιά και γάντια προ­κα­λώ­ντας με την εικό­να της ένα κύμα συγκί­νη­σης αλλά και συμπά­θειας και αλλη­λεγ­γύ­ης για όσα ακό­μη και σήμε­ρα υφί­στα­ται από το καυ­στι­κό υγρό που της έρι­ξε η 37χρονη. Στην δικα­στι­κή αίθου­σα το εδώ­λιο την πρώ­τη ημέ­ρα της δίκης παρέ­μει­νε άδειο καθώς η κατη­γο­ρού­με­νη δεν θέλη­σε να μετα­χθεί στο δικαστήριο.

Η Έφη εμφα­νί­στη­κε σε επό­με­νες συνε­δριά­σεις και αρκε­τές φορές η παρου­σία της προ­κα­λού­σε φόρ­τι­ση στην πλευ­ρά του θύματος .

Ένα μήνα από την έναρ­ξη της δίκης, η κατη­γο­ρου­μέ­νη απο­λο­γή­θη­κε για την πρά­ξη της λέγο­ντας πως όλα όσα έγι­ναν ήταν μία “υπό­θε­ση” μία σκέ­ψη “που καρ­φώ­θη­κε στο μυα­λό” της για την Ιωάν­να και τον 40χρονο άντρα που ενδιέ­φε­ρε την ίδια. Η Έφη δήλω­σε πως κίνη­τρο στην πρά­ξη της, ουσια­στι­κά ήταν η ζήλια της , η “εμμο­νή της” για­τί πίστευε πως ο άντρας αυτός είχε σχέ­ση και με την Ιωάννα.

Ο Εισαγ­γε­λέ­ας ζητώ­ντας την ενο­χή της για από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας ‚έκα­νε λόγο για “ανθρω­πο­κτό­νο εγω­ι­σμό” και προ­έ­τρε­ψε τους δικα­στές να απορ­ρί­ψουν τον ισχυ­ρι­σμό της περί μετα­τρο­πής της κατη­γο­ρία σε βαριά σκο­πού­με­νη σωμα­τι­κή βλά­βη: “Οπωσ­δή­πο­τε θεώ­ρη­σε ως πιθα­νό τον θάνα­το της παθού­σας και το επιδοκίμασε”.

Το δικα­στή­ριο πιθα­νό­τα­τα σήμε­ρα, θα απο­φαν­θεί αν θα απο­δε­χθεί την πρό­τα­ση του Εισαγ­γε­λέα, αν θα κηρύ­ξει ένο­χη την Έφη όπως κατη­γο­ρεί­ται ή αν θα μετα­τρέ­ψει την κατη­γο­ρία, επι­βάλ­λο­ντας σε κάθε περί­πτω­ση την ανά­λο­γη ποινή.

Η κατη­γο­ρού­με­νη όπως εισά­γε­ται η υπό­θε­ση, είναι αντι­μέ­τω­πη με ποι­νή που ως ανώ­τα­το όριο έχει τα 15 χρό­νια κάθειρ­ξης. Σε περί­πτω­ση όμως που η κατη­γο­ρία της από­πει­ρας ανθρω­πο­κτο­νί­ας, μετα­τρα­πεί σε βαριά σκο­πού­με­νη σωμα­τι­κή βλά­βη τότε το ανώ­τα­το όριο ποι­νής κατε­βαί­νει στα δέκα χρόνια.

Σε κάθε περί­πτω­ση ίσως η φρά­ση ενός εκ των συνη­γό­ρων της Ιωάν­νας, απη­χεί μία αλή­θεια που γνω­ρί­ζει καλά και η κατη­γο­ρου­μέ­νη και το θύμα: “Όταν σε πέντε ‑έξι χρό­νια η Έφη βγει από την φυλα­κή, η Ιωάν­να ακό­μη δεν θα έχει τελειώ­σει με τις επεμ­βά­σεις που χρειά­ζο­νται για να έχει μία κανονικότητα”.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο