Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι: Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων — Απούσα από το δικαστήριο η κατηγορούμενη

Με το εδώ­λιο κενό, καθώς η 37χρονη κατη­γο­ρού­με­νη για την επί­θε­ση με βιτριό­λι δεν ζήτη­σε να μετα­χθεί σήμε­ρα στο ΜΟΔ, η δια­δι­κα­σία σήμε­ρα προ­χώ­ρη­σε με τις τελευ­ταί­ες κατα­θέ­σεις μαρ­τύ­ρων κατη­γο­ρί­ας καθώς και των δύο μαρ­τύ­ρων υπεράσπισης.

Πλέ­ον, η δια­δι­κα­σία περ­νά στην τελι­κή φάση της με την απο­λο­γία της κατη­γο­ρου­μέ­νης, που πιθα­νό­τα­τα θα ορι­στεί στην επό­με­νη δικάσιμο.

Στο βήμα του μάρ­τυ­ρα βρέ­θη­κε ο ψυχί­α­τρος που παρα­κο­λου­θεί την Ιωάν­να, Κων­στα­ντί­νος Κοντο­άγ­γε­λος ο οποί­ος κατέ­θε­σε πως το καθή­κον του είναι να εξα­φα­νι­στεί η σκέ­ψη αυτο­κτο­νί­ας που έχει η παθού­σα. Ο για­τρός δήλω­σε πως ποτέ ξανά δεν του έχει συμ­βεί να συνα­ντά «έναν άνθρω­πο χωρίς πρό­σω­πο» και πρό­σθε­σε: «Συγκλο­νί­στη­κα από την εικό­να, είδα έναν άνθρω­πο που δεν έχει καμία ελπί­δα, κανέ­να όνει­ρο, παρά μόνο τον προ­σω­πι­κό της θάνα­το. Έκλαι­γε, δεν κοι­μό­ταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθό­ταν κου­λου­ρια­σμέ­νη χωρίς να μιλά, χρειά­στη­κε να προ­σπα­θή­σω να της δώσω ελπί­δα». Όπως είπε ο μάρ­τυ­ρας, η Ιωάν­να βιώ­νει μία μετα­τραυ­μα­τι­κή δια­τα­ρα­χή: «Μέσα από αυτήν τη βάρ­βα­ρη πρά­ξη αντι­με­τω­πί­ζου­με μία σοβα­ρή μετα­τραυ­μα­τι­κή δια­τα­ρα­χή. Όσοι παθαί­νουν βαριά τραύ­μα­τα από βια­σμό, κακο­ποί­η­ση, τρο­χαίο κ.λπ. βιώ­νουν ξανά και ξανά το τραύ­μα και τη στιγ­μή του θανά­του. Ο εγκέ­φα­λός της έχει κατα­γρά­ψει το τραύ­μα σαν μία βλά­βη που δεν φεύ­γει. Δεν μπο­ρώ να προσ­διο­ρί­σω ποτέ τι έφταιξε».

Ο ψυχί­α­τρος ανα­φέρ­θη­κε στον φόβο που νιώ­θει η Ιωάν­να «για μετά την απο­φυ­λά­κι­ση της κατη­γο­ρού­με­νης. Συνε­χώς με ρωτά αν κιν­δυ­νεύ­ει και δεν μπο­ρώ να της απα­ντή­σω. Είναι ένας άνθρω­πος με ψυχι­κά απο­θέ­μα­τα και δυνά­μεις, δεν μπο­ρούν όλοι να το δια­χει­ρι­στούν αυτό».

Όπως σημεί­ω­σε ο ίδιος, στο σπί­τι της Ιωάν­νας είναι καλυμ­μέ­νος ένας τερά­στιος καθρέ­πτης που υπάρ­χει «για­τί δεν θέλει να κοι­τά­ει τον εαυ­τό της. Πρέ­πει να της δώσω μία ελπί­δα ότι θα μπο­ρέ­σει να αντα­πε­ξέλ­θει, ότι δεν θα τη χάσω και πιστεύω ότι θα τα κατα­φέ­ρου­με. Υπάρ­χει βελ­τί­ω­ση, έχει βοη­θή­σει η φαρ­μα­κευ­τι­κή αγω­γή, το περι­βάλ­λον και η υπο­στή­ρι­ξη του κόσμου».

Στο δικα­στή­ριο κατέ­θε­σε και η παρου­σιά­στρια Αννί­τα Ναθα­να­ήλ, η οποία ήρθε κοντά με την Ιωάν­να πριν από μερι­κούς μήνες. «Συγκλο­νί­στη­κα από τη βιαιό­τη­τα του εγκλή­μα­τος. Σκέ­φτη­κα ότι θα μπο­ρού­σε να είχε συμ­βεί στις κόρες μου. Ήταν ένα δια­λυ­μέ­νο κορί­τσι. Μας πήρε και­ρό να την πλη­σιά­σω. Ήταν δύσπι­στη. Δύσκο­λο να εμπι­στευ­τεί κάποιον τρί­το. Προ­σπα­θού­σα να την τονώ­σω. Ζει στο σπί­τι, δεν έχει κοι­νω­νι­κή ζωή, την παρα­κα­λάω να πάμε μια βόλ­τα έξω το βρά­δυ, για­τί τη μέρα δεν πρέ­πει να κινεί­ται λόγω του ήλιου. Η επα­φή με τους για­τρούς δίνει κάποια ελπί­δα, συνέ­χεια βγαί­νουν νέες μέθο­δοι απο­κα­τά­στα­σης, όλοι μάς λένε ότι πρέ­πει να έχει υπο­μο­νή», τόνισε.

Η παρου­σιά­στρια είπε, επί­σης, πως τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες «έχει κάνει βου­τιά η ψυχο­λο­γία της, η στά­ση της κατη­γο­ρού­με­νης, έχει ξανα­βά­λει τον φόβο στη ζωή της, ανα­ρω­τιέ­ται τι θα γίνει μετά από όλα αυτά. Αυτό που την κρα­τά­ει στη ζωή είναι τα μηνύ­μα­τα του κόσμου».

Στο δικα­στή­ριο κατέ­θε­σαν και δύο μάρ­τυ­ρες υπε­ρά­σπι­σης που προ­τά­θη­καν από την κατη­γο­ρού­με­νη. Πρώ­τη κατέ­θε­σε η φίλη της κατη­γο­ρου­μέ­νης, η οποία, μετα­ξύ άλλων, είπε πως η 37χρονη δεν της είχε μιλή­σει ποτέ για τη σχέ­ση της με τον 40χρονο άνδρα.

«Ανα­φε­ρό­ταν σε έναν κύριο κάποιο διά­στη­μα, αλλά δεν έλε­γε όνο­μα. Περί­που το 2018–2019 ανα­φε­ρό­ταν σε αυτόν. Τον Μάιο του 2020 είχα­με επα­φές αλλά δεν βρι­σκό­μα­σταν τόσο τακτι­κά όσο πριν. Την είχα­με δει με μία φίλη μας, μας φάνη­κε πεσμέ­νη, δια­φο­ρε­τι­κή από ό,τι την είχα­με συνη­θί­σει», σημεί­ω­σε.

Η επό­με­νη μάρ­τυ­ρας υπε­ρά­σπι­σης που κατέ­θε­σε είναι τρί­τη εξα­δέλ­φη της 37χρονης, η οποία, μετα­ξύ άλλων, ανέ­φε­ρε πως ό,τι έμα­θε το έμα­θε από τις ειδή­σεις. Είπε, επί­σης, πως η κατη­γο­ρού­με­νη, «μετά την επί­θε­ση ήταν λίγο πιο στε­να­χω­ρη­μέ­νη, πιο αφη­ρη­μέ­νη, εγώ πίστευα ότι ήταν λόγω καρα­ντί­νας, δεν μπο­ρού­σα να φανταστώ».

Πρό­ε­δρος: Συζη­τή­σα­τε για την επίθεση;

Μάρ­τυ­ρας: Ναι, μου είπε «τί φρι­κτό αυτό που έχει συμ­βεί; Τι να είχε γίνει»; Ότι δεν έπρε­πε να γίνει. Παρό­λο που τα γεγο­νό­τα μάς έχουν φέρει σε τέτοιες κατα­στά­σεις, δεν είναι τέτοιο παι­δί. Οι γονείς της δεν είναι καθό­λου καλά για αυτό δεν ήρθαν. Φοβού­νται για πιθα­νή επί­θε­ση. Δεν είχα ιδέα ότι την παρα­κο­λου­θού­σε 1,5 χρό­νο πριν. Τα έμα­θα όλα από τις ειδή­σεις. Η κοι­νή γνώ­μη έχει δημιουρ­γή­σει μια γνώ­μη που δεν είναι λάθος αλλά δεν φταί­νε οι γονείς.

Η δια­δι­κα­σία συνε­χί­ζε­ται με ανά­γνω­ση εγγράφων.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο