Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι: Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα για την κατηγορούμενη — Γιατί είναι κρίσιμη

Στην τελι­κή ευθεία εισέρ­χε­ται η δίκη για την επί­θε­ση με βιτριό­λι σε βάρος της Ιωάν­νας Παλιο­σπύ­ρου που σήμε­ρα προ­χω­ρά στην πρό­τα­ση του Εισαγ­γε­λέα Έδρας για την 37χρονη κατηγορούμενη.

Μετά από πέντε συνε­δριά­σεις η υπό­θε­ση που προ­κά­λε­σε μεγά­λη συγκί­νη­ση στην κοι­νή γνώ­μη και ένα μεγά­λο κύμα συμπα­ρά­στα­σης της Ιωάν­νας πλέ­ον από σήμε­ρα μετρά αντί­στρο­φα για την ετυ­μη­γο­ρία των δικα­στών οι οποί­οι σε πολ­λές φάσεις της δίκης έδει­ξαν να ταρά­ζο­νται από όσα υπέ­στη και εξα­κο­λου­θεί να υφί­στα­ται το θύμα της επίθεσης.

Με ομο­λο­γη­μέ­νη την πρά­ξη σε βάρος της Ιωάν­νας, η κατη­γο­ρού­με­νη και η υπε­ρά­σπι­σή της ανα­μέ­νουν σήμε­ρα να ακού­σουν από τον Εισαγ­γε­λέα Χαρά­λα­μπο Μαστρα­ντω­νά­κη μία πρό­τα­ση ενο­χής . Ζητού­με­νο ωστό­σο είναι αν ο Εισαγ­γε­λέ­ας θα κατα­λή­ξει με το “ζητώ να κηρυ­χθεί ένο­χη για από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας από πρό­θε­ση όπως εισά­γε­ται” ή αν θα απο­δε­χθεί πως η 37χρονη Έφη θα πρέ­πει να έχει ευνοϊ­κό­τε­ρο χαρα­κτη­ρι­σμό της πρά­ξης της ζητώ­ντας την μετα­τρο­πή της κατη­γο­ρί­ας σε βαριά σκο­πού­με­νη σωμα­τι­κή βλά­βη, όπως ζητά η ίδια.

Πριν λίγες ημέ­ρες με αφορ­μή αίτη­μα για την κλή­ση μαρ­τύ­ρων της Πολι­τι­κής Αγω­γής ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός ζητώ­ντας να μην γίνει δεκτό αυτό που ζήτη­σαν οι συνή­γο­ροι της Ιωάν­νας, είπε: “Τα πραγ­μα­τι­κά περι­στα­τι­κά της υπό­θε­σης είναι απο­δε­δειγ­μέ­να. Αυτό που το δικα­στή­ριο διε­ρευ­νά είναι η από­δο­ση του ορθού νομι­κού χαρα­κτη­ρι­σμού” δίνο­ντας με την φρά­ση του το πραγ­μα­τι­κό δια­κύ­βευ­μα της υπόθεσης .

Αν το δικα­στή­ριο κηρύ­ξει ένο­χη την Έφη όπως εισά­γε­ται, η ανώ­τε­ρη ποι­νή που προ­βλέ­πε­ται είναι αυτή των 15 ετών κάθειρ­ξης, ενώ αν γίνει δεκτή η θέση της υπε­ρά­σπι­σης για μετα­τρο­πή σε βαριά σκο­πού­με­νη σωμα­τι­κή βλά­βη, τότε το ανώ­τα­το όριο ποι­νής είναι τα 10 έτη.

Κατά την απο­λο­γία της 37χρονης, που επα­νέ­λα­βε πολ­λές φορές πως δεν ήθε­λε να σκο­τώ­σει την Ιωάν­να, ο Εισαγ­γε­λέ­ας υπέ­βα­λε δεκά­δες ερω­τή­σεις στην κατη­γο­ρου­μέ­νη με κάποιες από αυτές ίσως καθο­ρι­στι­κής σημα­σί­ας: “Για­τί δεν της το ρίξα­τε τα πόδια;” την ρώτη­σε για να λάβει την απά­ντη­ση πως “δεν σημά­δε­ψα στα πόδια..”. Μάλι­στα ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός ήταν αυτός που ρώτη­σε ευθέ­ως την κατη­γο­ρου­μέ­νη για το κίνη­τρο της καθώς η απο­λο­γού­με­νη ανα­φε­ρό­ταν στην “εμμο­νή της” με την Ιωάν­να όταν πιθα­νο­λό­γη­σε πως ο 40χρονος επι­διώ­κει σχέ­σεις με το θύμα. “Θέλα­τε να μην είναι πια όμορ­φη η Ιωάν­να;” της είπε ο Εισαγ­γε­λέ­ας για να λάβει απά­ντη­ση πως ήθε­λε να την πονέσει.

Όπως εκτι­μά­ται η από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου θα πρέ­πει να ανα­μέ­νε­ται σε επό­με­νη συνε­δρί­α­ση καθώς μετά την εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση ακο­λου­θούν οι αγο­ρεύ­σεις των συνηγόρων.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο