Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: «Ο Άλκης προσπάθησε να αμυνθεί» κατέθεσε μάρτυρας αστυνομικός

Με ερω­τή­σεις των συνη­γό­ρων υπε­ρά­σπι­σης προς τον μάρ­τυ­ρα αστυ­νο­μι­κό του Τμή­μα­τος Εγκλη­μά­των κατά Ζωής Θεσ­σα­λο­νί­κης θα συνε­χι­στεί στις 2 Μαρ­τί­ου η δίκη των 12 κατη­γο­ρου­μέ­νων για τη δολο­φο­νία του ‘Αλκη Καμπα­νού και τον τραυ­μα­τι­σμό των δύο φίλων του, ύστε­ρα από την άγρια οπα­δι­κή επί­θε­ση που δέχθη­καν, τα ξημε­ρώ­μα­τα της 1ης Φεβρουα­ρί­ου 2022, στην περιο­χή της Χαριλάου.

Κατα­θέ­το­ντας από το πρωί, ο συγκε­κρι­μέ­νος αστυ­νο­μι­κός ανα­φέρ­θη­κε στο χρο­νι­κό των 12 συλ­λή­ψε­ων, τις πρώ­τες αντι­δρά­σεις και θέσεις που μετέ­φε­ραν οι κατη­γο­ρού­με­νοι στους αστυ­νο­μι­κούς ως προς το βαθ­μό εμπλο­κής τους στο φονι­κό επει­σό­διο, αλλά και όσα προη­γή­θη­καν το προη­γού­με­νο βρά­δυ, όταν άρχι­σαν να κατα­φθά­νουν σε κεντρι­κό σύν­δε­σμο οπα­δών του ΠΑΟΚ, απ’ όπου κινή­θη­καν με πομπή τριών αυτο­κι­νή­των προς το σημείο τέλε­σης του εγκλήματος.

Μίλη­σε για «οργα­νω­μέ­νη» επί­θε­ση, η οποία ήταν προ­ϊ­όν «αντι­ποί­νων» για προ­γε­νέ­στε­ρο οπα­δι­κό επει­σό­διο στην περιο­χή του Ωραιο­κά­στρου όπου «Αρεια­νοί κυνή­γη­σαν ΠΑΟ­Κτζή­δες». Στη­ρι­ζό­με­νος στο πρώ­το σκέ­λος της κατά­θε­σής τους στην εκδο­χή που μετέ­φε­ρε στην υπη­ρε­σία του ο τρί­τος κατη­γο­ρού­με­νος («ανέ­φε­ρε τα περισ­σό­τε­ρα»), ο μάρ­τυ­ρας κατο­νό­μα­σε τον πρώ­το χρο­νι­κά συλ­λη­φθέ­ντα ως το πρό­σω­πο που έλα­βε την από­φα­ση για την εκδή­λω­ση της επί­θε­σης. «Είχε ηγε­τι­κό ρόλο στον σύν­δε­σμο […] έκα­νε κου­μά­ντο στις μικρό­τε­ρες ηλι­κί­ες» σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ανα­φε­ρό­με­νος στο συγκε­κρι­μέ­νο πρόσωπο.

«Στό­χος τους ήταν οπα­δοί του Άρη […] Πήγαν για να βλά­ψουν» ανέ­φε­ρε ο μάρ­τυ­ρας σε άλλο σημείο της κατά­θε­σής του, κατο­νο­μά­ζο­ντας τα πρό­σω­πα που κρα­τού­σαν το δρε­πά­νι, το κάρα­μπιτ, το ξύλι­νο στει­λιά­ρι κι ένα μαχαί­ρι το οποίο όμως δεν βρέ­θη­κε κατά τις αστυ­νο­μι­κές έρευ­νες. Επι­πλέ­ον, κατο­νό­μα­σε, με βάση τα βίντεο που περι­ήλ­θαν στην κατο­χή της υπη­ρε­σί­ας του, τα τέσ­σε­ρα άτο­μα που «έφυ­γαν τελευ­ταία πάνω από τον ‘Αλκη».

Όταν κλή­θη­κε να απα­ντή­σει σε ερώ­τη­ση της εισαγ­γε­λέ­ως για το ποιοι προ­κά­λε­σαν τα χτυ­πή­μα­τα στον 19χρονο ‘Αλκη με βάση όσα εκεί­νοι μετέ­φε­ραν αρχι­κά στους αστυ­νο­μι­κούς, απά­ντη­σε ότι κανέ­νας δεν απο­δέ­χθη­κε ότι τον χτύ­πη­σε. «Όσοι παρα­δέ­χθη­καν ότι χτύ­πη­σαν, είπαν ότι χτύ­πη­σαν τον φίλο του» σημείωσε.

«Ο Άλκης προσπάθησε να αμυνθεί»

Ανα­φε­ρό­με­νος σε γενε­τι­κό υλι­κό (αίμα) του ‘Αλκη που εντο­πί­στη­κε στο δρε­πά­νι και συγκε­κρι­μέ­να στο «κομ­βίο» ανα­δί­πλω­σής του, ο μάρ­τυ­ρας είπε ότι ο 19χρονος «προ­σπά­θη­σε να αμυν­θεί». Για τον φίλο του ‘Αλκη που τραυ­μα­τί­στη­κε πιο σοβα­ρά σε σχέ­ση με τον δεύ­τε­ρο τραυ­μα­τία νεα­ρό, κατέ­θε­σε ότι επέ­ζη­σε χάρη στην άμε­ση αντα­πό­κρι­ση του ΕΚΑΒ, «δια­φο­ρε­τι­κά ενδε­χο­μέ­νως να είχε κι αυτός μοι­ραία κατάληξη».

Ο ίδιος μάρ­τυ­ρας διέ­ψευ­σε τον ισχυ­ρι­σμό τού 4ου κατη­γο­ρού­με­νου ότι κυνή­γη­σε τους δύο φίλους του ‘Αλκη και μετά επέ­στρε­ψε στο αυτο­κί­νη­το, επι­ση­μαί­νο­ντας — βάσει του βιντε­ο­λη­πτι­κού υλι­κού — ότι μετά το κυνη­γη­τό γύρι­σε στο σημείο της δολο­φο­νί­ας και ακο­λού­θως κινή­θη­κε προς το όχημα.

Κλη­θείς δε, να ανα­φερ­θεί στις δύο μαν­σέ­τες (μεγά­λα μαχαί­ρια) που εντο­πί­στη­καν κοντά στο σημείο του φονι­κού επει­σο­δί­ου και δεν προ­έ­κυ­ψε να συν­δέ­ο­νται με τους δρά­στες, κατέ­θε­σε ότι ανή­καν στα άτο­μα που μόλις αντι­λή­φθη­καν το συμ­βάν κινή­θη­καν προς το σημείο της επί­θε­σης, ανα­γκά­ζο­ντας τους κατη­γο­ρού­με­νους να τρα­πούν σε φυγή (όπως φάνη­κε και σε βίντεο). «Ενδε­χο­μέ­νως να είχα­με θύμα­τα κι από τις δύο πλευ­ρές» είπε ο αστυ­νο­μι­κός ανα­φε­ρό­με­νος στο ενδε­χό­με­νο να ακο­λου­θού­σε μετα­ξύ τους συμπλοκή.

Το περιστατικό στα κρατητήρια

Σε ερώ­τη­ση για το εάν οι κατη­γο­ρού­με­νοι έδει­ξαν μετα­μέ­λεια ο αστυ­νο­μι­κός απά­ντη­σε ως εξής: «Κανέ­νας δεν με έπει­σε ότι έδει­ξε μετα­μέ­λεια. Είπαν κάποια λόγια, για να τα πού­νε», ενώ μετέ­φε­ρε στο δικα­στή­ριο περι­στα­τι­κό που έγι­νε είκο­σι μέρες μετά τη δολο­φο­νία κατά την κρά­τη­σή τους στα κρα­τη­τή­ρια της Γενι­κής Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέ­φε­ρε ο μάρ­τυ­ρας, φίλος κατη­γο­ρού­με­νου είχε φέρει κάποια ρού­χα και κατά την απο­χώ­ρη­ση του φώνα­ξε “κρα­τά­τε γερά”. «Τότε οι κατη­γο­ρού­με­νοι ξεκί­νη­σαν να φωνά­ζουν συν­θή­μα­τα του ΠΑΟΚ. Επι­κρά­τη­σε οχλα­γω­γία για περί­που δέκα λεπτά μέχρι να στα­μα­τή­σουν», ανέ­φε­ρε ο αστυ­νο­μι­κός περι­γρά­φο­ντας το περιστατικό.

Η δίκη διε­κό­πη λόγω παρέ­λευ­σης ωρα­ρί­ου και θα επα­να­λη­φθεί στις 2/3 με την κατά­θε­ση του ίδιου μάρ­τυ­ρα. Στη συνέ­χεια, είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο να εξε­τα­στούν δια­σώ­στες και για­τρός του ΕΚΑΒ που κλή­θη­καν να μετα­βούν στον τόπο τέλε­σης του εγκλήματος.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο