Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Σήμερα αναμένεται η πρόταση του Εισαγγελέα

Δεκα­έ­ξι δικα­σί­μους από την έναρ­ξη της δίκης για τον θάνα­το του 33χρονου Ζακ Κωστό­που­λου πριν τρει­σή­μι­σι χρό­νια, σήμε­ρα ολο­κλη­ρώ­νο­νται οι απο­λο­γί­ες των κατη­γο­ρου­μέ­νων, δύο πολι­τών και τεσ­σά­ρων αστυ­νο­μι­κών και πιθα­νό­τα­τα ένορ­κοι και δικα­στές θα ακού­σουν την πρό­τα­ση του Εισαγγελέα.

Η δια­δι­κα­σία των απο­λο­γιών που έχει ήδη ξεκι­νή­σει ολο­κλη­ρώ­νε­ται σήμε­ρα με την απο­λο­γία του τελευ­ταί­ου κατη­γο­ρού­με­νου αστυ­νο­μι­κού, που θα δώσει την δική του απά­ντη­ση σε όσα κατα­λο­γί­ζει η δικο­γρα­φία στον ίδιο και στους συγκα­τη­γο­ρου­μέ­νους του. Σε προη­γού­με­νες δικα­σί­μους έχουν ήδη απο­λο­γη­θεί οι δύο κατα­στη­μα­τάρ­χες και οι τρεις αστυ­νο­μι­κοί, οι οποί­οι από τον Οκτώ­βριο δικά­ζο­νται για τον  θάνα­το του 33χρονου τον Σεπτέμ­βριο του 2018.

Μετά την ολο­κλή­ρω­ση της τελευ­ταί­ας απο­λο­γί­ας ο Εισαγ­γε­λέ­ας Έδρας του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου Σωτή­ρης Μπου­γιού­κος ανα­μέ­νε­ται ότι σήμε­ρα θα υπο­βά­λει την πρό­τα­ση του επί της ενο­χής ή μη των κατη­γο­ρου­μέ­νων. Ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός θα απο­τι­μή­σει όσα κατα­γρά­φο­νται στην δικο­γρα­φία για τον θάνα­το “σε δημό­σια θέα” του ακτι­βι­στή και όσα προ­έ­κυ­ψαν από την δια­δι­κα­σία ενώ­πιον του δικα­στη­ρί­ου, τις κατα­θέ­σεις ιατρο­δι­κα­στών, αυτο­πτών και ειδι­κών επί του βιντε­ο­λη­πτι­κού υλι­κού και τα στοι­χεία του υλι­κού που έχει κατα­γρά­ψει τις τελευ­ταί­ες στιγ­μές του Κωστό­που­λου πριν κατα­λή­ξει στον πεζό­δρο­μο της οδού Γλάδ­στω­νος που προ­βλή­θη­καν στο δικαστήριο.

Με την πρό­τα­ση του ο κ. Μπου­γιού­κος θα ζητή­σει από τους δικα­στές να ακο­λου­θή­σουν την κρί­ση του για την ενο­χή ή μη των έξι κατη­γο­ρου­μέ­νων για θανα­τη­φό­ρα σωμα­τι­κή βλά­βη σε βάρος του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου.

Αντι­μέ­τω­ποι με την κατη­γο­ρία αυτή δικά­ζο­νται ο κοσμη­μα­το­πώ­λης στο κατά­στη­μα του οποί­ου μπή­κε “για άγνω­στο λόγο” σύμ­φω­να με την δικο­γρα­φία το θύμα, ο ιδιο­κτή­της μεσι­τι­κού γρα­φεί­ου που έσπευ­σε στο σημείο και εμφα­νί­ζε­ται σε βίντεο να κλω­τσά μαζί με τον πρώ­το κατη­γο­ρού­με­νο τον εγκλω­βι­σμέ­νο ακτι­βι­στή και οι τέσ­σε­ρις αστυ­νο­μι­κοί που επι­λή­φθη­καν του περι­στα­τι­κού και χει­ρο­πέ­δη­σαν τον τραυ­μα­τι­σμέ­νο 33χρονο.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της υπό­θε­σης, ο θάνα­τος του Ζακ Κωστό­που­λου προ­κλή­θη­κε  από ισχαι­μι­κού τύπου αλλοιώ­σεις του μυο­καρ­δί­ου συνε­πεία οργα­νι­κού στρες που προ­κλή­θη­κε από τα χτυ­πή­μα­τα που δέχθη­κε. Στο δικα­στή­ριο ο ιατρο­δι­κα­στής Νίκος Καλό­γρηας, που με την συνά­δελ­φο του κ. Σουλ­τά­να Μαρια­νού διε­νήρ­γη­σαν την εξέ­τα­ση στην σορό, κατέ­θε­σε πως ο 33χρονος υπέ­στη ισχαι­μι­κό επει­σό­διο συνε­πεία των χτυ­πη­μά­των που δέχθη­κε το θύμα. Ο κ. Καλό­γρηας στην κατά­θε­ση του στο δικα­στή­ριο, ερω­τη­θείς σχε­τι­κά είχε απα­ντή­σει πως “δεν μπο­ρού­με να ποσο­στο­ποι­ή­σου­με ποια τραύ­μα­τα συμ­με­τεί­χαν περισ­σό­τε­ρο ή λιγό­τε­ρο στο αποτέλεσμα”.

Η πλευ­ρά της υπε­ρά­σπι­σης αμφι­σβη­τεί τους ιατρο­δι­κα­στές της Ιατρο­δι­κα­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας και με πόρι­σμα πραγ­μα­το­γνώ­μο­να ιατρο­δι­κα­στή προ­βά­λει την θέση ότι προ­ϋ­πάρ­χο­ντα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας του 33χρονου ήταν εκεί­να που οδή­γη­σαν στον θάνα­το, απο­τέ­λε­σμα το οποίο ουδό­λως επη­ρε­ά­στη­κε από την βία που υπέ­στη ο ακτι­βι­στής, όπως εκτιμάνε.

Ο Εισαγ­γε­λέ­ας σήμε­ρα με το σκε­πτι­κό που θα ανα­λύ­σει στην αγό­ρευ­ση του θα τοπο­θε­τη­θεί ένα­ντι όλων των κρί­σι­μων θεμά­των της υπό­θε­σης και ουσια­στι­κά θα απα­ντή­σει στο κορυ­φαίο, το ζήτη­μα της αιτί­ας που επέ­δρα­σε καθο­ρι­στι­κά για το τέλος του 33χρονου. Από την πεποί­θη­ση αυτή του εισαγ­γε­λι­κού λει­τουρ­γού, από την άπο­ψη που σχη­μά­τι­σε ο ίδιος για το αν και ποια τραύ­μα­τα συμ­με­τεί­χαν περισ­σό­τε­ρο ή λιγό­τε­ρο στο απο­τέ­λε­σμα θα κρι­θεί και η πρό­τα­σή του για την ενο­χή ή μη κάθε κατη­γο­ρού­με­νου με βάση την δρά­ση του στον χώρο αλλά και με βάση την βία που άσκη­σε σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου.

Στο δικα­στή­ριο θα είναι οι γονείς του Ζακ, οι άνθρω­ποι που από την πρώ­τη μέρα που έχα­σαν το παι­δί τους, ζήτη­σαν Δικαιο­σύ­νη για τον Ζακ και για όσα εκεί­νος ήταν . Ο πατέ­ρας του 33χρονου , στην κατά­θε­ση του μίλη­σε για ένα έγκλη­μα με ρατσι­στι­κό χαρα­κτή­ρα. Δεκά­δες άλλοι άνθρω­ποι που βρί­σκο­νται σε κάθε δικά­σι­μο έξω από την δικα­στι­κή αίθου­σα, όπως θα είναι και σήμε­ρα είναι βέβαιοι πως η αγριό­τη­τα σε βάρος του Ζακ ήταν ανά­λο­γη με την άπο­ψη των κατη­γο­ρου­μέ­νων για την εμφά­νι­ση και τον τρό­πο ζωής του.

Απο­λο­γού­με­νοι, οι δύο επι­χει­ρη­μα­τί­ες της περιο­χής κυρί­ως, είπαν πως η είσο­δος του Ζακ στο κοσμη­μα­το­πω­λείο ήταν ληστεία και πως μόνο τους μέλη­μα ήταν να τον κρα­τή­σουν εντός του χώρου ώστε να συλ­λη­φθεί από την Αστυνομία.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο