Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου: Απολογείται σήμερα ο κοσμηματοπώλης

Η δια­δι­κα­σία των απο­λο­γιών των έξι κατη­γο­ρου­μέ­νων, δύο επι­χει­ρη­μα­τιών και τεσ­σά­ρων αστυ­νο­μι­κών, στην υπό­θε­ση του θανά­του του ακτι­βι­στή Ζακ Κωστό­που­λου, έξω από κοσμη­μα­το­πω­λείο στην οδό Γλάδ­στω­νος στις 21 Σεπτεμ­βρί­ου 2018 , ξεκι­νά σήμε­ρα στο Μικτό Ορκω­τό Δικαστήριο.

Μετά από 13 συνε­δριά­σεις, η δίκη που ξεκί­νη­σε στις 20 του περα­σμέ­νου Οκτω­βρί­ου, αρχί­ζει πλέ­ον να μετρά αντί­στρο­φα για την ετυμη­γο­ρία των δικα­στών που θα πρέ­πει να ανα­μέ­νε­ται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Ο 78χρονος ιδιο­κτή­της του κοσμη­μα­το­πω­λεί­ου θα απο­λο­γη­θεί πρώ­τος για όσα κατα­λο­γί­ζο­νται στο κατη­γο­ρη­τή­ριο για τον θάνα­το του ακτι­βι­στή, ενώ δεύ­τε­ρος στην σει­ρά είναι ο ιδιο­κτή­της μεσι­τι­κού γρα­φεί­ου. Σύμ­φω­να με το βού­λευ­μα παρα­πο­μπής των έξι κατη­γο­ρού­με­νων, τόσο ο κοσμη­μα­το­πώ­λης όσο και ο μεσί­της, που κατα­γρά­φη­καν να χτυ­πούν με κλω­τσιές τον 33χρονο: “με πρό­θε­ση επέ­φε­ραν στο θύμα σωμα­τι­κές κακώ­σεις που μπο­ρού­σαν να του προ­κα­λέ­σουν (όπως και πράγ­μα­τι συνέ­βη) κίν­δυ­νο για τη ζωή του, ήτοι επι­κίν­δυ­νες σωμα­τι­κές βλά­βες, το δε επελ­θόν απο­τέ­λε­σμα του θανά­του του οφεί­λε­ται σε συγκλί­νου­σα αμέ­λειά τους (παραυ­τουρ­γία)”.

Ο θάνα­τος του 33χρονου είχε προ­κα­λέ­σει αγα­νά­κτη­ση σε μεγά­λο αριθ­μό πολι­τών με τα τελευ­ταία λεπτά της ζωής του να έχουν κατα­γρα­φεί και μετα­δο­θεί στα ΜΜΕ. Το θύμα στα επί­μα­χα βίντεο, που προ­βλή­θη­καν στο δικα­στή­ριο, δέχε­ται σφο­δρά χτυ­πή­μα­τα από τους δύο πρώ­τους κατη­γο­ρού­με­νους στο κεφά­λι ενώ τελι­κά κατέ­λη­ξε ενώ οι αστυ­νο­μι­κοί προ­σπα­θού­σαν να του περά­σουν χειροπέδες.

Σύμ­φω­να με όσα ισχυ­ρί­ζε­ται ο κοσμη­μα­το­πώ­λης όσα έγι­ναν, είχαν ως αφε­τη­ρία τον φόβο του ίδιου ότι το θύμα μπή­κε στο κατά­στη­μα του, κατά τον κατη­γο­ρού­με­νο, με σκο­πό να τον ληστέ­ψει. Ισχυ­ρί­ζε­ται επί­σης ότι εμπό­δι­σε τον Κωστό­που­λο, όταν το θύμα εγκλω­βί­στη­κε, να εξέλ­θει από το κοσμη­μα­το­πω­λείο με σκο­πό να τον εμπο­δί­σει να δια­φύ­γει μέχρι να φθά­σει η αστυ­νο­μία και χωρίς πρό­θε­ση να του προ­ξε­νή­σει βλάβη.

Σύμ­φω­να με την δικο­γρα­φία ο 33χρονος “εισήλ­θε για άγνω­στη αιτία” στο κοσμη­μα­το­πω­λείο του πρώ­του κατη­γο­ρού­με­νου επί της οδού Γλάδ­στω­νος του οποί­ου η πόρ­τα ήταν ανα­σφά­λι­στη από τον ιδιο­κτή­τη λόγω της ολι­γό­λε­πτης απου­σί­ας του. Ο Κωστό­που­λος, σύμ­φω­να με τη δικο­γρα­φία, ήταν σε υπερ­διέ­γερ­ση και όταν αντι­λή­φθη­κε πως δεν μπο­ρεί να εξέλ­θει, άρχι­σε να χτυ­πά με πυρο­σβε­στή­ρα αρχι­κά την γυά­λι­νη θύρα και στην συνέ­χεια το κατώ­τε­ρο επί­πε­δο της βιτρί­νας που θρυμ­μα­τί­στη­κε. Όταν το θύμα επι­χεί­ρη­σε να συρ­θεί για να βγει από εκεί δέχθη­κε αλλε­πάλ­λη­λα σφο­δρά χτυ­πή­μα­τα στο κεφά­λι και το σώμα από τον κοσμη­μα­το­πώ­λη και τον μεσί­τη. Στη συνέ­χεια οι αστυ­νο­μι­κοί, σύμ­φω­να με το κατη­γο­ρη­τή­ριο, ενώ ήδη ήταν αιμό­φυρ­τος και σε “αδυ­να­μία συγκέ­ντρω­σης των δυνά­με­ων του και εμφά­νι­ζε δυσχέ­ρειες στην ανα­πνοή. έδρα­σαν με υπερ­βάλ­λο­ντα ζήλο” και με άσκη­ση έντο­νης βίας τον ακι­νη­το­ποί­η­σαν “μη προ­βλέ­πο­ντας το επελ­θέν αποτέλεσμα”.

Η κατη­γο­ρία που καλεί­ται να αντι­κρού­σει ο 78χρονος είναι πως και αυτός και ο μεσί­της θα μπο­ρού­σαν να προ­βλέ­ψουν το θανα­τη­φό­ρο απο­τέ­λε­σμα των χτυ­πη­μά­των εν τού­τοις “από έλλει­ψη της προ­σή­κου­σας προ­σο­χής …έδρα­σαν απε­ρί­σκε­πτα μη προ­βλέ­πο­ντας το επελ­θόν αποτέλεσμα”.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο