Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για το Μάτι-Πραγματογνώμονας: Όλα έγιναν κατόπιν εορτής-Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν κανένας εκεί

“Όλα έγι­ναν κατό­πιν εορ­τής. Όλα έγι­ναν μετά τις επτά που γινό­ταν ήδη περι­συλ­λο­γή νεκρών .Την κρί­σι­μη ώρα δεν ήταν εκεί κανέ­νας” είπε ο δικα­στι­κός πραγ­μα­το­γνώ­μο­νας στην δίκη για την τρα­γω­δία στο Μάτι που και σήμε­ρα απά­ντη­σε σε ερω­τή­σεις της υπε­ρά­σπι­σης του πρώ­ην αρχη­γού της Πυρο­σβε­στι­κής Σωτή­ρη Τερζούδη.

Ο επι­πυ­ρα­γός Δημή­τρης Λιό­τσιος που βρί­σκε­ται στο βήμα του μάρ­τυ­ρα ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Πλημ­με­λειο­δι­κεί­ου για 12η δικά­σι­μο, επα­νέ­λα­βε πως τις κρί­σι­μες στιγ­μές δεν βρέ­θη­κε κανέ­νας αρμό­διος να βοη­θή­σει τους πολί­τες που έτρε­χαν πανι­κό­βλη­τοι να σωθούν από την φωτιά. Κάτι, άλλω­στε, που προ­έ­κυ­ψε και από τις κατα­θέ­σεις όσων στά­θη­καν απέ­να­ντι από τους δικα­στές και περιέ­γρα­ψαν σκη­νές απο­κά­λυ­ψης που έζη­σαν το από­γευ­μα της 23ης Ιου­λί­ου 2018.

Παρό­ντος και σήμε­ρα στο εδώ­λιο του κ. Τερ­ζού­δη, που θεω­ρεί­ται ένας εκ των βασι­κών κατη­γο­ρού­με­νων για τα ολέ­θρια απο­τε­λέ­σμα­τα της πυρ­κα­γιάς , η συνή­γο­ρος του, έθε­σε στο επι­πυ­ρα­γό ερω­τή­μα­τα σχε­τι­κά με την έναρ­ξη της φωτιάς και την έντα­ση της στο Ντα­ού Πεντέ­λης, ώστε να κατα­δει­χθεί αν θα μπο­ρού­σε να τεθεί υπό έλεγ­χο από ενα­έ­ρια και επί­γεια μέσα.

Ο κ. Λιό­τσιος επι­δει­κνύ­ο­ντας στο δικα­στή­ριο βίντεο που έχει τρα­βη­χτεί από αυτό­πτη μάρ­τυ­ρα και κατα­γρά­φει κόσμο να παρα­κο­λου­θεί την φωτιά στις 17.40 με 17.45 τόνι­σε στους δικα­στές: “Βλέ­πε­τε στο βίντεο τον κόσμο να παρα­κο­λου­θεί τη φωτιά. Είναι ξεκά­θα­ρο πως δεν πρό­κει­ται για μία φωτιά που δεν μπο­ρεί να ελεγχθεί”.

Συνή­γο­ρος: Σχε­τι­κά με την απο­μά­κρυν­ση πολι­τών στην Κινέ­τα, έχε­τε πει ότι την εντο­λή έδω­σε το ΕΣΚΕ. Ο δήμαρ­χος Μεγα­ραί­ων όμως λέει ότι μόνος του πήρε την πρω­το­βου­λία για απο­μά­κρυν­ση διό­τι ήταν τόσο γρή­γο­ρη η εξέ­λι­ξη της φωτιάς.

Μάρ­τυ­ρας: Το αμφι­σβη­τώ. Υπάρ­χουν έγγρα­φα (για την επι­χεί­ρη­ση που έγινε)

Ο κ. Λιό­τσιος επι­ση­μαί­νο­ντας για πολ­λο­στή φορά την μέγι­στης σημα­σί­ας επι­χεί­ρη­ση για την απο­μά­κρυν­ση πολι­τών από το Μάτι για την οποία ποτέ δεν ελή­φθη από­φα­ση, ανα­φέρ­θη­κε κατά την εξέ­τα­ση του και στην ανυ­παρ­ξία των αρμό­διων τις κρί­σι­μες στιγμές :

“Όλα έγι­ναν κατό­πιν εορ­τής. Όλα έγι­ναν μετά τις επτά που γινό­ταν ήδη περι­συλ­λο­γή νεκρών .Την κρί­σι­μη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς. Όφει­λε να πάει ένας ανώ­τε­ρος να συντο­νί­σει τα πάντα”

Συνή­γο­ρος: Η παρου­σία του αρχη­γού στο ΕΣΚΕ δεν κατα­λύ­ει την ευθύ­νη των υπαρχηγών.

Μάρ­τυ­ρας : Όχι βέβαια! Ο αρχη­γός δεν είναι μόνο για μια φωτιά. Δεν μπο­ρεί να πηγαί­νει από φωτιά σε φωτιά. Γι αυτό κάθε­ται στο ΕΣΚΕ. Για να συντο­νί­ζει με βάση την πληροφόρηση.

Η συνή­γο­ρος προ­κά­λε­σε τον εκνευ­ρι­σμό του επι­πυ­ρα­γού όταν άρχι­σε να τον ρωτά σχε­τι­κά με την από­φα­ση του να εργά­ζε­ται και στον ιδιω­τι­κό τομέα το 2019. Ο επι­πυ­ρα­γός χαρα­κτή­ρι­σε “πυρο­τε­χνή­μα­τα” αυτά που ρωτού­σε η συνή­γο­ρος, ενώ η πρό­ε­δρος θέλη­σε να θέσει όριο: “για­τί τα ρωτά­με αυτά;” διε­ρω­τή­θη­κε με δυνα­τή φωνή.

Η εξέ­τα­ση του επι­πυ­ρα­γού θα συνε­χι­στεί την Δευ­τέ­ρα με τις ερω­τή­σεις που θα ξεκι­νή­σει να του υπο­βά­λει ο συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης του τότε υπαρ­χη­γού της Πυρο­σβα­στι­κής Βασί­λη Ματθαιόπουλου.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο