Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη δολοφόνων Άλκη: Οργανωμένη και με δόλο η δολοφονία του, σύμφωνα με την εισαγγελέα

«Η επί­θε­ση των 40 δευ­τε­ρο­λέ­πτων ήταν οργα­νω­μέ­νη και σχε­δια­σμέ­νη μέχρι την τελευ­ταία λεπτο­μέ­ρεια, με κοι­νό ανθρω­πο­κτό­νο δόλο σε βάρος όλων των θυμά­των», είπε η εισαγ­γε­λέ­ας της Έδρας του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης Κυρια­κή Κλιά­μπα, κατά την έναρ­ξη της αγό­ρευ­σής της στην πολύ­κρο­τη δίκη για τη δολο­φο­νία, με οπα­δι­κά κίνη­τρα, του 19χρονου Άλκη Καμπα­νού και τον τραυ­μα­τι­σμό των δύο φίλων του.

Χαρα­κτή­ρι­σε την υπό­θε­ση δύσκο­λη και ψυχο­φθό­ρα, τονί­ζο­ντας ότι προ­κα­λεί πόνο και θλί­ψη, ενώ ανα­φε­ρό­με­νη στην οικο­γέ­νεια του Άλκη στά­θη­κε στον πόνο που βιώ­νει λόγω της απώ­λειας του 19χρονου και του «μαρ­τυ­ρι­κού θανά­του» του. Για τις οικο­γέ­νειες των κατη­γο­ρου­μέ­νων σημεί­ω­σε ότι ενδε­χο­μέ­νως να περ­πα­τούν με σκυ­φτό το κεφά­λι, επει­δή βαρύ­νο­νται τα παι­διά τους με τέτοια εγκλή­μα­τα, αλλά και ίσως επει­δή τα είχαν χάσει προ πολ­λού, λόγω λάθος επι­λο­γών, παθών και μίσους.

Ανα­τρέ­χο­ντας στις κατα­θέ­σεις των μαρ­τύ­ρων κατη­γο­ρί­ας, η εισαγ­γε­λέ­ας κ. Κλιά­μπα σχο­λί­α­σε τα λόγια του πατέ­ρα του Άλκη, Αρι­στεί­δη Καμπα­νού, ο οποί­ος ανα­φε­ρό­με­νος στο άγριο οπα­δι­κό επει­σό­διο που στοί­χι­σε τη ζωή του παι­διού του είχε μιλή­σει για «ανορ­θό­δο­ξο πόλε­μο». «Με δύο λέξεις έδω­σε την πραγ­μα­τι­κή διά­στα­ση, περιέ­γρα­ψε αυτό που ζήσα­με», είπε η εισαγ­γε­λι­κή λει­τουρ­γός. Επρό­κει­το για «οργα­νω­μέ­νο έγκλη­μα», με τους δρά­στες να ενερ­γούν ως «καλοί και πει­θαρ­χη­μέ­νοι στρα­τιώ­τες, ορμώ­με­νοι από πάθη, φανα­τι­σμό και μίσος». «Εάν υπήρ­χε ίχνος ανθρω­πιάς θα είχαν επι­δεί­ξει έλε­ος ή μετά­νοια. Συνέ­χι­σαν όμως μέχρι το τελευ­ταίο κλά­σμα του δευ­τε­ρο­λέ­πτου, με λυσ­σα­λέο μίσος και σκο­πό την αφαί­ρε­ση ζωής. Αρκεί να πάρουν εκδί­κη­ση για την ικα­νο­ποί­η­ση του “εγώ” τους», ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Σχο­λιά­ζο­ντας τον οπλι­σμό που έφε­ραν μαζί τους οι 12 κατη­γο­ρού­με­νοι (δρε­πά­νι, μαχαί­ρι τύπου “κάρα­μπιτ”, λοστούς κ.ά.) η εισαγ­γε­λέ­ας είπε ότι ήταν «αμαρ­τω­μέ­νοι σαν αστα­κοί» και μίλη­σε για οπα­δούς που ήταν επί μέρες εξα­φα­νι­σμέ­νοι μετά την τέλε­ση του εγκλή­μα­τος, υπη­ρε­τώ­ντας ένα «σχέ­διο εξό­ντω­σης» με «άκρα­το μίσος».

Για την παρέα του Άλκη, η εισαγ­γε­λέ­ας (προ­α­χθεί­σα πρό­σφα­τα σε αντιει­σαγ­γε­λέα Εφε­τών) είπε ότι ήταν σαν «πρό­βα­τα στη σφα­γή». Ο μονα­δι­κός εξο­πλι­σμός τους ήταν ένα ανα­ψυ­κτι­κό που μοι­ρά­στη­κε για μία τελευ­ταία φορά ο Άλκης με τον κολ­λη­τό του φίλο, ανέφερε.

Η αγό­ρευ­ση βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη και ανα­μέ­νε­ται να είναι μαρα­θώ­νια. Η εισαγ­γε­λέ­ας γνω­στο­ποί­η­σε στην αρχή ότι πιθα­νό­τα­τα θα συνε­χί­σει και την επό­με­νη δικά­σι­μο. Κάλε­σε δε τους παρά­γο­ντες της δίκης αλλά και το ακρο­α­τή­ριο να μην τη δια­κό­ψουν ώστε να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία «αναί­μα­κτα», με δεδο­μέ­νο, όπως ανέ­φε­ρε, ότι θα ακου­στούν πολ­λά και τα περισ­σό­τε­ρα δεν θα αρέσουν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο