Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη δολοφόνων Ελένης Τοπαλούδη: Ξεκινούν σήμερα οι καταθέσεις — Οι γονείς της Ελένης πρώτοι μάρτυρες

Με τις μαρ­τυ­ρι­κές κατα­θέ­σεις ανα­μέ­νε­ται να προ­χω­ρή­σει σήμε­ρα, εκτός απρο­ό­πτου, η δίκη ενώ­πιον του Μικτού Ορκω­τού Εφε­τεί­ου των δύο κατη­γο­ρου­μέ­νων για τον βια­σμό και την άγρια δολο­φο­νία της φοι­τή­τριας Ελέ­νης Τοπα­λού­δη το Νοέμ­βριο του 2018 στην Ρόδο.

Η δίκη σε δεύ­τε­ρο βαθ­μό για τον απο­τρό­παιο, μαρ­τυ­ρι­κό θάνα­το της φοι­τή­τριας ξεκί­νη­σε στις 14 Φεβρουα­ρί­ου και μετά την κλή­ρω­ση των ενόρ­κων, δια­κό­πη­κε για σήμε­ρα καθώς ο νεα­ρό­τε­ρος σε ηλι­κία εκ των δύο κατη­γο­ρου­μέ­νων είχε ορί­σει νέο δικη­γό­ρο για την εκπρο­σώ­πη­σή του ο οποί­ος ζήτη­σε χρό­νο για να μελε­τή­σει την δικογραφία.

Η δίκη ανα­μέ­νε­ται να εισέλ­θει σήμε­ρα στην ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία και το δικα­στή­ριο θα ανοί­ξει τον κατά­λο­γο των μαρ­τύ­ρων με πρώ­τους τους γονείς της Ελέ­νης, Ιωάν­νη Τοπα­λού­δη και Κού­λα Αρμου­τί­δου. Οι άνθρω­ποι που ειδο­ποι­ή­θη­καν ότι το από­γευ­μα της 28ης Νοεμ­βρί­ου 2018 η κόρη τους βρέ­θη­κε φρι­κτά χτυ­πη­μέ­νη σε μία παρα­λία του νησιού που σπού­δα­ζε, θα ανέ­βουν στο βήμα του μάρ­τυ­ρα για να υπε­ρα­σπι­στούν την μνή­μη του παι­διού τους αλλά και για να ζητή­σουν να μην τύχουν καμί­ας επιεί­κειας οι άνθρω­ποι που δικά­ζο­νται για τον απο­τρό­παιο θάνα­το της Ελέ­νης τους.

Στην προη­γού­με­νη, πρώ­τη, συνε­δρί­α­ση ήταν παρών μόνο ο 24χρονος κατη­γο­ρού­με­νος, ελλη­νι­κής κατα­γω­γής, καθώς ο 22χρονος συγκα­τη­γο­ρού­με­νος του, αλβα­νι­κής κατα­γω­γής, δήλω­σε πως δεν επι­θυ­μεί να μετα­χθεί στο δικαστήριο.

Οι δύο κατη­γο­ρού­με­νοι έχουν κατα­δι­κα­στεί σε πρώ­το βαθ­μό σε ισό­βια και επι­πλέ­ον ποι­νή 15ετούς κάθειρ­ξης. Σύμ­φω­να με την δικο­γρα­φία, οι σχε­δόν συνο­μή­λι­κοι της Ελέ­νης, την βία­σαν με την απει­λή μαχαι­ριού και χτυ­πώ­ντας την, άγρια στο κεφά­λι με μπου­νιές και με ένα ηλε­κτρι­κό σίδε­ρο και εν συνε­χεία την πέτα­ξαν χτυ­πη­μέ­νη σε βρα­χώ­δη παρα­λία στην περιο­χή Λίν­δος της Ρόδου ενώ ήταν ζωντα­νή και τους παρα­κα­λού­σε λίγο πριν να την πάνε σε Νοσοκομείο.

Το πρω­το­βάθ­μιο δικα­στή­ριο δεν είχε ανα­γνω­ρί­σει κανέ­να ελα­φρυ­ντι­κό στους δύο δρά­στες της υπό­θε­σης που προ­κά­λε­σε φρί­κη σε μεγά­λο μέρος της κοι­νω­νί­ας για την αγριό­τη­τα που έδει­ξαν δύο τόσο νέοι άντρες.

Το ίδιο ζητούν και από το Εφε­τείο οι γονείς της Ελέ­νης Τοπα­λού­δη: Να μην ανα­γνω­ρι­στεί κανέ­να ελα­φρυ­ντι­κό, να μην αλλά­ξει η ποι­νή που επι­βλή­θη­κε για τον βάναυ­σο χαμό της κόρης τους.

Οι δικα­στές μετά την εξέ­τα­ση των περί­που δέκα μαρ­τύ­ρων και την αξιο­λό­γη­ση των θέσε­ων των κατη­γο­ρου­μέ­νων και όλου του υλι­κού της δικο­γρα­φί­ας, θα απο­φαν­θούν τελι­κά αν οι δύο νεα­ροί θα επι­στρέ­ψουν στην φυλα­κή με την ίδια ή μειω­μέ­νη ποινή.

Η θέση των κατη­γο­ρου­μέ­νων, τόσο κατά την προ­δι­κα­σία όσο και στο πρω­το­βάθ­μιο δικα­στή­ριο είναι πως έκα­ναν σεξ έχο­ντας την συναί­νε­ση της Ελέ­νης Τοπα­λού­δη και πως η κατά­στα­ση παρε­κτρά­πη­κε όταν η φοι­τή­τρια εκθεί­α­σε τις ερω­τι­κές επι­δό­σεις του ενός με απο­τέ­λε­σμα την ακα­ριαία έκρη­ξη του άλλου.

Την εκδο­χή αυτή αρνή­θη­καν και οι δικα­στές του Συμ­βου­λί­ου Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου που τους παρέ­πεμ­ψαν όσο και τα επτά μέλη του Πρω­το­βάθ­μιου Κακουρ­γιο­δι­κεί­ου που έκρι­νε πως συμ­με­τεί­χαν εξί­σου και οι δύο στον βια­σμό και την δολο­φο­νία της 21χρονης αλλά και σε όλες τις μετέ­πει­τα ενέρ­γειες που έκα­ναν για να καλύ­ψουν τα ίχνη τους. “Ήταν σε από­λυ­τη σύμπρα­ξη και σύμπνοια μετα­ξύ τους και δη τόσο κατά τον βια­σμό όσο και κατά τη θανά­τω­ση του θύμα­τος” ανα­φέ­ρε­ται χαρα­κτη­ρι­στι­κά στο βού­λευ­μα του δικα­στι­κού Συμβουλίου.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο