Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Δ. Λιγνάδη: Ένταση και γνωστή φρασεολογία Κούγια

Σε κλί­μα έντα­σης συνε­χί­ζε­ται ενώ­πιον του ΜΟΔ η δίκη του Δημή­τρη Λιγνά­δη, όπου κατά τον σχο­λια­σμό της κατά­θε­σης του πρώ­του μάρ­τυ­ρα, υπε­ρά­σπι­ση και πολι­τι­κή αγω­γή έχουν συνε­χείς λεκτι­κές αντιπαραθέσεις.

Ο συνή­γο­ρος του καλ­λι­τέ­χνη, Αλέ­ξης Κού­γιας, με τον εκ των συνη­γό­ρων των θυμά­των, Γιάν­νη Βλά­χο, ξιφούλ­κη­σαν πολ­λές φορές, ακό­μη και σε προ­σω­πι­κό επί­πε­δο, με το δικα­στή­ριο είτε με συστά­σεις είτε με ολι­γό­λε­πτη δια­κο­πή της δια­δι­κα­σί­ας να προ­σπα­θεί να κατευ­νά­σει τα πνεύματα.

Η κατά­στα­ση οξύν­θη­κε ιδιαί­τε­ρα όταν ο κ. Κού­γιας δήλω­σε ότι γνώ­ρι­ζε τη διεύ­θυν­ση κατοι­κί­ας του πρώ­του μάρ­τυ­ρα, με τον κ. Βλά­χο να αντι­δρά άμε­σα λέγο­ντάς του ότι έχει βάλει «μπρά­βους και ρου­φιά­νους να παρα­κο­λου­θεί­τε τους μάρτυρες;».

Αλ. Κού­γιας: Κατα­γράψ­τε το στα πρα­κτι­κά αυτό.

Πρό­ε­δρος: Παρα­κα­λώ σταματήστε.

Ιω. Βλά­χος: Μην παρα­ποιεί­τε την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, δεν είναι τηλε­ό­ρα­ση εδώ.

Αλ. Κού­γιας: Κάτσε με τον Τρια­ντα­φυλ­λό­που­λο εσύ…

Ιω. Βλά­χος: Πηδά τη μάντρα και εσύ.

Σε αυτό το σημείο, το δικα­στή­ριο, με εντο­λή της προ­έ­δρου, απο­χώ­ρη­σε για ολι­γό­λε­πτη δια­κο­πή ώστε να εκτο­νω­θεί η ένταση.

Κατά τον σχο­λια­σμό της κατά­θε­σης του πρώ­του μάρ­τυ­ρα, ο συνή­γο­ρος του κατη­γο­ρού­με­νου τον χαρα­κτή­ρι­σε «διε­θνή απα­τε­ώ­να» ανα­φε­ρό­με­νος σε κενά και αντι­φά­σεις της κατά­θε­σης. Επί­σης, σημεί­ω­σε ότι ο εντο­λέ­ας του έχει μηνύ­σει τον μάρ­τυ­ρα ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι ο καταγ­γέ­λων βια­σμό του από τον ηθο­ποιό, ψεύ­δε­ται. Σύμ­φω­να με τον κ. Κού­για η μήνυ­ση του Δημή­τρη Λιγνά­δη έγι­νε για να «λογο­δο­τή­σει αυτός ο επι­κίν­δυ­νος μάρ­τυ­ρας για την ψευ­δή κατα­σκευή του, που όπως θα απο­δει­χθεί απο­τε­λεί μέρος μιας σκευω­ρί­ας όπου συνερ­γά­στη­καν δικη­γό­ροι, το Σωμα­τείο Ελλή­νων Ηθο­ποιών και αδί­στα­κτοι μάρτυρες».

Ακό­μη, ανα­φε­ρό­με­νος σε «δικτα­το­ρία της ιδιαι­τε­ρό­τη­τας», αμφι­σβή­τη­σε τον μάρ­τυ­ρα λέγο­ντας πως «διά­γει πολυ­τε­λή βίο ενώ είναι ανε­πάγ­γελ­τος και αυτό προ­κα­λεί ερωτηματικά».

Από την πλευ­ρά των θυμά­των, ο συνή­γο­ρος του μάρ­τυ­ρα, Γιάν­νης Βλά­χος, λίγο νωρί­τε­ρα κατέ­θε­σε αίτη­μα για την επι­σκό­πη­ση υλι­κού που έχει κατα­σχε­θεί από ακί­νη­το του αδελ­φού του Δημή­τρη Λιγνά­δη, μαζί με άλλα αντι­κεί­με­να, ώστε, όπως είπε, «οι ένορ­κοι να δουν τα ανή­λι­κα αγκα­λιά με τον κατη­γο­ρού­με­νο σε πορ­νο­γρα­φι­κές στάσεις».

Ο κ. Βλά­χος επε­σή­μα­νε ότι πρό­κει­ται για ηλε­κτρο­νι­κά αρχεία, φωτο­γρα­φί­ες και αρχεία ανταλ­λα­γής μηνυ­μά­των, καθώς και ένα παλιό τηλέφωνο.

Ο εισαγ­γε­λέ­ας επι­φυ­λά­χθη­κε να απα­ντή­σει στο αίτημα.

Τέλος, ο κ. Βλά­χος προ­σκό­μι­σε σύμ­βα­ση εργα­σί­ας του εντο­λέα του ως σωφρο­νι­στι­κού υπαλ­λή­λου στη Σου­η­δία που έλη­ξε στις 28/2, καθώς και άλλα έγρα­φα τα οποία φαί­νε­ται να επι­βε­βαί­ω­ναν τα όσα υπο­στή­ρι­ξε ο μάρ­τυ­ρας κατά την προη­γού­με­νη συνεδρίαση.

Η δια­δι­κα­σία συνεχίζεται.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο