Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Πισπιρίγκου: «Εξέτασα τη Τζωρτζίνα και δεν βρήκα κάτι», κατέθεσε παιδίατρος που εξέτασε το παιδί

Την κλι­νι­κή εικό­να της Τζωρ­τζί­νας λίγες ώρες πριν υπο­στεί την ανα­κο­πή που την άφη­σε τετρα­πλη­γι­κή περιέ­γρα­ψε, στη δίκη της Ρού­λας Πισπι­ρί­γκου στο Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο, η παι­δί­α­τρος Λαμπρι­νή Βίτσα, η οποία εργα­ζό­ταν στο Καρα­μαν­δά­νειο τον Απρί­λιο του 2021 όταν το παι­δί εισή­χθη για νοσηλεία.

Η μάρ­τυ­ρας εξέ­τα­σε το κορι­τσά­κι δύο φορές και ήταν παρού­σα χωρίς συμ­με­το­χή στις προ­σπά­θειες των για­τρών για επα­να­φο­ρά μετά την ανα­κο­πή, που χρε­ώ­νε­ται στην Πισπι­ρί­γκου ως από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας της κόρης της.

Όπως κατέ­θε­σε η παι­δί­α­τρος, είδε τη Τζωρ­τζί­να μία ημέ­ρα μετά την εισα­γω­γή της και αφού το παι­δί έκα­νε εμε­τό: «Η πρώ­τη επα­φή ήταν στις 9 Απρι­λί­ου 2021, την εξέ­τα­σα στις 12:30, την ώρα που με ενη­μέ­ρω­σαν ότι έκα­νε εμε­τό και συνέ­στη­σα να μπει ορός. Την είδα και την Κυρια­κή το πρωί. Είχε προη­γη­θεί το βρά­δυ του Σαβ­βά­του ένα επει­σό­διο υπο­ξί­ας. Την είδα ξαπλω­μέ­νη, παρα­κο­λου­θού­σε στο λαπ τοπ ένα παι­δι­κό. Την εξέ­τα­σα, δεν βρή­κα κάτι, δεν άκου­σα ακρο­α­στι­κά», ανέ­φε­ρε η κ. Βίτσα για την κατά­στα­ση του παι­διού, το οποίο λίγες ώρες αργό­τε­ρα υπέ­στη ανακοπή.

Η κ. Βίτσα είπε πως ενη­μέ­ρω­σε τον πατέ­ρα, ο οποί­ος ήταν στο νοσο­κο­μείο πριν υπο­στεί την ανα­κο­πή η Τζωρ­τζί­να, πως το παι­δί ήταν στα­θε­ρό. Επί­σης, είπε πως είδε ανή­συ­χο τον Μάνο Δασκα­λά­κη ο οποί­ος όταν εκεί­νη του είπε πως υπάρ­χει κάτι ανη­συ­χη­τι­κό τής είχε απα­ντή­σει ότι «έτσι γίνε­ται με εμάς ποτέ “δεν υπάρ­χει κάτι” και όλο κάτι γίνε­τα»” και πως η ίδια προ­σπά­θη­σε να τον καθη­συ­χά­σει γνω­ρί­ζο­ντας πως έχει χάσει ένα παιδί.

Την επό­με­νη φορά που είδε την Τζωρ­τζί­να «το παι­δί ήταν δια­σω­λη­νω­μέ­νο», όπως είπε η κ. Βίτσα ανα­φε­ρό­με­νη στον χρό­νο μετά την ανα­κο­πή. Μάλι­στα, ανέ­φε­ρε πως είδε «ψύχραι­μη τη μητέ­ρα όταν βγή­κε το παι­δί με το φορείο μετά την ανάνηψη».

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση του συνη­γό­ρου της Ρού­λας Πισπι­ρί­γκου, Αλέ­ξη Κού­για, η μάρ­τυ­ρας επι­βε­βαί­ω­σε την επι­κοι­νω­νία, στην οποία ανα­φέ­ρο­νται συνά­δελ­φοί της από το Καρα­μαν­δά­νειο, με την παι­δο­καρ­διο­λό­γο Αγγε­λι­κή Καρα­τζά. Την εν λόγω επι­κοι­νω­νία, σύμ­φω­να με την υπε­ρά­σπι­ση, φέρε­ται να μην επι­βε­βαιώ­νει η ίδια η παι­δο­καρ­διο­λό­γος, η οποία θα κλη­θεί σε κατάθεση.

Η κ. Βίτσα κατέ­θε­σε πως όταν έγι­νε εισα­γω­γή της Τζωρ­τζί­νας, συνά­δελ­φός της παι­δί­α­τρος επι­κοι­νώ­νη­σε με την κ. Καρα­τζά πριν το παι­δί υπο­στεί ανα­κο­πή. Σύμ­φω­να με την κ. Βίτσα, η παι­δο­καρ­διο­λό­γος μετέ­φε­ρε στον συνά­δελ­φό της ότι είχε δει το κορι­τσά­κι 10 ημέ­ρες πριν, πως δεν είχε δια­πι­στώ­σει κάποιο πρό­βλη­μα και ότι πρό­τει­νε σε δεύ­τε­ρο χρό­νο την τοπο­θέ­τη­ση Holter για την κατα­γρα­φή του καρ­δια­κού ρυθμού.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση της υπε­ρά­σπι­σης, η μάρ­τυ­ρας είπε πως η ανα­κο­πή της Τζωρ­τζί­νας «μας είχε συγκλο­νί­σει» και ότι το περι­στα­τι­κό συζη­τή­θη­κε στις ενη­με­ρώ­σεις των για­τρών χωρίς να γίνει ιατρι­κό συμ­βού­λιο με αυτό το αντικείμενο.

Η δίκη συνεχίζεται.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο