Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Π. Φιλιππίδη: Κεκλεισμένων των θυρών θα καταθέσουν οι δύο από τις τρεις ηθοποιούς — θύματα

Κεκλει­σμέ­νων των θυρών θα κατα­θέ­σουν οι δύο από τις τρεις ηθο­ποιούς που έχουν καταγ­γεί­λει τον Πέτρο Φιλιπ­πί­δη για βαριά σεξουα­λι­κή βία σε βάρος τους.

Το Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο απο­δέ­χθη­κε με από­φα­σή του το αίτη­μα που υπέ­βα­λαν οι δύο παθου­σες προς προ­στα­σία του ιδιω­τι­κού τους βίου ώστε να κατα­θέ­σουν στο ακρο­α­τή­ριο χωρίς κοι­νό και δημο­σιο­γρά­φους. Η από­φα­ση των δικα­στών ήταν ομό­φω­νη, καθώς, μετα­ξύ άλλων, θεώ­ρη­σαν ότι η συγκε­κρι­μέ­νη συν­θή­κη θα διευ­κο­λύ­νει τις καταγ­γέλ­λου­σες να μπο­ρέ­σουν να ανα­φερ­θούν με λεπτο­μέ­ρειες στα περι­στα­τι­κά που καταγ­γέλ­λουν και να απα­ντή­σουν σε ό,τι ερωτηθούν.

Η από­φα­ση των δικα­στών δεν ήταν σύμ­φω­νη με την πρό­τα­ση της εισαγ­γε­λέ­ως Έδρας η οποία ζήτη­σε να μην ικα­νο­ποι­η­θεί το αίτη­μα των δύο συνα­δέλ­φων του κατη­γο­ρού­με­νου με βασι­κό σκε­πτι­κό ότι οι καταγ­γε­λί­ες τους έχουν δημο­σιευ­θεί ήδη. Ως εκ τού­του, όπως τόνι­σε η εισαγ­γε­λέ­ας, δεν θα υπάρ­ξει περαι­τέ­ρω θυμα­το­ποί­η­σή τους με την κατά­θε­σή τους στο ακρο­α­τή­ριο με δημοσιότητα.

Ανά­λο­γη τοπο­θέ­τη­ση είχε κάνει και η υπε­ρά­σπι­ση του ηθο­ποιού, ζητώ­ντας να μη στε­ρη­θεί τη δημο­σιό­τη­τα η διαδικασία.

Ένταση στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη — Διακόπηκε για λίγο η δίκη

Οι υψη­λοί τόνοι μετα­ξύ υπε­ρά­σπι­σης και πολι­τι­κής αγω­γής που ακο­λού­θη­σαν το αίτη­μα δύο εκ των τριών θυμά­των για κεκλει­σμέ­νων των θυρών κατά τις κατα­θέ­σεις τους, οδή­γη­σε σε δια­κο­πή τη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη.

Η τοπο­θέ­τη­ση της εκ των δικη­γό­ρων του Πέτρου Φιλιπ­πί­δη Κικής Μπα­κιρ­τζί­δου που αντι­τά­χθη­κε στο αίτη­μα των δυο γυναι­κών ήταν αυτή που πυρο­δό­τη­σε την ατμό­σφαι­ρα καθώς η συνή­γο­ρος είπε απευ­θυ­νό­με­νη στις καταγ­γέλ­λου­σες: «Εκτεί­θε­στε κύριες μου ποι­κι­λο­τρό­πως και δε μπο­ρεί­τε να έρχε­στε να ρίχνε­τε εκ των υστέ­ρων δάκρυα στο ποι­νι­κό ακροατήριο» .

Με το που ολο­κλή­ρω­σε τη φρά­ση της η συνή­γο­ρος ήρθε η εκνευ­ρι­σμέ­νη αντί­δρα­ση του συνη­γό­ρου των δύο θυμά­των, Αλε­ξάν­δρου Μίν­τζια, ο οποί­ος φώνα­ξε “ντροπή,δεν σέβε­στε τα θύμα­τα”, με το δικα­στή­ριο να απο­χω­ρεί, ώστε να μην συνε­χι­στεί η έντο­νη αντι­πα­ρά­θε­ση. Λίγο μετά η δίκη συνεχίστηκε.

Η πλευ­ρά του ηθο­ποιού αντι­τάσ­σε­ται στην κεκλει­σμέ­νων των θυρών εξέ­τα­ση των δύο γυναι­κών. Ο έτε­ρος συνή­γο­ρος του κατη­γο­ρού­με­νου Μιχά­λης Δημη­τρα­κο­που­λος είχε ανα­φέ­ρει νωρί­τε­ρα ότι «ο κανό­νας σε μια ποι­νι­κή δίκη είναι η δημο­σιό­τη­τα. Όλη η δικο­γρα­φία ήταν καθη­με­ρι­νά στα πρω­ι­νά­δι­κα, στις μεση­με­ρια­νές εκπο­μπές. Τα πάντα είχαν δια­κι­νη­θεί σε φωτοτυπία..Κάποιες έδω­σαν συνε­ντεύ­ξεις και το δημο­σιο­ποί­η­σαν από μόνες τους. Τότε δεν είχαν ψυχι­κό βάρος και άγχος; Υπάρ­χουν δημο­σιεύ­μα­τα που στο σύνο­λο τους κακο­ποιούν τον κατη­γο­ρού­με­νο. Θα ακου­στεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιπ­πι­δη. Οι τρεις καταγ­γέλ­λου­σες είναι όλη η δικο­γρα­φία. Δεν υπάρ­χει αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας. Αν γίνει κεκλει­σμέ­νων των θυρών, θα υπάρ­χει μια άλλη δίκη, κακο­ποι­η­τι­κή της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας».

Το κατηγορητήριο

Σύμ­φω­να με το κατη­γο­ρη­τή­ριο που θα ανα­γνω­στεί στο δικα­στή­ριο, ο προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νος από τον περα­σμέ­νο Ιού­λιο ηθο­ποιός, φέρε­ται να βία­σε μία συνά­δελ­φο του το 2008, πρά­ξη που έγι­νε δύο φορές, καθώς και να απο­πει­ρά­θη­κε να βιά­σει άλλες δύο ηθο­ποιούς, το 2010 και το 2014. Οι δύο πρά­ξεις, όπως ανα­φέ­ρε­ται στη δικο­γρα­φία, τελέ­στη­καν μέσα στο καμα­ρί­νι του, όπου βρέ­θη­καν οι συνά­δελ­φοι του για επαγ­γελ­μα­τι­κούς λόγους, ενώ στην τρί­τη περί­πτω­ση επι­χεί­ρη­σε να βιά­σει την ηθο­ποιό μέσα στο αυτο­κί­νη­το του, επί­σης μετά από επαγ­γελ­μα­τι­κό ραντε­βού που είχε με την άνερ­γη τότε, παθούσα.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος αρνεί­ται τις κατη­γο­ρί­ες, ισχυ­ρι­ζό­με­νος πως οι καταγ­γέλ­λου­σες έχουν στό­χο την προ­σω­πι­κή τους προ­βο­λή δια της συκο­φά­ντη­σης του ίδιου.

Πλην των τριών γυναι­κών, στο δικα­στή­ριο ανα­μέ­νε­ται να κατα­θέ­σουν και άλλοι συνά­δελ­φοι τους μετα­ξύ των οποί­ων και ο πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Ελλή­νων Ηθοποιών.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο