Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόρριψη των ελαφρυντικών ζήτησε η εισαγγελέας

Μερι­κά λεπτά μόνο διήρ­κε­σε η αγό­ρευ­ση της εισαγ­γε­λέ­ως της έδρας για τα ελα­φρυ­ντι­κά αφού η κ. Οικο­νό­μου ζήτη­σε την συλ­λή­βδην απόρ­ρι­ψη των ελα­φρυ­ντι­κών των κατη­γο­ρου­μέ­νων εξαι­ρώ­ντας μόνο τους πρώ­ην βου­λευ­τές Δημή­τρη Κου­κού­τση, Στά­θη Μπού­κου­ρα και Χρυ­σο­βα­λά­ντη Αλε­ξό­που­λο οι οποί­οι έχουν κρι­θεί ένο­χοι για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργάνωση.

Η εισαγ­γε­λέ­ας είπε πώς η υπε­ρά­σπι­ση των τριών συγκε­κρι­μέ­νων βου­λευ­τών αιτή­θη­κε την ελα­φρυ­ντι­κή περί­στα­ση του παλαιό­τε­ρου ποι­νι­κού κώδι­κα (άρθρο 187/παρ.6) που προ­βλέ­πει ευνοϊ­κό­τε­ρη ποι­νή σε μέλη εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης που δεν έχουν άλλη κατη­γο­ρία η οποία να σχε­τί­ζε­ται με τη δρά­ση της οργάνωσης.

Όπως είπε η κ. Οικο­νό­μου «είναι αντι­φα­τι­κό εφό­σον κρί­νο­νται από το δικα­στή­ριό σας ως δρά­στες ανθρω­πο­κτο­νί­ας και από­πει­ρας ανθρω­πο­κτο­νιών και εγκλη­μά­των που πλήτ­τουν το δημο­κρα­τι­κό πολί­τευ­μα να ανα­μέ­νε­τε εγώ να ζητάω ελα­φρυ­ντι­κά. Ειση­γού­μαι την απόρ­ρι­ψη συλ­λή­βδην όλων των ελα­φρυ­ντι­κών για τους υπό­λοι­πους κατηγορούμενους».

Η τοπο­θέ­τη­ση αυτή της κ. Οικο­νό­μου προ­κά­λε­σε έκρη­ξη στα έδρα­να της υπε­ρά­σπι­σης και φωνές από συνη­γό­ρους οι οποί­οι απευ­θυ­νό­με­νοι στο δικα­στή­ριο έλε­γαν ο καθέ­νας το όνο­μα του εντο­λέα του ανα­φέ­ρο­ντας ότι και αυτοί ανή­κουν σε αυτή την περίπτωση.

Ο εκ των συνη­γό­ρων του Νίκου Μιχα­λο­λιά­κου και της Ελέ­νης Ζαρού­λια, Τάκης Μιχα­λό­λιας, φώναξε:

«Κυρία πρό­ε­δρε, κυρία πρό­ε­δρε, τι είναι αυτά που ακού­με; Και η Ζαρού­λια είναι σε αυτή την περί­πτω­ση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.

-Πρό­ε­δρος: Ησυ­χά­στε, ησυ­χά­στε σας παρακαλώ.

-Μιχα­λό­λιας: Όχι κυρία πρό­ε­δρε δε θα ησυ­χά­σου­με. Ησυ­χά­σα­με αρκε­τά όπως φαίνεται.»

Στη λεκτι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση επε­νέ­βη η εισαγ­γε­λέ­ας, η οποία διευ­κρί­νι­σε προς το δικα­στή­ριο ότι το συγκε­κρι­μέ­νο ελα­φρυ­ντι­κό το υπέ­βα­λαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι.

Η πρό­ε­δρος στρά­φη­κε στην υπε­ρά­σπι­ση και είπε: «Επει­δή το ζήτη­σαν, κατα­λα­βαί­νε­τε;» Τότε από την υπε­ρά­σπι­ση άρχι­σαν να φωνά­ζουν: «Ωραία, τότε να το υπο­βά­λου­με κι εμείς». Το δικα­στή­ριο μετά από αυτό διέ­κο­ψε προ­κει­μέ­νου να δια­τυ­πω­θούν ανά­λο­γα αιτήματα.

Αν τελι­κώς το δικα­στή­ριο δεν ανα­γνω­ρί­σει ελα­φρυ­ντι­κά τότε δεν υπάρ­χει περί­πτω­ση να «πέσει» το πλαί­σιο των προ­βλε­πό­με­νων ποι­νών. Αυτή την ώρα στο δικα­στή­ριο δευ­τε­ρο­λο­γούν επί της πρό­τα­σης της εισαγ­γε­λέ­ως για τα ελα­φρυ­ντι­κά οι συνή­γο­ροι της υπεράσπισης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο