Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Αλήθεια κυρία Εισαγγελέα; Τα βίντεο μόνο εμείς τα είδαμε κι ανατριχιάσαμε;»

Με την αγό­ρευ­ση του Μάνου Μαλα­γά­ρη εκ των συνη­γό­ρων της Πολι­τι­κής Αγω­γής των κομ­μου­νι­στών και συν­δι­κα­λι­στών του ΠΑΜΕ, συνε­χί­στη­κε σήμε­ρα, η δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή.

«Αισθά­νο­μαι ευτυ­χής διό­τι αυτήν τη δίκη, με αυτούς τους κατη­γο­ρού­με­νους, την παρα­κο­λού­θη­σα από τα έδρα­να υπε­ρά­σπι­σης των θυμά­των και όχι των ναζι­στών δολο­φό­νων. Χαί­ρο­μαι που στον κλά­δο μας, υπάρ­χουν αρκε­τοί συνή­γο­ροι που μπο­ρούν να συν­δρά­μουν το δικαί­ω­μα που έχει ο κάθε κατη­γο­ρού­με­νος για υπε­ρά­σπι­ση, ακό­μα και αν είναι μέλος ναζι­στι­κής δολο­φο­νι­κής συμ­μο­ρί­ας. Κανείς δεν μένει χωρίς νομι­κό παρα­στά­τη. Σε καμία περί­πτω­ση, βέβαια, δεν θα ήθε­λα να είμαι στα έδρα­να της υπε­ρά­σπι­σης όταν ο μάρ­τυ­ρας Μηλια­ρά­κης, απα­ντώ­ντας σε συνή­γο­ρο υπε­ρά­σπι­σης δήλω­σε ότι “Σε ναζί δικη­γό­ρους δεν απα­ντώ σε πολι­τι­κές ερωτήσεις”».

Ετσι ξεκί­νη­σε την αγό­ρευ­σή του ο Μάνος Μαλα­γά­ρης, και στη συνέ­χεια απο­δό­μη­σε ένα προς ένα  τα επι­χει­ρή­μα­τα της υπε­ρά­σπι­σης, αλλά και σχο­λί­α­σε πολ­λά­κις την εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση που δέχε­ται τους υπε­ρα­σπι­στι­κούς ισχυ­ρι­σμούς, ο συνή­γο­ρος Πολι­τι­κής Αγω­γής των συν­δι­κα­λι­στών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Όπως χαρ­ρα­κτη­ρι­στι­κά είπε «η κυρία εισαγ­γε­λέ­ας υιο­θέ­τη­σε πλή­ρως τις φαι­δρές εξη­γή­σεις της ηγε­σί­ας της Χ.Α.».

«Η Χρυ­σή Αυγή δε συγκρο­τή­θη­κε με τρό­πο ευκαι­ρια­κό αλλά απο­δεί­χτη­κε ότι είχε διαρ­κή δρά­ση. Απο­δεί­χτη­κε ότι έχει εσω­τε­ρι­κή διάρ­θρω­ση και ιεραρ­χι­κή δομή με την έννοια ότι τα κατώ­τε­ρα μέλη της υπέ­τασ­σαν τη βού­λη­σή τους στα ανώ­τε­ρα και όλοι μαζί ασπα­ζό­με­νοι τη ναζι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία, δια­μόρ­φω­σαν μια ενιαία βού­λη­ση που κατευ­θυ­νό­ταν στην επί­τευ­ξη του ίδιου σκο­πού: στην επι­κρά­τη­ση της ιδε­ο­λο­γί­ας τους μέσω κακουρ­γη­μα­τι­κών πρά­ξε­ων κατά των ιδε­ο­λο­γι­κών και πολι­τι­κών τους αντιπάλων.

Η διάρ­θρω­ση και η ιεραρ­χι­κή δομή της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης της ΧΑ όπως αυτή περι­γρά­φε­ται από τους μάρ­τυ­ρες τα έγγρα­φα αλλά και τις απο­λο­γί­ες των κατη­γο­ρου­μέ­νων, απο­δει­κνύ­ει με σαφή­νεια ότι ο Μιχα­λο­λιά­κος και οι βου­λευ­τές της ΧΑ ήταν αυτοί που διηύ­θυ­ναν και κατηύ­θυ­ναν τα μέλη της οργά­νω­σης στη διά­πρα­ξη κακουρ­γη­μα­τι­κών πρά­ξε­ων. Οι δρά­στες των υπό εξέ­τα­ση εγκλη­μά­των ήταν ενταγ­μέ­νοι στην εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση και δεν ήταν άγνω­στα σε αυτούς πρό­σω­πα. Μόνο ως κακό­γου­στο αστείο ακού­γο­νται οι ισχυ­ρι­σμοί των κατη­γο­ρου­μέ­νων ότι δεν γνώ­ρι­ζαν τίπο­τα για το φόνο», υπο­γράμ­μι­σε ο συνή­γο­ρος της Πολι­τι­κής Αγωγής.

Διασυνδέσεις με τμήματα του κρατικού μηχανισμού

Στην αγό­ρευ­σή του ο συνή­γο­ρος επι­βε­βαί­ω­σε μετα­ξύ πολ­λών στοι­χεί­ων και επι­χει­ρη­μά­των τις δια­συν­δέ­σεις της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης με τμή­μα­τα του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού. Τόνι­σε ότι «η ΧΑ, όπως κάθε γνή­σια εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κή και εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, δια­τη­ρεί αγα­στές σχέ­σεις με διά­φο­ρα τμή­μα­τα του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, γεγο­νός που συμπυ­κνώ­νε­ται στην εμβλη­μα­τι­κή δήλω­ση του Ρου­πα­κιά που απηύ­θη­νε στους αστυ­νο­μι­κούς που τον συνέ­λα­βαν: “ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ”».

Ο συνή­γο­ρος σημεί­ω­σε ενδει­κτι­κά στοι­χεία όπου απο­τυ­πώ­θη­κε το αίσθη­μα ασυ­λί­ας των μελών: Η δολο­φο­νία του Π. Φύσ­σα από το Ρου­πα­κιά, παρου­σία των αστυ­νο­μι­κών και με ακά­λυ­πτο το πρό­σω­πο του. Η δολο­φο­νία του Λουκ­μάν, σε κοι­νή θέα, στη μέση του δρό­μου με ακά­λυ­πτα τα πρό­σω­πα των δρα­στών και η συνέ­χι­ση της βόλ­τας τους στο Σύνταγ­μα. Ομοί­ως, η από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας του Κου­σου­ρή απέ­να­ντι ακρι­βώς από το χώρο των δικα­στη­ρί­ων ‑με ότι αυτό μπο­ρεί να συμ­βο­λί­ζε- και η επί χρό­νια φυγο­δι­κία του Περί­αν­δρου. Επί­σης, η από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας του Εμπου­ζίντ από τον Παντα­ζή και τους υπό­λοι­πους δρά­στες η οποία έγι­νε ομοί­ως, με ακά­λυ­πτα τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά των προ­σώ­πων τους.

«Μετά την επι­βο­λή περιο­ρι­στι­κών όρων στον Παντα­ζή για την από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας του Εμπά­ρακ φυσι­κά και δεν φαντά­ζει παρά­λο­γη η εκ νέου δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση του Παντα­ζή και των υπο­λοί­πων ενά­ντια στα μέλη του ΠΑΜΕ, με ακά­λυ­πτο πρό­σω­πο. Επί­σης, δεν προ­ξε­νεί καμία εντύ­πω­ση η απρο­κά­λυ­πτη επί­θε­ση και το ξυλο­φόρ­τω­μα του Δρι­μυ­λή, μέρα μεση­μέ­ρι στο Συνερ­γείο, με ακά­λυ­πτα πρό­σω­πα, παρου­σία αστυ­νο­μι­κών ΔΙΑΣ. Μετά απ’ όλα αυτά, δε χρειά­ζε­ται να δια­θέ­του­με μαντι­κές ικα­νό­τη­τες για να αντι­λη­φθού­με την επί­δρα­ση που έχει η απαλ­λα­κτι­κή πρό­τα­ση της κ. εισαγ­γε­λέα στο Ρου­πα­κιά, στο Πατέ­λη, στον Καζαν­τζό­γλου, τον Παντα­ζή και τους λοι­πούς κατη­γο­ρού­με­νους;», πρό­σθε­σε χαρακτηριστικά

Οι… «αντισυστημικοί» Ναζί

Επι­πρό­σθε­τα, ο συνή­γο­ρος επι­σή­μα­νε: «(…) απο­δεί­χτη­κε ότι η Χ.Α. παρά τις κορώ­νες της περί δήθεν αντι­συ­στη­μι­κής δύνα­μης, δια­τη­ρού­σε άρι­στες σχέ­σεις με στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης, ακό­μη και με τον ίδιο τον γραμ­μα­τέα της, τον κ. Μπαλ­τά­κο, όπως προ­έ­κυ­ψε από το βίντεο που εισε­φέρ­θη στη δια­δι­κα­σία. Εξ’ άλλου, ανα­γνώ­σα­με στο κινη­τό του Κασι­διά­ρη sms από το οποίο προ­κύ­πτει ότι ο Μπαλ­τά­κος συνερ­γά­ζε­ται με τη ΧΑ για την στά­ση που πρέ­πει να κρα­τή­σει η ΧΑ σε ψηφο­φο­ρί­ες εντός της Βουλής».

«Η ΧΑ ως γνή­σια ναζι­στι­κή οργά­νω­ση, όχι απλά δεν είναι αντι­συ­στη­μι­κή αλλά είναι κομ­μά­τι αυτού του συστή­μα­τος. Ήταν εκεί­νη που έδω­σε χεί­ρα βοη­θεί­ας στο σύστη­μα, την περί­ο­δο που είχε περισ­σό­τε­ρη ανά­γκη από ποτέ άλλο­τε: την περί­ο­δο της κρί­σης. Την περί­ο­δο δηλα­δή που ο κόσμος αγα­να­κτεί, αφυ­πνί­ζε­ται και αρχί­ζει να κοι­τά­ει ψηλά για να βρει το “φταί­χτη” για τα προ­βλή­μα­τα του, η ΧΑ είναι εκεί και του δεί­χνει ως βασι­κό υπαί­τιο της κρί­σης το διπλα­νό του. Στην αρχή υπε­δεί­κνυε ως ενό­χους αυτούς που τύχαι­νε να έχουν άλλο χρώ­μα δέρ­μα­τος και στα­δια­κά όλους όσοι τολ­μού­σαν να σηκώ­σουν ψηλά το κεφά­λι. Αυτός ήταν ανέ­κα­θεν ο ρόλος των ναζι­στών. Ούτε αντι­συ­στη­μι­κοί είναι, ούτε ονει­ρεύ­ο­νται κάποιο άλλο σύστη­μα. Είναι το πιο απο­κρου­στι­κό πρό­σω­πο αυτού του συστή­μα­τος: Είναι το μαστί­γιο του συστή­μα­τος όταν στα­μα­τά­ει να πιά­νει το “καρό­το”» ανέφερε.

Και πρό­σθε­σε: «Απο­δεί­χτη­κε ότι οι θέσεις και οι δηλώ­σεις των στε­λε­χών και συν­δι­κα­λι­στών της ΧΑ ταυ­τί­ζο­νται πλή­ρως με αυτές των εργο­δο­τών. Συγκε­κρι­μέ­να, ακού­σα­με τους Πανα­γιώ­τα­ρο, Λαγό, Μίχο και το Χρυ­σαυ­γί­τη συν­δι­κα­λι­στή Κυρι­τσό­που­λο να ζητά­νε να μειω­θεί το μερο­κά­μα­το των εργα­ζό­με­νων στη Ζώνη και να μην γίνο­νται απερ­γί­ες, ταυ­τι­ζό­με­νοι έτσι πλή­ρως με τους εργο­δό­τες της Ζώνης(…) Επι­στέ­γα­σμα των εργο­δο­τι­κών θέσε­ων της ΧΑ και του μίσους της για τους κομ­μου­νι­στές, ήταν η δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στους πρω­το­πό­ρους κομ­μου­νι­στές συν­δι­κα­λι­στές εργά­τες στη Ζώνη του Περά­μα­τος. Επι­βρά­βευ­ση για την επί­θε­ση αυτή ήταν η πρό­σλη­ψη της ομά­δας των Χρυ­σαυ­γι­τών από τον εργο­δό­τη Πυρι­νή μετά από λίγες μέρες».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν είναι αλη­θής ο ισχυ­ρι­σμός της υπε­ρά­σπι­σης ότι οι δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις δεν θα μπο­ρού­σαν να είναι στους σκο­πούς της οργά­νω­σης, για­τί θα την έβλα­πταν εκλο­γι­κά. Η αλή­θεια, βέβαια είναι εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή, καθώς τέτοιου είδους επι­θέ­σεις είναι ακρι­βώς το βασι­κό “πολι­τι­κό” εργα­λείο, μιας ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης όπως η ΧΑ. Οι ναζι­στι­κές οργα­νώ­σεις μαζι­κο­ποιού­νται σπά­ζο­ντας κεφά­λια. Το γεγο­νός αυτό συνο­μο­λο­γεί, άλλω­στε και ο ίδιος ο Αρχη­γός της ΧΑ σε κλει­στή ομι­λία του στα γρα­φεία της οργά­νω­σης, στις 26–5‑2012, εν μέσω δηλα­δή των διπλών εκλο­γών του Μάη — Ιού­νη 2012».

Μάλι­στα σημεί­ω­σε ότι τα παρα­πά­νω δεν είναι απλά κάποια προ­σω­πι­κή άπο­ψη του Αρχη­γού της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης αλλά «δια­πνέ­ει και τα υπό­λοι­πα μέλη της, όπως προ­κύ­πτει από τη δήλω­ση του Απο­στό­λου στην τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία που είχε στις 23–9‑2013 όπου ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: “Μη σου πω θα ‘μαστε και κυβέρ­νη­ση τώρα μετά το Φύσ­σα”, ενώ σε άλλη συνο­μι­λία του ανέ­φε­ρε για το Ρου­πα­κιά ότι “έκα­νε κάτι καλό για το κόμ­μα και πήρε πόντους”».

Οι αλλοδαποί και το… καθάρισμα

Η «αντι­συ­στη­μι­κό­τη­τα» της Χ.Α. ήταν απλά μια φού­σκα, συνέ­χι­σε ο Μ. Μαλα­γά­ρης και εξή­γη­σε ότι «ακό­μα και οι κορώ­νες της οργά­νω­σης για “Δου­λειά στον Έλλη­να Εργά­τη”, για πάτα­ξη της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας, για συσ­σί­τια και αιμο­δο­σί­ες μόνο για Έλλη­νες απο­δεί­χτη­κε ότι αξιο­ποιού­νταν απο­κλει­στι­κά ως μέσο διά­χυ­σης του ρατσι­στι­κού μίσους στην κοι­νω­νία. Απο­τε­λού­σαν δε σκέ­τα φλη­να­φή­μα­τα, καθ΄ όσον οι ίδιοι ούτε εφάρ­μο­ζαν αυτά που δια­κή­ρυσ­σαν αλλά ούτε και τα υπε­ρα­σπί­στη­καν ενώ­πιόν σας».

Και ανέ­φε­ρε ενδει­κτι­κά την περί­πτω­ση της κατη­γο­ρού­με­νης Θέμι­δος Σκορ­δέ­λη η οποία, ενό­σω «καθά­ρι­ζε» τον ο Αγ. Παντε­λε­ή­μο­να από τους αλλο­δα­πούς, το δικό της σπί­τι το καθά­ρι­ζε αλλοδαπή.

Το «πάνω» και το «κάτω» επίπεδο

Για την ιεραρ­χία και τη στρα­τιω­τι­κή πει­θαρ­χία στη ναζι­στι­κή οργά­νω­ση ο συνή­γο­ρος ανέ­φε­ρε την ομι­λία Πατέ­λη στη Σαλα­μί­να «(..) κάθε επί­πε­δο της ιεραρ­χί­ας έχει ένα ακρι­βώς “από πάνω” επί­πε­δο και ένα ακρι­βώς “από κάτω” επί­πε­δο.. Σε κάθε τοπι­κή και πυρή­να υπάρ­χουν εκλεγ­μέ­νοι συνα­γω­νι­στές, στους οποί­ους έχουν δοθεί οι ανά­λο­γες θέσεις (…) συγκε­κρι­μέ­νοι συνα­γω­νι­στές δεν είναι τυχαία στη θέση τους, είναι ορι­σμέ­νοι από την κεντρι­κή διοί­κη­ση, δηλα­δή από τους περι­φε­ρειάρ­χες μας και τον αρχη­γό μας, όπως βλέ­πε­τε και πάλι ιεραρ­χι­κά (…) Ένας υπο­στη­ρι­χτής, δόκι­μο μέλος, ή ακό­μα και μέλος πρέ­πει να σέβε­ται την ιεραρ­χία και να ανα­φέ­ρε­ται στους πιο πάνω από αυτόν. Για παρά­δειγ­μα, στην τοπι­κή σας, ο αμέ­σως από πάνω σας είναι κάθε υπεύ­θυ­νος τομέα και αμέ­σως μετά βέβαια ο πυρη­νάρ­χης σας, εκεί πρέ­πει να ανα­φέ­ρε­στε σε κάθε πρό­βλη­μα που σας απα­σχο­λεί και έπει­τα ο πυρη­νάρ­χης στον εκά­στο­τε περι­φε­ρειάρ­χη του, όπως εν συνε­χεία ο περι­φε­ρειάρ­χης στον αρχη­γό μας(..) όποιος δεν μπο­ρεί να κατα­νο­ή­σει τη σοβα­ρό­τη­τα της λέξε­ως πει­θαρ­χία δυστυ­χώς δεν κάνει για την ΧΑ.(…) Κάθε χρυ­σαυ­γί­της ή χρυ­σαυ­γί­τισ­σα οφεί­λει να υπα­κού­ει στους ανω­τέ­ρους του και να εκτε­λεί τις καθο­ρι­σμέ­νες ή άλλες δια­τα­γές που του δίνο­νται και αφο­ρούν τους κανο­νι­σμούς και τις υπη­ρε­σί­ες μας, χωρίς κανέ­να μορ­φα­σμό η αντιλογία…».

Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στις υπο­χρε­ω­τι­κές κατα­σκη­νώ­σεις που διορ­γά­νω­νε η ναζι­στι­κή οργά­νω­ση σε διά­φο­ρα μέρη στην Ελλά­δα με σκο­πό τη στρα­τιω­τι­κή εκπαί­δευ­ση των μελών της.

«Τον Ρουπακιά γιατί δεν τον διέγραψαν ποτέ;»

Για το μηχα­νι­σμό συγκά­λυ­ψης είπε ότι «προ­κύ­πτει και απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση παρεί­χε πλή­ρη κάλυ­ψη στα μέλη της. Ουδέ­πο­τε προ­χώ­ρη­σε σε πει­θαρ­χι­κές ποι­νές ή δια­γρα­φές μελών και ουδέ­πο­τε απο­μά­κρυ­νε από την οργά­νω­ση κάποιο από τα μέλη της. Επι­κο­ρω­νί­δα φυσι­κά της στά­σης αυτής απο­τε­λεί η ανά­λη­ψη της πολι­τι­κής ευθύ­νης της δολο­φο­νί­ας του Π. Φύσ­σα από τον Αρχη­γό της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης».

«Μπο­ρεί η υπε­ρά­σπι­ση να αντι­λέ­ξει και να μας πει “Μα καλά, για­τί να τούς δια­γρά­ψου­με όλους αυτούς; Εδώ η κυρία εισαγ­γε­λέ­ας ουσια­στι­κά μας είπε ότι δεν έπρε­πε να είχα­με καν απο­λύ­σει τους Πατέ­λη — Καζαν­τζό­γλου. Εμείς για­τί να δια­γρά­φα­με όλους τους εμπλε­κό­με­νους;” Αν θέσει αυτό το ερώ­τη­μα η υπε­ρά­σπι­ση τότε μάλ­λον είναι εκτός τόπου και χρό­νου. Όχι μόνο για­τί δεν μας προ­σκό­μι­σε καμία έρευ­να εκ μέρους της ΧΑ και από τις απο­λο­γί­ες τους φαί­νε­ται ότι έκα­ναν τους Κινέ­ζους, αλλά κυρί­ως για­τί νομί­ζει ότι έχει περά­σει στο ντού­κου ότι δεν διέ­γρα­ψαν ποτέ το Ρου­πα­κιά. Εκτός αν πιστεύ­ουν ότι έχου­με φάει το παρα­μύ­θι του περα­στι­κού. Από την ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία απο­δεί­χτη­κε πέρα για πέρα ότι ο Ρου­πα­κιάς δεν ήταν περα­στι­κός» αλλά μέλος της ΧΑ και μέλος του πεντα­με­λούς της Νίκαιας. Άρα το βασι­κό ερώ­τη­μα είναι ένα και παρα­μέ­νει: Το Ρου­πα­κιά για­τί δεν το διέ­γρα­ψαν ποτέ;».

«Τα βίντεο μόνο εμείς τα είδαμε κι ανατριχιάσαμε;»

Εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση: «Από το 1992 και εντεύ­θεν τα μέλη της ΧΑ είχαν απο­μα­κρυν­θεί από τη ναζι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία». Αλή­θεια; Τα βίντεο μόνο εμείς τα είδα­με στον Κορυ­δαλ­λό; Με τα βίντεο του Παπ­πά μόνο εμείς ανα­τρι­χιά­σα­με; Η στρα­τιω­τι­κή δομή, ιεραρ­χία και πει­θαρ­χία συνι­στούν τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά γνω­ρί­σμα­τα, από τα οποία διέ­πε­ται η εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση της Χ.Α., γνω­ρί­σμα­τα απορ­ρέ­ο­ντα ασφα­λώς κατ΄ ευθεί­αν από την πηγή της ναζι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας. Όπως απο­δεί­χτη­κε, η εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση της Χ.Α. έχει εσω­τε­ρι­κή διάρ­θρω­ση και ιεραρ­χι­κή δομή με την έννοια ότι τα κατώ­τε­ρα μέλη υπέ­τασ­σαν τη βού­λη­ση τους στα ανώ­τε­ρα και όλοι μαζί δια­μόρ­φω­σαν μια ενιαία βού­λη­ση που κατευ­θυ­νό­ταν στην επί­τευ­ξη του ίδιου σκο­πού: την επι­κρά­τη­ση της ναζι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας τους μέσω της τέλε­ση κακουρ­γη­μα­τι­κών πρά­ξε­ων κατά των ιδε­ο­λο­γι­κών αντι­πά­λων της, των κομ­μου­νι­στών, των αντι­φα­σι­στών και μεταναστών.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο