Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αν και εκπαιδευτής ο «Εγέρθητου» δεν ήξερε κι αυτός τίποτα για τις δολοφονικές επιθέσεις των ναζί

Δίκη Χρυ­σής Αυγής: Ολο­κλη­ρώ­θη­κε στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής η απο­λο­γία ενός από τα παλαιό­τε­ρα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης, του Γ. Γερ­με­νή, γνω­στού και ως «Καιά­δα». Ο εν λόγω απο­χώ­ρη­σε από τη Χρυ­σή Αυγή τον Ιού­λη του 2019, ακο­λου­θώ­ντας τον Ι. Λαγό στο σχη­μα­τι­σμό νέου κομ­μα­τι­κού φορέα. Είναι ο γνω­στός του παραγ­γέλ­μα­τος «εγέρ­θη­του» (σ.σ. εγερ­θή­τω) που απηύ­θυ­νε στους δημο­σιο­γρά­φους μόλις εμφα­νί­στη­κε ο αρχη­γός Μιχα­λο­λιά­κος για συνέ­ντευ­ξη Τύπου τη βρα­διά των εκλο­γών του Μάη του 2012.

«Έλαμ­ψε» επί­σης με την παρου­σία του στο απο­κα­λυ­πτι­κό βίντεο που έχει δει και τη δημο­σιό­τη­τα και επι­βε­βαιώ­νει τον ναζι­στι­κό εγκλη­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα της οργά­νω­σης, όταν μαζί με τους Μιχα­λο­λιά­κο, Κασι­διά­ρη, Πανα­γιώ­τα­ρo, Ματ­θαιό­που­λο και Μάστο­ρα υμνού­σαν σε ναζι­στι­κή συναυ­λία, το 2005, το 3ο Ράιχ. Στα πλά­να χαι­ρε­τούν ναζι­στι­κά, μπρο­στά στις σημαί­ες των SS και την πολε­μι­κή σημαία της Βέρ­μαχτ με τον αγκυ­λω­τό σταυ­ρό. Τα συν­θή­μα­τα που ακού­γο­νται είναι «Sieg Heil» (Ζήτω η νίκη) και «Juden Raus» (Έξω οι Εβραί­οι), ενώ τρα­γου­δούν τον γνω­στό (και απα­γο­ρευ­μέ­νο στη Γερ­μα­νία) ναζι­στι­κό ύμνο «Deutschland uber alles» (Υπε­ρά­νω όλων η Γερμανία)…

Ενδει­κτι­κά από τα στοι­χεία που έχουν προ­κύ­ψει για τη «δρά­ση του» ανα­φέ­ρου­με πως είναι αυτός που είχε κεντρι­κό ρόλο στην εκπαί­δευ­ση και μύη­ση νέων μελών της Χρυ­σής Αυγής (βλ. την τελε­τή ορκω­μο­σί­ας δόκι­μων μελών το 2011, που βρέ­θη­κε στον σκλη­ρό δίσκο του αρχη­γού Μιχα­λο­λιά­κου). Ο εν λόγω χρυ­σαυ­γί­της μιλά­ει ως εκπαι­δευ­τής τους και ανα­πτύσ­σει την εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία της οργά­νω­σης για τον «Αιώ­νιο Εβραίο».

Έχει συμ­με­τά­σχει σε βιαιο­πρα­γί­ες σε λαϊ­κές αγο­ρές, όπως το 2012 στο πανη­γύ­ρι της Ραφή­νας, είναι αυτός που έχει ξυλο­κο­πή­σει τον Αστ. Χάμο στον Μελι­γα­λά το 2013, όπως προ­κύ­πτει από σχε­τι­κές συνο­μι­λί­ες (Δεβε­λέ­κου — Τσα­κα­νί­κα) που ακού­στη­καν στη δια­δι­κα­σία των ανα­γνω­στέ­ων εγγρά­φων. «Ο Καιά­δας τον είχε ξαπλώ­σει από τις μπου­νιές και του πάτα­γε το κεφά­λι κάτω», ανα­φέ­ρουν χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Είχε κεντρι­κό ρόλο στη συγκά­λυ­ψη του προ­πη­λα­κι­σμού του συν­δι­κα­λι­στή Δ. Ζαμπέ­λη έξω από τα γρα­φεία της Χρυ­σής Αυγής στην Ανά­βυσ­σο το 2013 επει­δή άκου­γε τρα­γού­δια του Μ. Θεο­δω­ρά­κη. Είναι επί­σης γνω­στή η συμ­με­το­χή του στην οργα­νω­μέ­νη επί­θε­ση στον πρώ­ην δήμαρ­χο Αθή­νας Γ. Καμί­νη τον Μάη του 2013, για την οποία και έχει κατα­δι­κα­στεί. Από μαρ­τυ­ρί­ες έχει συμ­με­τά­σχει σε επι­θέ­σεις κατά μετα­να­στών στο κέντρο της Αθή­νας, όπως στο Εφε­τείο το 2009 κ.α.

Στην απο­λο­γία του εμφα­νί­στη­κε προ­κλη­τι­κός, ερι­στι­κός και περι­παι­χτι­κός απέ­να­ντι στο δικα­στή­ριο. «Έχε­τε να με ρωτή­σε­τε κάτι για τις κατη­γο­ρί­ες; Αυτά να απα­ντή­σω», «Αυτή η ερώ­τη­ση τι σημα­σία έχει; Έχε­τε να μου πεί­τε κάτι γι’ αυτά που κατη­γο­ρού­μαι; Επει­δή ξέρω πού θα το πάτε αμέ­σως μετά…», «Εγώ θέλω να σας βοη­θή­σω να πάτε με πιο γρή­γο­ρους ρυθ­μούς, να βγά­λε­τε από­φα­ση, να μην έρχε­στε εδώ πέρα και ταλαι­πω­ρή­στε…», σχο­λί­α­ζε απευ­θυ­νό­με­νος στην έδρα, μια στά­ση που, όπως ήταν φυσι­κό, προ­κά­λε­σε την αντί­δρα­ση του δικαστηρίου.

Στο γνω­στό «βιο­λί» των στε­λε­χών της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης, δήλω­σε κι αυτός πλή­ρη άγνοια για τις εγκλη­μα­τι­κές «δρα­στη­ριό­τη­τες». Όλα ήταν μια σκευω­ρία κι ένα δικα­στι­κό κατα­σκεύ­α­σμα για να κατα­δι­κα­στεί η Χρυ­σή Αυγή, σύμ­φω­να με τα λεγό­με­νά του. Ενδει­κτι­κά κατέ­θε­σε ότι δεν θυμό­ταν τι ελέ­χθη στην ορκω­μο­σία δόκι­μων μελών το 2011, αν και ήταν μπρο­στά, «δεν ήταν εκπαι­δευ­τής», απλά έδι­νε τον λόγο στους νέους να μιλή­σουν και δεν τον ένοια­ζε τι έλε­γε ο καθέ­νας περί «περη­φά­νιας που ανή­κει στο εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κό κίνη­μα», δεν ήταν ο ίδιος μέλος για­τί «δεν υπήρ­χαν μέλη, υπήρ­χαν όμως δόκι­μα» (!), από την τηλε­ό­ρα­ση άκου­σε για τα τάγ­μα­τα εφό­δου. Για τον «Αιώ­νιο Εβραίο» και την εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία της οργά­νω­σης που ανα­πτύσ­σει στην εν λόγω ορκω­μο­σία παρέ­πεμ­ψε σε «λογο­τε­χνι­κό όρο» και «λογο­τε­χνι­κά έργα». Όσο για τη συμ­με­το­χή του στην παρα­πά­νω ναζι­στι­κή συναυ­λία απά­ντη­σε ότι απη­χού­σε νεα­νι­κές «ανη­συ­χί­ες».

Υπο­στή­ρι­ξε ότι δεν γνω­ρί­ζει καμία άλλη έκνο­μη ενέρ­γεια που να φέρε­ται ότι συμ­με­τεί­χαν άτο­μα της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης. Γνώ­ρι­ζε μόνο για τη δολο­φο­νία Φύσ­σα, που και αυτήν την πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε από τα ΜΜΕ. Επί­σης, «έλει­πε σε δια­κο­πές» όταν έγι­ναν οι δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις στους κομ­μου­νι­στές, συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες. Δεν ήταν αυτός που «κυνη­γού­σε μετα­νά­στες στη Σωκρά­τους», όπως έχει προ­κύ­ψει από μαρτυρίες.

Τη δολο­φο­νία Φύσ­σα μάλι­στα την «μετέ­φρα­σε» ως εξής, προ­σπα­θώ­ντας επί της ουσί­ας να αμφι­σβη­τή­σει τις οργα­νω­μέ­νες επι­θέ­σεις των ταγ­μά­των εφό­δου: «Δύο παρέ­ες τσα­κώ­νο­νταν και ένας ηλί­θιος έκα­νε αυτό που έκα­νε». Και αυτός κατέ­θε­σε ότι δεν γνώ­ρι­ζε άλλο κατα­στα­τι­κό πλην αυτού που κατα­τέ­θη­κε στον Άρειο Πάγο το 2012, προ­σπα­θώ­ντας να ακυ­ρώ­σει το κατα­στα­τι­κό της οργά­νω­σης για την αρχή του αρχη­γού που προ­σκό­μι­σε στην Εισαγ­γε­λία ο δημο­σιο­γρά­φος Δ. Ψαρ­ράς. Όμως, στην ανά­κρι­ση έχει μιλή­σει για ύπαρ­ξη κατα­στα­τι­κού από το 1994, ενώ και μάρ­τυ­ρες υπε­ρά­σπι­σης του Μιχα­λο­λιά­κου επι­βε­βαιώ­νουν την ύπαρ­ξη παλαιό­τε­ρου καταστατικού.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο