Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογήθηκαν οι πρώην βουλευτές Αλεξόπουλος και Γερμενής

«Δεν έχει κατα­γρα­φεί στη Λάρι­σα τίπο­τε για το πρό­σω­πό μου ή για άλλον στα αστυ­νο­μι­κά δελ­τία. Δεν έχω καμία εμπλο­κή σε έκνο­μες ενέρ­γειες. Δηλώ­νω αθώ­ος». Με την απο­λο­γία του πρώ­ην βου­λευ­τή της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής Χρυ­σο­βα­λά­ντη Αλε­ξό­που­λου, ο οποί­ος είχε ανε­ξαρ­τη­το­ποι­η­θεί κατά τη διάρ­κεια των ανα­κρί­σε­ων, συνε­χί­στη­κε η δίκη για την εγκλη­μα­τι­κή οργάνωση. 

Ο Αλε­ξό­που­λος, απο­λο­γού­με­νος ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των, είπε πως εντά­χθη­κε στη Χρυ­σή Αυγή το 2012, προ­ερ­χό­με­νος από τον ΛΑΟΣ, καθώς «ήμα­σταν απο­γοη­τευ­μέ­νοι από την συγκυ­βέρ­νη­ση» και πως γνώ­ρι­σε τον αρχη­γός του κόμ­μα­τος αφού εξε­λέ­γη βου­λευ­τής στις εκλο­γές του 2012. Σύμ­φω­να με τον κατη­γο­ρού­με­νο, η επί­θε­ση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ και ακο­λού­θως η δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα ήταν ο λόγος που ανε­ξαρ­τη­το­ποι­ή­θη­κε από τη Χρυ­σή Αυγή. Ερω­τη­θείς για τα τάγ­μα­τα εφό­δου, δήλω­σε ότι ομά­δες με στο­λές παραλ­λα­γής (“αμε­ρι­κά­νι­κο μιλι­τα­ρι­στι­κό στυλ”) δεν υπήρ­χαν σε όλη την Ελλά­δα αλλά ότι “έρχο­νταν από τη Νίκαια και τον Πει­ραιά”, κάτι που, εμμέ­σως πλην σαφώς, δεί­χνει ως υπεύ­θυ­νο των ταγ­μά­των εφό­δου τον Γ.Λαγό.

gif Banner ΓυάροςΟ κατη­γο­ρού­με­νος σημεί­ω­σε ότι είχε αρχί­σει να δια­φο­ρο­ποιεί­ται βλέ­πο­ντας πως «κάποιοι άνθρω­ποι λει­τουρ­γού­σαν πιο ακραία, πιο ακτι­βι­στι­κά. Φορού­σαν παραλ­λα­γές και έβγαι­ναν έξω με ένα στιλ μιλι­τα­ρι­στι­κό… Κολ­λη­τά μπλου­ζά­κια, εμφα­νή τατουάζ, προ­κλη­τι­κό στιλ απέ­να­ντι στην κοι­νω­νία δεν με βρί­σκουν σύμ­φω­νο. Δεν έχου­με σχέ­ση με τον μιλιταρισμό». 

Ο πρώ­ην χρυ­σαυ­γί­της βου­λευ­τής τόνι­σε ότι «υπάρ­χουν άτο­μα περι­θω­ρια­κά στη ζωή, που προ­σπα­θούν να βρουν πολι­τι­κούς χώρους για να ικα­νο­ποι­ή­σουν το εγώ τους», επι­ση­μαί­νο­ντας πως το κόμ­μα δεν είχε μηχα­νι­σμούς για να τους απομακρύνει.

Ο Γ. Γερ­με­νής, που απο­λο­γή­θη­κε αμέ­σως μετά τον Αλε­ξό­που­λο, προ­σπά­θη­σε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να… «που­λή­σει τρέ­λα» στην έδρα και το ακρο­α­τή­ριο. Ειδι­κό­τε­ρα, ο πρώ­ην βου­λευ­τής έκα­νε λόγο για «πολι­τι­κή δίω­ξη» και υπο­στή­ρι­ξε πως το παρα­πεμ­πτι­κό βού­λευ­μα απο­τε­λεί ένα «μύθο» προ­κει­μέ­νου να δια­λύ­σει η Νέα Δημο­κρα­τία τη Χρυ­σή Αυγή με εντο­λή Σαμαρά. 

Για τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, ο Γερ­με­νής έκα­νε λόγο για έναν «ηλί­θιο» ο οποί­ος έκα­νε αυτό «που δεν έπρε­πε» και έστει­λε το κόμ­μα στα κάτερ­γα, ενώ προ­σπά­θη­σε να συγκα­λύ­ψει και το ναζι­στι­κό χαρα­κτή­ρα της Χρυ­σής Αυγής δηλώ­νο­ντας πως πρό­κει­ται για ένα «λαϊ­κό εθνι­κι­στι­κό κίνη­μα άσχε­το με τον εθνικοσοσιαλισμό».

Αρκε­τές φορές οι τόνοι ανέ­βη­καν με την έδρα του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των καθώς ο πρώ­ην βου­λευ­τής της Χρυ­σής Αυγής αντι­δρού­σε στις ερω­τή­σεις που του έκα­ναν και απευ­θυ­νό­με­νος στο Δικα­στή­ριο έλε­γε, μετα­ξύ άλλων, «έχε­τε να με ρωτή­σε­τε κάτι για τις κατη­γο­ρί­ες; Αυτά να απα­ντή­σω». Αυτό είχε ως απο­τέ­λε­σμα η Πρό­ε­δρος του Δικα­στη­ρί­ου να του επι­ση­μά­νει «δεν θα θέσε­τε εσείς τους όρους των ερω­τή­σε­ων του δικαστηρίου».

Προκλητικοί οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών

Έντα­ση δημιουρ­γή­θη­κε μετα­ξύ της Μάγδας Φύσ­σα και της συνη­γό­ρου του κ. Αλε­ξό­που­λου, Β.Πανταζή όταν η δικη­γό­ρος προ­χώ­ρη­σε σε δήλω­ση στο δικα­στή­ριο, ανα­φέ­ρο­ντας πως ο Χρυ­σο­βα­λά­ντης Αλε­ξό­που­λος δέχθη­κε επί­θε­ση από μέλος του ακρο­α­τη­ρί­ου πριν αρχί­σει το πρωί η συνε­δρί­α­ση του δικαστηρίου.

Η κίνη­ση αυτή της συνη­γό­ρου προ­κά­λε­σε την έντο­νη αντί­δρα­ση της Μάγδας Φύσ­σα. Από τις θέσεις του ακρο­α­τη­ρί­ου η μητέ­ρα του δολο­φο­νη­μέ­νου Παύ­λου Φύσ­σα σηκώ­θη­κε όρθια φωνά­ζο­ντας: «Δεν ήταν από μέλος της αίθου­σας, από τη μητέ­ρα του Παύ­λου ήταν. Κάνε μου τη χάρη που τολ­μάς και μιλάς κιό­λας. Άκου δέχθη­κε επί­θε­ση από ένα μπουκάλι».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο