Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογήθηκε ο Πατέλης — Ζήτησε συγνώμη από το Λαγό και τα έριξε στον «ενεργό υποστηρικτή» Ρουπακιά

Δίκη Χρυ­σής Αυγής: Κατέ­θε­σε σήμε­ρα ο χρυ­σαυ­γί­της Γ. Πατέ­λης στη Δίκη της Χρυ­σής Αυγής.  Κατά την απο­λο­γία του κάλυ­ψε τον χρυ­σαυ­γί­τη ανε­ξάρ­τη­το πλέ­ον ευρω­βου­λευ­τή Γ. Λαγό και «έδω­σε» τον δολο­φό­νο του Π. Φύσ­σα, Γ. Ρου­πα­κιά φρο­ντί­ζο­ντας να βγά­λει την ευθύ­νη από το φασι­στι­κό μόρ­φω­μα της Χρυ­σής Αυγής. περιέ­γρα­ψε τον Ρου­πα­κιά ως  «ενερ­γό υποστηρικτή»

Ο χρυ­σαυ­γί­της Πατέ­λης ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά «θέλω να ζητή­σω συγ­γνώ­μη από τον Λαγό. Πολ­λές φορές έστελ­να μηνύ­μα­τα στην τοπι­κή για να φέρω κόσμο στα γρα­φεία και δεν υπήρ­χε αντα­πό­κρι­ση. Μια φορά έστει­λα “εντο­λή Λαγού, όλοι στα γρα­φεία” και υπήρ­ξε αντα­πό­κρι­ση. Από τότε το έκα­να από μόνος μου, ήταν λάθος μου και το ανα­γνω­ρί­ζω, ζητάω συγ­γνώ­μη μέσω του δικα­στη­ρί­ου σας στον Λαγό».

«Δύο διαφορετικά συμβάντα»

Επέ­μει­νε, επί­σης, στον ισχυ­ρι­σμό του ότι το βρά­δυ της δολο­φο­νί­ας έστει­λε μήνυ­μα «Όλοι τώρα τοπι­κή, όσοι είστε κοντά, δεν θα περι­μέ­νου­με μακρι­νούς τώρα» για να καλέ­σει τα μέλη της Τοπι­κής για δια­νο­μή φυλ­λα­δί­ων σχε­τι­κά με επι­κεί­με­νη ομι­λία Λαγού στη Νίκαια και χαρα­κτή­ρι­σε «δύο δια­φο­ρε­τι­κά συμ­βά­ντα που εξε­λίσ­σο­νταν παράλ­λη­λα» τη δολο­φο­νία Φύσ­σα και τη δια­νο­μή φυλλαδίων.

Πρό­ε­δρος: Με βάση αυτό που λέτε και με δεδο­μέ­νο ότι μεί­να­τε στη φυλα­κή δύο χρό­νια, για­τί δεν ρωτή­σα­τε να μάθα­τε ποιος ήταν αυτός που πίσω από την πλά­τη σας οργά­νω­νε κάποιους να πάνε στο «Κοράλ­λι»;

Πατέ­λης: Ποτέ δεν βγά­λα­με άκρη σε αυτό το ερώ­τη­μα με τον Καζαν­τζό­γλου, μας έχει φάει το σαράκι…

Ο «ενεργός υποστηρικτής» Ρουπακιάς

Παράλ­λη­λα, ο Πατέ­λης χαρα­κτή­ρι­σε τον Ρου­πα­κιά ενερ­γό υπο­στη­ρι­κτή της Χρυ­σής Αυγής και όχι μέλος του πεντα­με­λούς συμ­βου­λί­ου της Νίκαιας, όπως έχει ήδη απο­δει­χθεί ότι ήταν κατά τη διάρ­κεια της τετρά­χρο­νης ακρο­α­μα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, και ισχυ­ρί­στη­κε ότι τον είχε στεί­λει το βρά­δυ της δολο­φο­νί­ας στο Περι­στέ­ρι για να παρα­λά­βει τα φυλ­λά­δια από ένα τυπογραφείο.

Εισαγ­γε­λέ­ας: Αυτός είναι και­νούρ­γιος ισχυ­ρι­σμός σε σχέ­ση με τις απο­λο­γί­ες, δεν τον έχου­με ξανα­κού­σει, είναι σημερινός

Πατέ­λης: Τι να σας πω; Εγώ σήμε­ρα απολογούμαι

Πρό­ε­δρος: Υπάρ­χει λίστα δόκι­μων μελών, η οποία περι­λαμ­βά­νει το όνο­μα του Ρουπακιά

Πατέ­λης: Εγώ την είχα φτιά­ξει, δεν έχει καμία ισχύ

Πρό­ε­δρος: Τότε ανα­ρω­τιέ­ται κανείς για­τί να το συντάξετε

Πατέ­λης: Προ­σπα­θού­σα να φτιά­ξω ένα σχε­διά­γραμ­μα για την τοπι­κή, αλλά δεν το ολοκλήρωσα

Για τη δολοφονία του Παύλυο Φύσσα

Πατέ­λης: ο Ρου­πα­κιάς μου τηλε­φώ­νη­σε και είπε «χρειά­ζο­μαι δικη­γό­ρο, μαχαί­ρω­σε άνθρω­πο. Δεν μπο­ρώ να σου πω τώρα, θα μου πάρουν το τηλέ­φω­νο, μαχαί­ρω­σα άνθρω­πο, θέλω δικη­γό­ρο». Του απά­ντη­σα: «Όπως τα έκα­νες, κόψε το λαι­μό σου».

Πρό­ε­δρος: Για­τί πήρε εσάς ο Ρουπακιάς;

Πατέ­λης: Υπεύ­θυ­νος της τοπι­κής ήμουν.

Πρό­ε­δρος: Να πάρει τη γυναί­κα του, το δικη­γό­ρο του, ένα δικό του άνθρω­πο. Εσάς για­τί σας πήρε;

Πατέ­λης: Είμαι υπεύ­θυ­νος της τοπι­κής. Δεν ξέρω. Λογι­κά για­τί ήξε­ρα ανθρώ­πους και μπο­ρεί να πίστευε ότι θα του έβρι­σκα δικηγόρο.

Πρό­ε­δρος: δεν μπο­ρεί­τε να δώσε­τε εξήγηση..

Πατέ­λης: Εδω­σα. Ήμουν ικα­νός γνώ­στης ανθρώπων.

Πρό­ε­δρος: Πώς βρέ­θη­κε άτο­μα της Τοπι­κής Νίκαιας στο Κοράλ­λι εκεί­νο το βράδυ;

Πατέ­λης: Δεν γνω­ρί­ζω. Ο περισ­σό­τε­ρος κόσμος που έχω μιλή­σει, δεν ήταν καν εκεί.

Πρό­ε­δρος: Πιστεύ­ε­τε οτι σκέ­φτη­κε μόνος του ο Ρου­πα­κιάς, δεν πάω εκεί να δω τι γίνεται;

Πατέ­λης: Για αυτό θα μας δώσει εξη­γή­σεις ο Ρου­πα­κιάς. Δεν ξέρω για­τί βρέ­θη­καν εκεί.

Πρό­ε­δρος: Υπάρ­χουν κενά που πρέ­πει κάποια στιγ­μή να εξη­γη­θούν. Στε­ρη­θή­κα­τε την ελευ­θε­ρία σας, δεν ενδια­φερ­θή­κα­τε να μάθε­τε ποιος πίσω από την πλά­τη σας, οργα­νώ­νει άτο­μα να πάνε στο Κοράλλι;

Πατέ­λης: Ξεκί­νη­σαν δύο συμ­βά­ντα ταυ­τό­χρο­να που δεν σχε­τί­ζο­νται. Δεν γνω­ρί­ζω πως έγι­νε στο Κοράλ­λι. Αυτό είναι το σαρά­κι που μας έφα­γε μέσα στη φυλα­κή. Με το χέρι στην καρ­διά, ακό­μα και τώρα δεν ξέρω πως έχει γίνει.… κανέ­νας δεν μου είπε ότι ήταν εκεί από αυτούς με τους οποί­ους μίλησα.

Πρό­ε­δρος: Άρα μου λέτε ότι πρέ­πει να ανα­ζη­τή­σου­με ποιος τους οργά­νω­σε για να βρε­θούν στο Κοράλλι.…

(..)

Πατέ­λης: Το μήνυ­μα δεν έχει σχέ­ση με τον Παύ­λο Φύσσα

Πρό­ε­δρος: Αλλά το άτο­μα έχουν…

Πατέ­λης: Και τι μπο­ρώ να κάνω εγώ για αυτό;

Τέλος, ο Γ. Πατέ­λης κατά την απο­λο­γία του, είπε για:

- Την ομοιό­μορ­φη ενδυ­μα­σία: «ξεκί­νη­σε από δύο πιτσι­ρι­κά­δες και έγι­νε μόδα. Εβλε­πες αρκε­τό κόσμο, και γυναί­κες, να τα φορά­νε. Μερι­κές φορές ζητού­σα εγώ να φορά­νε και μαύ­ρα παντε­λό­νια όταν είναι για φόρο τιμής, αλλά κάποια στιγ­μή άρχι­σε να φεύ­γει για­τί ήταν και κάπως γελοίο. Η τοπι­κή Νίκαιας φορού­σε συγκε­κρι­μέ­να παντε­λό­νια, αλλά μας κορόι­δευαν και το στα­μα­τή­σα­με. Εγώ το είχα σκε­φτεί και το είχα ζητή­σει για ομοιομορφία».

- τα παρα­ταγ­μέ­να άτο­μα: για να μην χαθού­με, να μην πηγαί­νουν μετά τα παι­διά της Νίκαιας σε άλλα πούλ­μαν. Εγώ ζητού­σα να το κάνουν αυτό.

- το ναζι­στι­κό χαιρετισμό:

Για τη φωτο­γρα­φία μελών της Τοπι­κής να χαι­ρε­τούν ναζι­στι­κά με την σημαία των SS σε κατα­σκή­νω­ση στον ποτα­μό Νέδα, ο Γιώρ­γος Πατέ­λης ισχυ­ρί­στη­κε: «Δεν έχω καμία σχέ­ση με τον ναζι­σμό. Αυτή τη σημαία μού την έστει­λαν μέσω του Κώστα Κορ­κο­βί­λη. Τον κάλε­σαν στον Περι­στέ­ρι και του έδω­σαν μια σακού­λα με τη σημαία να τη δώσει στον τοπι­κάρ­χη του. Είχε ένα σημεί­ω­μα η σακού­λα που έλε­γε “αυτοί είσα­στε”. Εγώ την πήρα τη σακού­λα στην κατα­σκή­νω­ση… Το έκα­να για να χλευά­σω αυτό που έκα­ναν. Την ανέ­βα­σα στο Facebook τη φωτο­γρα­φία…». Συμπλή­ρω­σε, δε, για τον χαι­ρε­τι­σμό τους ότι είναι «αρχαί­ος ελλη­νι­κός χαι­ρε­τι­σμός, το έκα­νε ο Μεταξάς».

Πρό­ε­δρος: Άλλοι δεν τον χρη­σι­μο­ποί­η­σαν αυτόν τον χαιρετισμό;

Πατέ­λης: Ο Χίτλερ αλλά δεν το έκα­να για αυτόν τον λόγο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο