Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής — Απολογία Γιώργου Σταμπέλου: «Εδώ έχω κενό μνήμης…» — «αψυχολόγητη ενέργεια»

Στη ρότα των προη­γού­με­νων χρυ­σαυ­γι­τών και η απο­λο­γία του Χρυ­σαυ­γί­τη Γιώρ­γου Στα­μπέ­λου ο οποί­ος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι σε λάθος οφεί­λε­ται η εμπλο­κή του στη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα. Όπως είπε, στις 00:10 και 00:11 τηλε­φώ­νη­σε δύο φορές στον Ρου­πα­κιά «κατά λάθος» αφού ήθε­λε να τηλε­φω­νή­σει στον Πατέ­λη αλλά πάτη­σε λάθος αριθ­μό στο κινη­τό του και εν συνε­χεία χαρα­κτή­ρι­σε «αψυ­χο­λό­γη­τη» την κίνη­ση να ενη­με­ρώ­σει τον βου­λευ­τή Γιάν­νη Λαγό για τη σύλ­λη­ψη του κατη­γο­ρού­με­νου πλέ­ον για την δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, Ρουπακιά.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος Γιώρ­γος Στα­μπέ­λος, που δηλώ­νει υπο­στη­ρι­κτής της Χρυ­σής Αυγής, στην απο­λο­γία του ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των είπε ότι η όλη εμπλο­κή του με την δολο­φο­νία του 34χρονου μου­σι­κού τα ξημε­ρώ­μα­τα της 18ης Σεπτεμ­βρί­ου 2013, οφεί­λε­ται σε ένα τηλε­φώ­νη­μα που έκα­νε κατά λάθος στον Γιώρ­γο Ρου­πα­κιά λίγα λεπτά μετά τον θανά­σι­μο τραυ­μα­τι­σμό του Π. Φύσ­σα. Πρό­θε­σή του, όπως είπε στο δικα­στή­ριο ο Γ. Στα­μπέ­λος, ήταν να πάρει τον πυρη­νάρ­χη της Νίκαιας Γιώρ­γο Πατέ­λη να του πει ότι παρέ­λα­βε τα τρι­κά­κια, αλλά κατά λάθος πήρε τον Ρου­πα­κιά ο οποί­ος ήδη βρι­σκό­ταν μπρο­στά από τους αστυ­νο­μι­κούς που τον συνέλαβαν.

Πρό­ε­δρος: Τι ώρα επικοινωνήσατε;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Επει­δή στα κινη­τά μου δια­τη­ρού­σα το ευρε­τή­ριο πρώ­τα με το όνο­μα και μετά με το επώ­νυ­μο, έκα­να δύο κλή­σεις στις 12:10 και 12:11, αλλά αντί να πάρω τον Πατέ­λη επει­δή τον κάλε­σα κινού­με­νος, πήρα τον Ρου­πα­κιά. Το θεω­ρώ βέβαιο ότι έχω πάρει τον Πατέ­λη εκεί­νη την ώρα.

Πρό­ε­δρος: Τι είπατε;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Με το που απά­ντη­σε, δεν πρό­λα­βα να μιλή­σω. Τον ακούω να μου λέει «δεν μπο­ρώ να μιλή­σω, έχω μαχαι­ρώ­σει άνθρω­πο, με συλ­λαμ­βά­νουν, παίρ­νουν το κινη­τό μου». Στις 00:11 στα­μα­τάω δεξιά και εντε­λώς ασυ­ναί­σθη­τα βγά­ζω το άλλο τηλέ­φω­νό μου και καλώ τον Ιωάν­νη Λαγό με τον οποίο «δεν είχα σχέση».

Στις αλλε­πάλ­λη­λες ερω­τή­σεις της προ­έ­δρου για­τί πήρε τον συγκα­τη­γο­ρού­με­νό του, νυν ευρω­βου­λευ­τή, μετά τον Ρου­πα­κιά, ο Γ. Στα­μπέ­λος υπο­στή­ρι­ξε πως θέλη­σε απλά να τον ενη­με­ρώ­σει, σε μία «αψυ­χο­λό­γη­τη κίνη­ση» μιας και ήταν σε κατά­στα­ση σοκ αφού ο Ρου­πα­κιάς «δεν είχε συλ­λη­φθεί για αλκο­τέστ αλλά για μαχαίρωμα».

Ο διά­λο­γος που είχε ο απο­λο­γού­με­νος με την πρό­ε­δρο είναι ο εξής:

Πρό­ε­δρος: Για­τί τηλε­φω­νή­σα­τε στον Λαγό;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Να τον ενημερώσω.…

Πρό­ε­δρος: Τηλε­φω­νεί­τε σ’ έναν άνθρω­πο που δεν είχα­τε καμία σχέ­ση μαζί του και τον καλεί­τε μεσάνυχτα…

Κατη­γο­ρού­με­νος:Ένας άνθρω­πος που σχε­τί­ζε­ται με την Τοπι­κή έκα­νε μια απο­τρό­παιη πρά­ξη, αψυ­χο­λό­γη­τα πήγε το μυα­λό μου να τηλε­φω­νή­σω στο Λαγό για να ενημερώσω.

Πρό­ε­δρος: Δεν φαί­νε­στε άνθρω­πος που μπο­ρεί να παρα­πλα­νη­θεί­τε. Φαί­νε­στε έξυ­πνος άνθρω­πος. Το μυα­λό σας κινεί­ται όπως κινεί­ται, και παίρ­νε­τε τον Λαγό;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Ήμουν σε σοκ.

Πρό­ε­δρος: Για­τί συν­δέ­σα­τε το μαχαί­ρω­μα με το κόμμα;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Απλή ενη­μέ­ρω­ση ήθε­λα να κάνω.

Πρό­ε­δρος: Για­τί οδη­γεί­ται το μυα­λό σας εκεί;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Εκεί­νη την ώρα ήμουν σε κατά­στα­ση σοκ. Μου έχει πει ότι τον συλ­λαμ­βά­νουν για μαχαί­ρω­μα, όχι για αλκοτέστ.

Πρό­ε­δρος: Για­τί το μυα­λό σας πάει στη Χρυ­σή Αυγή; Για­τί το συν­δέ­ε­τε με την τοπι­κή; Ξέρε­τε πόσους ψηφο­φό­ρους είχε τότε η Χρυ­σή Αυγή; Είναι περί­ερ­γο για­τί το μυα­λό σας πηγαί­νει να ενη­με­ρώ­σε­τε βου­λευ­τή του συγκε­κρι­μέ­νου κόμματος.

Κατη­γο­ρού­με­νος: Το κατα­λα­βαί­νω. Ακό­μα και σήμε­ρα το βρί­σκω και εγώ περίεργο…

Του είπα ότι κατά λάθος έχει πρά­ξει αυτό ο Ρουπακιάς…

Πρό­ε­δρος: Δεν σας είπε «ποιος είναι αυτός ο Ρου­πα­κιάς και για­τί με ενο­χλείς τέτοια ώρα»;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Εδώ έχω κενό μνήμης…

Πρό­ε­δρος: Δεν πήγε το μυα­λό σας να ενη­με­ρώ­σε­τε τη γυναί­κα του Ρου­πα­κιά, κάποιον δικό του;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Να πάω να βοη­θή­σω κάποιον που μαχαί­ρω­σε; Τι μου είναι; Φίλος;

Πρό­ε­δρος: Για­τί ο Λαγός τι σας ήταν;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Σας είπα τελεί­ως αψυ­χο­λό­γη­τα… δεν θυμά­μαι τίπο­τα… Τα τρι­κά­κια τα πέτα­ξα στα σκου­πί­δια το ίδιο βράδυ.

Πρό­ε­δρος: Για­τί δεν πήρα­τε κατευ­θεί­αν τον Πατέ­λη αλλά τον Λαγό;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Αυτό σας λέω. Εντε­λώς αψυχολόγητα…

Βρέ­θη­κα κατη­γο­ρού­με­νος για δύο τηλε­φω­νή­μα­τα… του λάθους και της αψυ­χο­λό­γη­της κίνη­σης προς τον κύριο Ιωάν­νη Λαγό.

Η πρό­ε­δρος επε­σή­μα­νε στον κατη­γο­ρού­με­νο πως υπάρ­χουν άνθρω­ποι που λένε πως τον είδαν στο σημείο της δολο­φο­νί­ας και μάλι­στα ότι ένας από αυτούς είναι ο ίδιος ο Ρουπακιάς.

Πρό­ε­δρος:Ο Ρου­πα­κιάς σας ονο­μα­τί­ζει. Δεν τον ρωτή­σα­τε για­τί εμένα;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Μου έκλει­σε το σπί­τι και θα μιλή­σω μαζί του;

Πρό­ε­δρος: Μα γι’ αυτό ακριβώς…

Κατη­γο­ρού­με­νος: Σε καμία περίπτωση.

Η δια­δι­κα­σία συνεχίζεται.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο