Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογείται σήμερα ο ναζί ευρωβουλευτής Λαγός 

Δίκη Χρυ­σής Αυγής: Ο θεω­ρού­με­νος ως ο πιο κρί­σι­μος κατη­γο­ρού­με­νος για την ιεραρ­χι­κή δομή της Χρυ­σής Αυγής ανα­μέ­νε­ται να βρε­θεί σήμε­ρα για πρώ­τη φορά στο δικα­στή­ριο που δικά­ζει τη δρά­ση της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης. Ο Γιάν­νης Λαγός είναι ο προ­τε­λευ­ταί­ος από την ηγε­τι­κή ομά­δα της Χρυ­σής Αυγής που θα βρε­θεί ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των, προ­κει­μέ­νου να δώσει τη δική του εκδο­χή σε όσα του κατα­λο­γί­ζο­νται στην ογκω­δέ­στα­τη δικο­γρα­φία. Είναι και ο μονα­δι­κός από τους συγκα­τη­γο­ρου­μέ­νους του για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης που έχει ακό­μη βου­λευ­τι­κή ιδιό­τη­τα, καθώς πλέ­ον είναι ευρω­βου­λευ­τής, ο οποί­ος ανε­ξαρ­τη­το­ποι­ή­θη­κε αμέ­σως μετά την εκλο­γι­κή πτώ­ση της Χρυ­σής Αυγής.

Την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα, ο κύκλος των απο­λο­γιών στη Δίκη της Χρυ­σής Αυγής πρό­κει­ται να κλεί­σει με τον αρχη­γό της οργά­νω­σης, Νίκο Μιχα­λο­λιά­κο, στις 6 Νοεμ­βρί­ου, για την απο­λο­γία του οποί­ου το δικα­στή­ριο έχει προ­βλέ­ψει να δοθεί εφό­σον χρεια­στεί και δεύ­τε­ρη δικά­σι­μος την επό­με­νη ημέ­ρα. Ο κατη­γο­ρού­με­νος Γιάν­νης Λαγός, πρώ­ην βου­λευ­τής στη Β’ Πει­ραιά, καλεί­ται να απα­ντή­σει σε δεκά­δες ερω­τή­σεις του δικα­στη­ρί­ου, καθώς είναι το πρό­σω­πο κλει­δί στις τρεις βασι­κές υπο­θέ­σεις που εξέ­τα­σε το δικαστήριο.

Ο Λαγός διο­ρί­στη­κε στο Πολι­τι­κό Συμ­βού­λιο από τον αρχη­γό Μιχα­λο­λιά­κο. Επί­σης, με εντο­λή αρχη­γού είχε διο­ρι­στεί εκτός από περι­φε­ρειάρ­χης Πει­ραιά, «υπεύ­θυ­νος της οργά­νω­σης του κινή­μα­τος» πανελ­λα­δι­κά, όπως προ­κύ­πτει από σχε­τι­κό βίντεο από τον σκλη­ρό δίσκο Μιχα­λο­λιά­κου. Ο Λαγός ήταν ακό­μα πρό­ε­δρος του Πει­θαρ­χι­κού Συμ­βου­λί­ου. Εμπλέ­κε­ται και στις τρεις συνεκ­δι­κα­ζό­με­νες υπο­θέ­σεις της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης, στη δολο­φο­νία Παύ­λου Φύσ­σα, στη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες και στους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ στο Πέρα­μα, αλλά και σε πολ­λές από τις συσχε­τι­ζό­με­νες, είτε ως ο περι­φε­ρειάρ­χης που ενορ­χή­στρω­σε και ενέ­κρι­νε τις επι­θέ­σεις είτε ακό­μα και ως αυτουρ­γός όπως π.χ. «Συνερ­γείο», Μελι­γα­λάς, «Αντί­πνοια» κ.ά.

Ο άλλο­τε περι­φε­ρειάρ­χης Πει­ραιά της Χρυ­σής Αυγής, Γιάν­νης Λαγός, με σωρεία στοι­χεί­ων εμφα­νί­ζε­ται στη δικο­γρα­φία της Δίκη της Χρυ­σής Αυγής ως το πρό­σω­πο από το οποίο ξεκι­νούν και στο οποίο κατα­λή­γουν όλα τα κρί­σι­μα τηλε­φω­νή­μα­τα, τόσο τη νύχτα και την επο­μέ­νη της δολο­φο­νί­ας του μου­σι­κού όσο και τη νύχτα της επί­θε­σης κατά μελών του ΠΑΜΕ. Είναι, επί­σης, αυτός που μόνο λίγες ώρες πριν η ομά­δα χρυ­σαυ­γι­τών επι­τε­θεί στους αλλο­δα­πούς, είχε πει σε καφε­τέ­ρια πως οι Αιγύ­πτιοι «από δω και πέρα θα δίνουν λογα­ρια­σμό στη Χρυ­σή Αυγή». Μέλη της ομά­δας των χρυ­σαυ­γι­τών που επι­τέ­θη­κε στους αλλο­δα­πούς μέσα στο σπί­τι που ζού­σαν στο Ικό­νιο Περά­μα­τος φορού­σε μπλου­ζά­κια της οργά­νω­σης. Απο­λο­γού­με­νος ο Νίκος Μίχος είπε πως όταν το είχε ανα­φέ­ρει αυτό στον Γιάν­νη Λαγό εκεί­νος του είχε απα­ντή­σει «ναι, έγι­νε μαλακία».

Σύμ­φω­να με όσα ακού­στη­καν στο δικα­στή­ριο, ο Γιάν­νης Λαγός κινη­το­ποιού­σε δρά­σεις και ενέρ­γειες ενώ ακό­μη και η απλή επί­κλη­ση του ονό­μα­τός του στα μηνύ­μα­τα που έστελ­ναν σε μέλη οι υπεύ­θυ­νοι των Τοπι­κών είχε άμε­ση αντα­πό­κρι­ση. Το «εντο­λή Λαγού» ήταν αρκε­τό για να κινη­το­ποι­η­θεί ο μηχα­νι­σμός των Τοπι­κών και να δρά­σουν τα μέλη τους.

Ο πιο δυνα­μι­κός αρχη­γός μίας από τις πιο δρα­στή­ριες Τοπι­κές της Χρυ­σής Αυγής, εκεί­νης της Νίκαιας, που απο­τε­λού­σε το «καμά­ρι» του κόμ­μα­τος, ο Γιάν­νης Λαγός, κατα­δι­κά­στη­κε πρό­σφα­τα από το Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο μαζί με τον Νίκο Μίχο σε οκτά­μη­νη φυλά­κι­ση με ανα­στο­λή για ηθι­κή αυτουρ­γία στην επί­θε­ση στον κοι­νω­νι­κό χώρο «Συνερ­γείο» στην Ηλιού­πο­λη. Μία επί­θε­ση που χρο­νι­κά προη­γεί­ται, μόνο λίγους μήνες πριν, εκεί­νης κατά του ΠΑΜΕ και της δολο­φο­νί­ας του Παύ­λου Φύσ­σα. Και σε αυτήν την υπό­θε­ση το κινη­τό του Γιάν­νη Λαγού παί­ζει καί­ριο ρόλο στην όλη οργά­νω­ση της ομά­δας που είχε εισβά­λει στον χώρο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο