Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Από Τετάρτη οι απολογίες του αρχηγού και των ηγετικών στελεχών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Με την απο­λο­γία του χρυ­σαυ­γί­τη Ν. Παπα­βα­σι­λεί­ου επρό­κει­το να συνε­χι­στεί χτες η δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σής Αυγής. Ομως, ο εν λόγω δεν εμφα­νί­στη­κε, παρά το ότι ο ίδιος είχε ζητή­σει να απο­λο­γη­θεί την Πέμ­πτη. Η πρό­ε­δρος διέ­κο­ψε για σήμε­ρα και η δίκη θα συνε­χί­στη­κε με τις απο­λο­γί­ες τριών από τις γυναί­κες που δικά­ζο­νται ως μέλη εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Απο­λο­γού­με­νη η Θέμι­δα Σκορ­δέ­λη, υπο­ψή­φια βου­λευ­τής της Χρυ­σής Αυγής το 2012, η οποία έχει κατη­γο­ρη­θεί για περι­στα­τι­κά κατά αλλο­δα­πών στα Κάτω Πατή­σια, δήλω­σε πως είναι οπα­δός και ψηφο­φό­ρος της Χρυ­σής Αυγής.

Η Θ. Σκορ­δέ­λη αρνή­θη­κε την εμπλο­κή της σε περι­στα­τι­κά βίας κατά μετα­να­στων που της απο­δί­δο­νται. Ρωτή­θη­κε και για τον χαρα­κτη­ρι­σμό «κατσα­ρί­δες» που είχε χρη­σι­μο­ποι­ή­σει για μετα­νά­στες σε συνε­δρί­α­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της Αθή­νας και είπε: «Εκεί­νη τη μέρα στη συνε­δρί­α­ση ήταν μέσα όλα τα Εξάρ­χεια. Υπήρ­χε η πρό­τα­ση να αυξη­θεί η αστυ­νό­μευ­ση και ήθε­λα να εξη­γή­σω ότι δεν είναι λογι­κό. Ήταν ατυ­χές παρά­δειγ­μα. Έχω ζητή­σει συγ­γνώ­μη. Δεν τους θεω­ρώ κατσα­ρί­δες, τους λυπά­μαι για αυτά που περ­νά­νε». Κλη­θεί­σα να σχο­λιά­σει τον χαρα­κτη­ρι­σμό «υπάν­θρω­ποι», που είχε απο­δώ­σει η βου­λευ­τής Ελέ­νη Ζαρού­λια σε αλλο­δα­πούς, η  Σκορ­δέ­λη απά­ντη­σε πως δεν θεω­ρεί κανέ­ναν «υπάν­θρω­πο«, αλλά, όπως τόνι­σε, «όχι και να με πατά­ει στο λαιμό».

Στη δική της απο­λο­γία, η σύζυ­γος του «πυρη­νάρ­χη» Νίκαιας Γιώρ­γου Πατέ­λη, Θεώ­νη Σκαρ­πέ­λη, δήλω­σε ότι είναι στέ­λε­χος της πεντα­με­λούς διοί­κη­σης της Τοπι­κής Οργά­νω­σης Νίκαιας και αρνή­θη­κε οποια­δή­πο­τε σχέ­ση του συζύ­γου της, αλλά και της ίδιας, με τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα και όσα ακο­λού­θη­σαν. Όπως ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, «το ότι έκα­νε ένας άνθρω­πος κάτι, δεν σημαί­νει ότι είναι ένο­χοι όλοι. Οι υπό­λοι­ποι που φέρο­νται να ήταν εκεί, δεν μπο­ρώ να ξέρω αν φταί­νε όλοι, ούτε έχω επα­φές με αυτούς […] εγώ ξέρω πως δεί­χνα­νε τον σύζυ­γό μου στην τηλε­ό­ρα­ση χωρίς να φταίει».

Η  Σκαρ­πέ­λη, που είπε πως είναι ψηφο­φό­ρος της Χρυ­σής Αυγής, τόνι­σε πως έμα­θε για τη δολο­φο­νία την επό­με­νη ημέ­ρα και, πέραν αυτού, δεν ξέρει κάτι άλλο. Σε ερώ­τη­ση της προ­έ­δρου αν θέλη­σε να μάθει κάτι περισ­σό­τε­ρο εφό­σον ο σύζυ­γος της ήταν κατη­γο­ρού­με­νος στην υπό­θε­ση του μου­σι­κού, η κατη­γο­ρου­μέ­νη είπε πως δεν ήθε­λε να μάθει τίπο­τε για­τί «δεν ήθε­λα να τα σκα­λί­ζω, αφού δεν είχε σχέ­ση με αυτό (τη δολο­φο­νία Φύσ­σα) για­τί να τον κάνω να νιώ­θει άσχημα;».

Σε ερω­τή­σεις για κλή­σεις που φέρε­ται να είχε με τη σύζυ­γο του Γιώρ­γου Ρου­πα­κιά το επί­μα­χο βρά­δυ και την επο­μέ­νη το πρωί, η κατη­γο­ρου­μέ­νη αρνή­θη­κε τις επι­κοι­νω­νί­ες. Απέ­δω­σε, μάλι­στα, ισχυ­ρι­σμούς της συζύ­γου του Γ. Ρου­πα­κιά στο «σοκ» της, τονί­ζο­ντας ότι ουδέ­πο­τε της ζήτη­σε να απε­μπλέ­ξει τη Χρυ­σή Αυγή από την υπόθεση.

Στο δικα­στή­ριο απο­λο­γή­θη­κε και η σύντρο­φος κατά την επί­μα­χη περί­ο­δο του Γ. Λαγού, Νικο­λέ­τα Μπε­νέ­κη, η οποία δήλω­σε πως είχε ψηφί­σει δύο φορές Χρυ­σή Αυγή και πως εξαι­τί­ας της σχέ­σης της με τον τότε βου­λευ­τή έπαιρ­νε μέρος σε διά­φο­ρες δρά­σεις, ομι­λί­ες, εκδη­λώ­σεις κλπ.

Σημειω­τέ­ον ότι την Τετάρ­τη 2 Οκτώ­βρη ξεκι­νούν οι απο­λο­γί­ες για την κατη­γο­ρία της διεύ­θυν­σης εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, με τις απο­λο­γί­ες του αρχη­γού και των ηγε­τι­κών στε­λε­χών (πρώ­ην χρυ­σαυ­γι­τών βου­λευ­τών) της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο