Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής — Γ. Μαργαρίτης: «Η Χρυσή Αυγή είναι στην υπηρεσία του ισχυρού, δεν έχει ιδεολογία, προσφέρει στο σύστημα τη βία» 

«Η Χρυ­σή Αυγή είναι στην υπη­ρε­σία του ισχυ­ρού. Προ­σφέ­ρει συγκε­κρι­μέ­νες υπη­ρε­σί­ες. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν έχει ιδε­ο­λο­γία. Προ­σφέ­ρει στο κυρί­αρ­χο σύστη­μα το “βαρύ χέρι” την βία» είπε, μετα­ξύ άλλων, στην κατά­θε­σή του στην δίκη για την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, ο καθη­γη­τής Σύγ­χρο­νης Πολι­τι­κής και Κοι­νω­νι­κής ιστο­ρί­ας στο ΑΠΘ, Γιώρ­γος Μαργαρίτης.

Ο μάρ­τυ­ρας, που έχει μελε­τή­σει και έχει δημο­σιεύ­σει δεκά­δες άρθρα για το θέμα της Χρυ­σής Αυγής και των ‑ναζι­στι­κού τύπου- μορ­φω­μά­των, υπο­στή­ρι­ξε στην κατά­θε­σή του, ότι σε και­ρούς κρί­σης πάντα «εξυ­πη­ρε­τεί να υπάρ­χει μία βαριά απει­λή που να μετα­φέ­ρει την ενο­χή από τους πραγ­μα­τι­κούς ενό­χους στα θύματα».

Όπως μάλι­στα παρα­τή­ρη­σε ο καθη­γη­τής, «οι φασι­στι­κές και ναζι­στι­κές οργα­νώ­σεις φτά­νουν κάπο­τε σε ένα σημείο ανά­πτυ­ξης, που γίνο­νται κίνη­μα, όταν το σύστη­μα αισθά­νε­ται την ανά­γκη να το χρη­σι­μο­ποι­ή­σει». Όπως είπε ο κ. Μαρ­γα­ρί­της, αυτό συνέ­βη τον Σεπτέμ­βριο του 2013.

Ο μάρ­τυ­ρας τόνι­σε, πως πρό­θε­ση της Χρυ­σής Αυγής είναι να ασκή­σει πολι­τι­κή με τα «τάγ­μα­τα εφό­δου» και συμπλή­ρω­σε πως η είσο­δός της στην Βου­λή «ήταν μία ενθάρ­ρυν­ση για την πλη­ρέ­στε­ρη εφαρ­μο­γή του σχε­δί­ου της».

Επε­σή­μα­νε επί­σης, ανα­φε­ρό­με­νος στα «τάγ­μα­τα εφό­δου» πως «όταν οργα­νώ­νεις ένα τέτοιου τύπου στρα­τιω­τι­κό σώμα, δεν το κάνεις για να μοι­ρά­σεις αγα­θο­ερ­γί­ες, αλλά για να χτυ­πή­σεις. Και η Χρυ­σή Αυγή χτυ­πά­ει όποιον χρειά­ζε­ται να χτυπήσει».

Σύμ­φω­να με τον κ. Μαρ­γα­ρί­τη, όλες οι ενέρ­γειες, δρά­σεις και επι­θέ­σεις της Χρυ­σής Αυγής είναι κομ­μά­τια ανα­πό­σπα­στης πολι­τι­κής και όχι μεμο­νω­μέ­να περι­στα­τι­κά: «Είναι αλυ­σί­δα πρά­ξε­ων, τόσο δεμέ­νων, που απο­κλεί­ε­ται να έχουν γίνει αυτόβουλα».

Ο μάρ­τυ­ρας τόνι­σε πως ουσια­στι­κά η Χρυ­σή Αυγή είναι στην υπη­ρε­σία του ισχυ­ρού και ότι δεν έχει ιδε­ο­λο­γία: «Την μία είναι με τον εθνι­κι­σμό, την άλλη με τον κατα­κτη­τή» ενώ υπο­γράμ­μι­σε πως η προ­σφο­ρά υπη­ρε­σιών στο κυρί­αρ­χο σύστη­μα είναι η βία: «Γίνο­νται βίαιοι, ανοι­χτά βίαιοι, οργα­νω­μέ­να βίαιοι, στρα­τιω­τι­κά βίαιοι».

Στην κατά­θε­σή του, ο κ. Μαρ­γα­ρί­της ανα­φέρ­θη­κε σε περι­στα­τι­κό που έζη­σε ο ίδιος το 2011, όταν ομά­δα χρυ­σαυ­γι­τών, υπό τον κατη­γο­ρού­με­νο Ηλία Κασι­διά­ρη, είχε εισβά­λει σε λεω­φο­ρείο και πετού­σαν έξω με χτυ­πή­μα­τα όσους δεν ήταν Έλλη­νες. «Σήκω­ναν κεφά­λια και κοί­τα­ζαν» είπε ο μάρ­τυ­ρας, ανα­φέ­ρο­ντας πως όταν τηλε­φώ­νη­σε στην Άμε­ση Δρά­ση είχε ακού­σει από την άλλη άκρη της γραμ­μής να τον ρωτά ο αστυ­νο­μι­κός «και εσάς τι σας ενδια­φέ­ρει;» όταν ο καθη­γη­τής του ανέ­φε­ρε πως δεν ήταν ο ίδιος χτυπημένος.

Νωρί­τε­ρα, ολο­κλη­ρώ­θη­κε η κατά­θε­ση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τή Χρή­στου Κατσώ­τη. Ο μάρ­τυ­ρας τόνι­σε ότι η Χρυ­σή Αυγή έχει τάγ­μα­τα εφό­δου που υλο­ποιούν κεντρι­κούς σχε­δια­σμούς. Μίλη­σε για τη δρά­ση της Χρυ­σής Αυγής στο Πέρα­μα, στη Ζώνη, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «βρί­σκο­νταν δίπλα στην εργο­δο­σία στη Ζώνη με μορ­φή μπρά­βου (…) Ήθε­λαν να τρο­μο­κρα­τή­σουν το συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, το εργα­τι­κό κίνη­μα, είχαν ταυ­τό­χρο­να κάνει γρα­φεία ευρέ­σε­ως εργα­σί­ας, με χαμη­λό­τε­ρα μερο­κά­μα­τα και από αυτά που δίνο­νταν εκεί­νη την επο­χή. Η Χρυ­σή Αυγή ως οργά­νω­ση εχθρεύ­ε­ται τους εργα­ζό­με­νους, θέλει να είναι υπο­ταγ­μέ­νοι». Ανέ­φε­ρε ότι έβρι­σκε δου­λειά στους ανέρ­γους με το χαμη­λό­τε­ρο μερο­κά­μα­το. «Προ­σπα­θού­σε μέσα από το ρατσι­σμό, με τη δρά­ση της αυτή για συσ­σί­τια και αίμα για Έλλη­νες, να προ­σεγ­γί­σει τον κόσμο που ήταν στην εξα­θλί­ω­ση». Μάλι­στα, ανα­φέρ­θη­κε και σε «ΟΑΕΔ Ελλή­νων» στην Εύβοια, που είχε κάνει η Χρυ­σή Αυγή και τον δημο­σιο­ποί­η­σε ο πρώ­ην βου­λευ­τής Μίχος, όπου έστελ­ναν ανέρ­γους να δου­λεύ­ουν όχι με αμοι­βή, αλλά μόνο για το λάδι τους! Εχει πρω­το­στα­τή­σει η Χρυ­σή Αυγή σε αυτό που σήμε­ρα το κάνουν εται­ρεί­ες, αντί για λεφτά δίνουν κου­πό­νια για το σού­περ μάρκετ…

Κατέ­θε­σε ότι με το Σωμα­τείο τους οι εργα­ζό­με­νοι στη Ζώνη διεκ­δι­κού­σαν καλύ­τε­ρους όρους αμοι­βής και συν­θη­κών εργα­σί­ας, υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης (που έπα­ψε να ισχύ­ει από το 2009 και υπήρ­χαν μόνο ατο­μι­κές). Ανα­φέρ­θη­κε, επί­σης, στις 135 ερω­τή­σεις από τη Χρυ­σή Αυγή στη Βου­λή υπέρ των εφο­πλι­στών, για φορο­α­παλ­λα­γές, ακό­μα και όταν η κυβέρ­νη­ση ζητού­σε από τους εφο­πλι­στές να «δώσουν κάτι παραπάνω»…

Για τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ, είπε ότι η ενέ­δρα θανά­του δεν θα μπο­ρού­σε να γίνει αν δεν υπήρ­χε εντο­λή της ηγε­σί­ας, του Μιχα­λο­λιά­κου. Μίλη­σε για από­φα­ση που πάει από πάνω προς τα κάτω, με σχε­τι­κές ανα­φο­ρές στα sms του Λαγού. «Επι­χαί­ρουν για τις δρα­στη­ριό­τη­τές τους αυτές, τα χτυ­πή­μα­τα στους κομ­μου­νι­στές και τους μετα­νά­στες, θεω­ρώ­ντας ότι τους φέρ­νουν πιο πολύ κόσμο», πρόσθεσε.

Ο μάρ­τυ­ρας έκα­νε λόγο για έχθρα της Χρυ­σής Αυγής σε όσους αγω­νί­ζο­νται, προ­σθέ­το­ντας ότι «υμνούν τον Χίτλερ, τη χού­ντα. Την ξέρω από 16 ετών παι­δί την ιδε­ο­λο­γία αυτή. Η ιδε­ο­λο­γία τους οδη­γεί σε ενέρ­γειες, ως εγκλη­μα­τι­κή ιδε­ο­λο­γία οδη­γεί σε εγκλη­μα­τι­κές ενέρ­γειες. Είναι ναζι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία, δεν το κρύ­βουν και οι ίδιοι», τόνι­σε χαρακτηριστικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο