Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένουν οι συνήγοροι των Χρυσαυγιτών στην αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων

Οι συνή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σης των Χρυ­σαυ­γι­τών υπέ­βα­λαν στο Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των σει­ρά ζητη­μά­των για τα οποία δεν δια­τυ­πώ­νε­ται με σαφή τρό­πο σχε­τι­κή πρό­νοια στο νομι­κό πλαί­σιο για τους προ­στα­τευό­με­νους μάρτυρες.

Τα θέμα­τα που τέθη­καν αφο­ρούν την παρου­σία δικα­στών της παρού­σας σύν­θε­σης στον ειδι­κό χώρο της ΓΑΔΑ που θα βρί­σκο­νται οι μάρ­τυ­ρες κατά την εξέ­τα­σή τους. Κάποιοι εκ των υπε­ρα­σπι­στών ζήτη­σαν επί­σης και την παρου­σία όσων συνη­γό­ρων επι­θυ­μούν, στο χώρο αυτό.

Τέθη­κε επί­σης θέμα ως προς τον τρό­πο μετά­δο­σης των κατα­θέ­σε­ων με υπε­ρα­σπι­στές να ζητούν όχι μόνο ηχη­τι­κή αλλά και οπτι­κή μετά­δο­ση μέσω τεχνι­κών αλλοί­ω­σης φωνής και εικόνας.

Με την πρό­τα­σή της η εισαγ­γε­λέ­ας Έδρας Αδα­μα­ντία Οικο­νό­μου ζήτη­σε να κάνει δεκτό το δικα­στή­ριο το αίτη­μα της υπε­ρά­σπι­σης για την παρου­σία δικα­στή από την Έδρα στην Γενι­κή Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση ώστε να εξα­σφα­λι­στεί η φερεγ­γυό­τη­τα της δια­δι­κα­σί­ας. Η εισαγ­γε­λι­κή λει­τουρ­γός ζήτη­σε την απόρ­ρι­ψη των υπο­λοί­πων αιτη­μά­των τονί­ζο­ντας ως προς αυτό για οπτι­κή μετά­δο­ση ότι παρα­βιά­ζει την έννοια του προ­στα­τευό­με­νου μάρ­τυ­ρα η απο­κά­λυ­ψη χαρα­κτη­ρι­στι­κών του.

Το δικα­στή­ριο θα ανα­κοι­νώ­σει την από­φα­σή του την Τετάρτη.

Να τονι­στεί ότι η Πολι­τι­κή Αγω­γή των κομ­μου­νι­στών και συν­δι­κα­λι­στών του ΠΑΜΕ έχει ήδη πάρει από­φα­ση να μην εξε­τά­σει τους συγκε­κρι­μέ­νους μάρ­τυ­ρες, δηλώ­νο­ντας μετα­ξύ άλλων ότι: «H πρα­κτι­κή εφαρ­μο­γή της δια­δι­κα­σί­ας εξέ­τα­σης μαρ­τύ­ρων τέτοιου είδους, που θεσπί­στη­κε με τις αντι­δρα­στι­κές δια­τά­ξεις του Ν. 2928/2001, όπως τρο­πο­ποι­ή­θη­κε και ισχύ­ει, δημιουρ­γεί αρνη­τι­κό προη­γού­με­νο και ανοί­γει επι­κίν­δυ­νους δρό­μους για τα δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και τις λαϊ­κές ελευ­θε­ρί­ες γενι­κό­τε­ρα. Οι κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες οφεί­λουν και έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να προ­στα­τεύ­ουν όλους τους μάρ­τυ­ρες, ώστε να προ­σέρ­χο­νται στο Δικα­στή­ριο και να κατα­θέ­τουν επώ­νυ­μα όσα γνω­ρί­ζουν για την υπό­θε­ση. Για τους παρα­πά­νω λόγους, η Πολι­τι­κή Αγω­γή μας θα απέ­χει από τη δια­δι­κα­σία εξέ­τα­σής τους, μη υπο­βάλ­λο­ντας ερωτήσεις».

Σχε­τι­κή από­φα­ση έχουν πάρει και οι συνή­γο­ροι της Πολι­τι­κής Αγω­γής της οικο­γέ­νειας του Παύ­λου Φύσ­σα και των Αιγύ­πτιων αλιεργατών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο