Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελική πρόταση (Αδαμαντία Οικονόμου) και τι ακολούθησε

Η εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση (Αδα­μα­ντία Οικο­νό­μου)  που έχουν να αξιο­λο­γή­σουν τα μέλη του δικα­στη­ρί­ου στη Δίκη της Χρυ­σής Αυγής έδω­σε ήδη τη δική της απά­ντη­ση στο κρί­σι­μο θέμα. «Συστη­μα­τι­κά σε σκέ­ψεις και συλ­λο­γι­σμούς της η εισαγ­γε­λέ­ας παρα­χά­ρασ­σε το απο­δει­κτι­κό υλι­κό με απο­κλει­στι­κό σκο­πό να δικαιώ­σει τους ισχυ­ρι­σμούς της υπε­ρά­σπι­σης. Είχα­με μια εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση που όχι μόνο δεν δια­φώ­τι­σε, αλλά ενερ­γη­τι­κά συσκό­τι­σε και διέ­στρε­ψε το απο­δει­κτι­κό υλι­κό»  (από την αγό­ρευ­ση του Θανά­ση Καμπαγιάννη).

Η εισαγ­γε­λέ­ας Αδα­μα­ντία Οικο­νό­μου στις 18 Δεκεμ­βρί­ου 2019 έκρι­νε πως δεν υφί­στα­ται εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση και πως όλες οι ενέρ­γειες που απο­δί­δο­νται σε οργα­νω­μέ­νη δρά­ση συμ­με­τε­χό­ντων με δια­κρι­τούς ρόλους, είναι «μεμο­νω­μέ­να περι­στα­τι­κά» μελών και μη του κόμ­μα­τος για διά­φο­ρους λόγους: «Δεν απο­δεί­χθη­κε κεντρι­κός σχε­δια­σμός των επιθέσεων».

Για τη δολο­φο­νία Φύσ­σα η κ. Οικο­νό­μου ζήτη­σε ενο­χή μόνον του Γιώρ­γου Ρου­πα­κιά ζητώ­ντας απαλ­λα­γή όλων των συγκα­τη­γο­ρου­μέ­νων του για συνέρ­γεια στην πρά­ξη. «Δεν υπήρ­χε καμία εντο­λή για τον Φύσ­σα. Η εμφά­νι­ση Ρου­πα­κιά ήταν συμ­πτω­μα­τι­κή, αν υπήρ­χε σχέ­διο θα είχε λάβει και αυτός sms. Δεν προ­έ­κυ­ψε πως οι συγκα­τη­γο­ρού­με­νοι του τον διευ­κό­λυ­ναν. Έδρα­σε μόνος του χωρίς να τον συν­δρά­μει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι».

Για την επί­θε­ση σε βάρος των Αιγυ­πτί­ων ψαρά­δων ζήτη­σε ενο­χή των πέντε κατη­γο­ρου­μέ­νων κατά επιει­κέ­στε­ρη μετα­τρο­πή της κατη­γο­ρί­ας από από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε βαριά σκο­πού­με­νη σωμα­τι­κή βλά­βη: «Αν ήθε­λαν να σκο­τώ­σουν θα το έκα­ναν, δεν θα σταματούσαν».

Για την επί­θε­ση σε βάρος του ΠΑΜΕ ζήτη­σε μετα­τρο­πή της από­πει­ρας ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε πλημ­με­λη­μα­τι­κού βαθ­μού επι­κίν­δυ­νη και απλή σωμα­τι­κή βλά­βη «Αν ήθε­λαν να σκο­τώ­σουν θα χτυ­πού­σαν στο κεφά­λι των θυμά­των. Δεν ήθε­λαν να σκο­τώ­σουν, ήθε­λαν να πλή­ξουν το συν­δι­κά­το στην Ζώνη Περάματος».

Ζήτη­σε επί­σης ενο­χή για πλημ­με­λη­μα­τι­κή οπλο­κα­το­χή ‑από κακουρ­γη­μα­τι­κή συν­δε­ό­με­νη με την εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση- των Νίκου Μιχα­λο­λιά­κου, Γιώρ­γου Γερ­με­νή και Γιάν­νη Λαγού.

Η εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση προ­σέ­βα­λε το λαϊ­κό αίσθη­μα, αλλά και τα δεκά­δες θύμα­τα της Χρυ­σής Αυγής. Προ­κά­λε­σε σφο­δρές αντι­δρά­σεις με βασι­κές αιτιά­σεις νομι­κών και καθη­γη­τών Δικαί­ου ότι η κ. Οικο­νό­μου αγνό­η­σε ουσια­στι­κά δεδο­μέ­να της υπό­θε­σης. Από την πλευ­ρά των κατη­γο­ρου­μέ­νων χαρα­κτη­ρί­στη­κε από­λυ­τα εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νη, άλλω­στε δε θα μπο­ρού­σαν να βρούν καλύ­τε­ρο συνήγορο.

Λίγες ημέ­ρες μετά την πρό­τα­ση της κ. Οικο­νό­μου η Χρυ­σή Αυγή εξέ­δω­σε το ημε­ρο­λό­γιο του 2020 το εξώ­φυλ­λο του οποί­ου ανα­φέ­ρει «θα ξανα­γυ­ρί­σου­με και θα τρέ­μει η γη», φρά­ση που απο­δί­δε­ται στον Γιό­ζεφ Γκαίμπελς.

Προ­κα­λούν οι εγκλη­μα­τί­ες της Χρυ­σής Αυγής: «Θα ξανα­γυ­ρί­σου­με και θα τρέ­μει η γη» – Ανα­θάρ­ρη­σαν λόγω Αδα­μα­ντί­ας Οικόνομου

Και συ τσού­λα των δολο­φό­νων …Δικαιο­σύ­νη

Δεν ήταν «κεραυ­νός εν αιθρία» η κατά­πτυ­στη τοπο­θέ­τη­ση της Αδα­μα­ντί­ας Οικονόμου

Όλα όσα (έκα­νε πως) δεν είδε η εισαγ­γε­λέ­ας Αδα­μα­ντία Οικο­νό­μου με την απα­ρά­δε­κτη και προ­κλη­τι­κή πρόταση

Εισαγ­γε­λέ­ας Αδα­μα­ντία Οικο­νό­μου, «ομι­λούν εργα­λείο» του σχε­δια­σμού για τη Χρυ­σή Αυγή

Δήλω­ση των δικη­γό­ρων των κομ­μου­νι­στών και συν­δι­κα­λι­στών του ΠΑΜΕ σχε­τι­κά με την εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση στη δίκη της ΧΑ

Σχό­λιο του ΚΚΕ για την πρό­τα­ση της εισαγ­γε­λέ­ως στη Δίκη της Χρυ­σής Αυγής

Η εισαγ­γε­λέ­ας της δίκης της Χρυ­σής Αυγής επί το έργον… Βίντεο της ΚΝΕ

Δίκη Χρυ­σής Αυγής: Ναζι­σμός χωρίς εγκλη­μα­τι­κή πρά­ξη δεν υπάρ­χει – Να ανα­κα­λέ­σει η Αδα­μα­ντία Οικο­νό­μου την πρό­τα­σή της

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο